”Trofeul Pro-Parâng”, excelent final de sezon în ”Ștafeta Munților”

Home Reportaj ”Trofeul Pro-Parâng”, excelent final de sezon în ”Ștafeta Munților”
”Trofeul Pro-Parâng”, excelent final de sezon în ”Ștafeta Munților”

În perioada 2- 4 septembrie 2022, Valea Jiului a găzduit etapa finală a acestui sezon din campionatul național de orientare sportivă ”Ștafeta Munților”, eveniment cuprins în cea de-a VII-a ediție a concursului de turism sportiv ”Trofeul Pro Parâng”.

Evenimentul, organizat ca întotdeauna, de Asociația Schi Turism montan Pro-Parâng Petroșani s-a desfășurat în Parcul Național Retezat, tabăra de bază fiind stabilită la elegantul Camping Valea Iarului de la Cîmpușel, iar traseul de concurs fiind configurat în Retezatul Mic.

Cu toate că vremea nu a fost una tocmai favorabilă pentru acest tip de concurs, participanții au venit în număr destul de mare. Datorită prognozei pentru ziua de concurs, și a faptului că traseul propus prezenta zone de risc pentru participanți, acesta a fost reconfigurat, astfel încât traseul pentru proba de raid a avut startul și finish-ul stabilite la intrarea în Cheile Scorota, concurenții reușind să atingă și un vârf montan din Retezat, respectiv vârful Piule (2081 m).

La proba de raid montan s-au prezentat la start un număr de 108 concurenți, în echipe de câte trei, având în vedere faptuol că acest gen de competiție promovează lucrul în echipă. Au răspuns invitației organizatoriulor o serie de asociații și cluburi de turism montan din: București, Brașov, Pitești și Iași, iar Valea Jiului a fost reprezentată de Montan Club Floarea Reginei.

Ceea de a doua probă de concurs, ceea de orientare cu busola pe viză, a fost una destul de solicitantă, iar din cauza terenului inundat de un afluent al Jiului de Vest, poligonul a fost reconfigurat iar concurenții au trebuit să descopere un număr de 7 puncte. Din fericire, ziua de concurs a fost una fără ploaie, cu cer variabil și episoade de ceață pe creastă, astfel încât toate echipele au încheiat concursul și au ajuns cu bine în tabără. Aici, ca de fiecare dată, proba culturală la focul de tabără, excelent combinată cu buna dispoziție, au fost ingredientele de succes ale unei zile frumoase petrecute în natură, între prieteni și iubitori de munte, în spirit de competiție și sportivitate.

Pentru ziua de duminică, organizatorii au programat festivitatea de premiere, unde cele mai bune rezultate au fost răsplătite cu diplome, medalii, trofee și mici cadouri. La ediția din acest an, ”Trofeul Pro Parâng” a fost adjudecat de echipajul ”Jnepenii” din București, pe locul secund clasându-se echipajul ”Hai pe Munte” de la Iași, iar cea de-a treia treaptă a podiumului a fost ocupată de echipajul ”Cercetașii României – CL Baden Powell”.

Etapa organizată de Pro-Parâng Petroșani fiind ultima din cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților” ediția 2022.

”Acum șapte ani, am debutat, evident cu mari emoții, ca organizatori de etapă națională în campionatul de turism sportiv, contribuind în acest fel, într-un mod eficient, îndrăznesc să spun, la promovarea zonei montane ce delimitează Valea Jiului. Am prezentat de-a lungul anilor traseele frumoase din masivele Parâng, Retezat și Vâlcan. Vom continua pe acest drum, pentru că din fericire avem o echipă de organizare omogenă, bine pregătită și, după cum am constata și la ediția din acest an, ne bucurăm de aprecierea participanților iar zâmbetul  lor la despărțire și prieteniile care se leagă în cadrul acestei competiții constituie recompensa noastră. Urmează acum tradiționala întîlnire de sfârșit de an, cu festivitatea de premiere pe Campionat și stabilirea calendarului competițional pentru anul viitor și nu vă ascund faptul că noi, cei de la Pro-Parâng am promis să organizăm e etapă de campionat și în 2023, în Valea Jiului”, a declarat Cazimir Radvanski, președintele Asociației ”Pro Parâng”.

Să mai adăugaăm aici faptul că, pentru buna desfășurare a celei dea VII-a ediții a ”Trofeului Pro Parâng” la turism sportiv, organizatorii s-au bucur de sprijin din partea unor parteneri și sponsori implicați și generoși precum:  Primăria Orașului Uricani, CNIPT Uricani, Adarco Invest SRL, S.C. ZMK SRL, Cabana Edelweiss Straja, Info 98,  Camping Valea Iarului, Administrația Parcului Național Retezat, Salvamont Hunedoara și Jandarmeria Montană.