Începe a XIII-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

Home Politică Începe a XIII-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara
Începe a XIII-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara

Cea de-a XIII-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara se va desfășura în perioada 15-25 septembrie a.c.

La deschiderea oficială, care va avea loc, sâmbătă, 17 septembrie, la Deva, în prezența reprezentanților autorităților județene și locale, va participa și președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor. Tot atunci, va avea loc și ceremonia decernării premiilor “Barcsay Ákos”. Distincția, instituită în 2014, este dedicată și oferită celor care au obținut rezultate deosebite în munca lor în beneficiul comunității maghiare din județ. An de an, acest premiu este decernat unui reprezentant al societății civile maghiare din județul Hunedoara, unui dascăl și unui reprezentant al cultelor maghiare.

În acest an, Zilele Maghiare din județul Hunedoara înglobează  în jur de 40 de evenimente culturale, sportive și dedicate petrecerii timpului liber, care se vor desfășura în 9 localități unde trăiesc membrii comunității maghiare.

Președintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler, a declarat că această ediție a Zilelor Maghiare își propune să marcheze și colaborarea cu celelalte comunități maghiare din Transilvania. Potrivit acestuia, va fi celebrată memoria principelui Bethlen Gábor, născut în Hunedoara, alăturându-se astfel comunității maghiare din Alba care, în acest an, sărbătorește 400 de ani de la înființarea Colegiului ”Bethlen Gábor” din Aiud. ”Pentru comunitatea maghiară din județul Hunedoara relațiile cu celelalte comunități maghiare sunt importante și întotdeauna au fost esențiale și în organizarea Zilelor Maghiare. Anul acesta ne-am alăturat comunității maghiare din județul Alba, care, în 2022, are un șir de evenimente jubiliare cu ocazia înființării Colegiului Bethlen Gábor din Aiud”, a punctat Iuliu Winkler.

Kocsis Attila, organizatorul principal al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, a declarat, la rândul său, că programul a fost alcătuit astfel încât toate categoriile de vârstă, tineri și vârstnici, să poată găsi evenimente la care să participe. „Munca unui organizator de evenimente se poate compara cel mai bine cu cea a unui patiser care combină cele mai bune ingrediente pentru a le servi oaspeților săi cele mai delicioase prăjituri posibile. Acesta este și scopul nostru, de a oferi comunității o mare varietate de programe de calitate”, a precizat Kocsis Attila.

Evenimentele Zilelor Maghiare se vor desfășura în Deva, Hunedoara, Ilia, Călan, Streisângiorgiu, Jeledinți, Brad, Simeria, Petroșani, Petrila, Lupeni. Vor avea loc concerte, târguri, expoziții, programe literare și culturale, programe pentru copii, evenimente gastronomice și de dedicate tradițiilor maghiare, competiții sportive și excursii tematice.

Sponsorii principali ai evenimentului sunt: Fundația Communitas, BGA ZRT, Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Hunedoara, Primăria Municipiului Petroșani, Primăria Orașului Lupeni, Primăria Orașului Simeria.