Un nou serviciu de utilități publice va fi, în curând, disponibil la Straja: apa potabilă

Home Administrație Un nou serviciu de utilități publice va fi, în curând, disponibil la Straja: apa potabilă
Un nou serviciu de utilități publice va fi, în curând, disponibil la Straja: apa potabilă

Apă potabilă la robinet, în toate unitățile de cazare din stațiunea turistică Straja Lupeni este un alt deziderat tot mai aproape de realitate, grație unui alt obiectiv de investiții aflat acum în plin proces de implementare de către Apa Serv Valea Jiului, printr-un proiect finanțat de Consiliul județean Hunedoara.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a declarat zilele acestea, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul din Petroșani al Consiliului județean Hunedoara că pe acest șantier de investiții finanțat de administrația județeană în Valea Jiului, se lucrează în prezent într-un ritl alert. ”Împreună cu Apa Serv Valea Jiului derulăm un proiect de importanță majoră pentru dezvoltarea turismului, un proiect prin care vom aduce confortul apei potabile la robinet pentru toate unitățile de cazare din Straja. Suntem aproape de finalizarea investiției la aducțiunea de apă din rețeaua publică a municipiului Lupeni, urmând ca anul viitor să alocăm bani pentru stațiile de pompare”, a declarat Costel Avram.

Informația este confirmată și de directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică. Acesta spune că lucrările efective la acest proiect au început încă de la sfârșitul verii, în luna august, iar acum săpăturile pe cei peste 4 kilometri necesari pentru introducerea noii conducte de alimentare cu apă potabilă a stațiunii Straja se apropie tot mai mult de finalizare. ”La Straja, realizăm o investiție care presupune săpături din municipiul Lupeni, din zona Braia și până sus în munte, la rezervorul de stocare pe care-l avem deja construit în zona schitului. Mergem foarte bine cu aceste lucrări și estimăm că undeva în luna octombrie vom finaliza introducerea conductei de alimentare cu care vom putea aduce apa potabilă din sistemul public pe care-l avem în administrare și sus, în stațiune. Am reușit această primă etapă a proiectului de alimentare cu apă potabilă în Straja cu ajutorul Consiliului județean Hunedoara, care a asigurat finanțarea proiectului de investiții, iar anul viitor, pe vremea asta, cred că Straja va fi prima stațiune turistică de altitudine din Valea Jiului unde va exista apă curentă și canalizare la toate unitățile de cazare și alimentație publică”, a declarat Cristian Ionică.

La Straja există și în prezent un sistem de alimentare cu apă, doar că acesta este unul care se face din mai multe izvoare de munte, colectate la un rezervor. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram arată că, în contextul secetei care a fost prezentă în acest an și în Valea Jiului, există riscuri ca actuala rețea de alimentare cu apă a stațiunii să aibă sincope de funcționare. În acest context, dublat și de o eficientizare a costurilor de tratare dar și de garantarea furnizării serviciului 24 de ore din 24, racordarea stațiunii Straja la sistemul centralizat de apă potabilă al Văii Jiului este o investiție cu multiple beneficii atât pentru beneficiari cât și pentru compania de apă. ”Apă la Straja este un mai vechi deziderat atât al nostru cât și al turiștilor. Odată cu investițiile pe care le facem cu cei de la Apa Serv, acest deziderat va deveni realitate, iar Straja va fi prima stațiune din Valea Jiului cu apă potabilă și canalizare, cu servicii de utilitate publică moderne și eficiente. Sigur că ne gândim în primul rând la confortul turiștilor care vor beneficia de aceste facilități, dar investiția pe care o facem va fi benefică și pentru operator, care își va crește astfel numărul de abonați și implicit veniturile. Vorbim despre o investiție, cu se spune ”win-win”, în care toată lumea câștigă, iar Straja și Valea Jiului se modernizează și se dezvoltă”, a mai spus Costel Avram.

Acesta arată că investiții în asigurarea accesului la apă potabilă vor avea loc și la Pasul Vîlcan, unde lucrările efective ar urma să înceapă în primăvara anului viitor. ”Noi am prins încă din acets an în bugetul CJH sumele necesare pentru a aduce apa și la Pasul Vîlcan. Acolo vorbim însă despre captarea unor izvoare de munte, iar documentațiile tehnice și obținerea tuturor avizelor necesare au necesitat foarte mult timp, urmând să finalizăm aceste proceduri undeva în cursul lunii noiembrie. Consiliul județean Hunedoara a promis că va realiza această investiție și eu vă garantez că președintele Laurențiu Nistor se va ține și de această promisiune, iar apa va ajunge și la Pasul Vîlcan”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.