La Lupeni vor fi amenajate, cu fonduri europene, insule ecologice pentru managementul deșeurilor

Home Administrație La Lupeni vor fi amenajate, cu fonduri europene, insule ecologice pentru managementul deșeurilor
La Lupeni vor fi amenajate, cu fonduri europene, insule ecologice pentru managementul deșeurilor

Creșterea eficienței în managementul deșeurilor reprezintă un aspect de maximă importanță în activitatea oricărei administrații publice care se respectă și care-și propune să garanteze cetățenilor săi un oraș curat, fără gunoi abandonat în spațiul public. Acesta este și un deziderat al Primăriei și Consiliului local Lupeni, pentru care, în ultimii ani, s-au făcut deja o serie de progrese semnificative.

Cu toate acestea, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță recunoaște că și la nivelul Municipiului Lupeni, infrastructura de colectare separată a deșeurilor este încă una deficitară, iar ratele de colectare și reciclare a deșeurilor sunt semnificativ îndepărtate de țintele asumate prin Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. De altfel, gestionarea deșeurilor continuă să fie o provocare majoră pentru toată România, având în vedere rata scăzută de reciclare a deșeurilor municipale (14%) și rata ridicată de depozitare a deșeurilor (70%). În acest context, principala provocare a României este atingerea țintelor de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale, ținta de 55% prevăzută pentru anul 2025 în pachetul economiei circulare – PEC. O altă provocare este reducerea la 10% a cantității de deșeuri municipale eliminate prin depozitare până în anul 2035.

”În situația existentă în prezent, colectarea deșeurilor se face în mod selectiv în containere supraterane insuficient amenajate și modernizate, care generează disconfort vizual, olfactiv, sunt puncte de atracție pentru rozătoare, animale fără stăpân care răscolesc gunoaiele din containere și le aruncă afară, fapt ce duce la împrăștierea acestora în împrejurul zonei amenajate. Împruenă cu echipa mea de la Primăria Municipiului Lupeni am analizat posibilitatea modernizării sistemului de gestionare a deșeurilor pe raza municipiului. Datorită unor cerințe de colectare tot mai ridicate atât din partea populației, cât și a agenților economici, s-a constatat că este necesară achiziționarea unor structuri noi de colectare selectivă a deșeurilor, care să înlocuiască actualele pubele din punctele de colectare”, explică Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

În opinia primarului municipiului Lupeni, acest lucru se va realiza prin pregătirea unui plan realist și fezabil de măsuri și soluții pentru implementarea colectării deșeurilor în municipiul Lupeni, prin realizarea unor construcții inteligente care conțin un sistem avansat de identificare a celui care aruncă gunoiul, un sistem prin care volumul de umplere a recipientelor este monitorizat, înștiințând astfel operatorul de faptul că acestea sunt pline. ”Ne propunem să realizăm un sistem de colectare bazat pe implementarea așanumitelor insule ecologice inteligente. constiuie o alternativă a sistemului de colectare „din ușă în ușă” iar costurile legate de transport și de personal ale firmei de salubritate se reduc simțitor, folosind sisteme de citire de la distanță și reducând numărul operațiilor de ridicate a deșeurilor doar acolo unde acestea sunt necesare. Un alt element de oportunitate este reprezentat de faptul că parcul de utilaje de colectare al operatorului de colectare va fi dimensionat pentru colectarea pe 5 fracții a deșeurilor municipale și compatibil cu soluția constructivă a containerelor corespunzătoare tipurilor de insule ecologice”, mai spune primarul Lucian Resmeriță.

Pentru realizarea acestui nou sistem de management al deșeurilor, Primăria municipiului Lupeni a aplicat deja pe un program de finanțare europeană gestionat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind depus în acest sens un proiect intitulat „Extinderea și modernizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor în Municipiul Lupeni prin achiziția și amplasarea de insule ecologice digitalizate”. Potrivit prevederilor din ghidul de finanțare, municipiul Lupeni poate beneficia de maxim 50 de insule ecologice digitalizate, fiecare urmând să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente. Proiectul are o valoare estimată de 500.000 euro (fără TVA) respectiv 2.459.750 lei (fără TVA )/ 2.927.102,50 lei (cu TVA) la cursul aferent lunii mai a anului 2022, (1 euro = 4,9195 lei), finanțarea fiind nerambursabilă în procent de 100% a cheltuielilor eligibile.

Municipiul Lupeni doreşte amplasarea a 50 de insule supraterane încasetate de tip 1, cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi, pentru toate cele 5 fracții de deșeuri reciclabile. Punctele de colectare, unde vor fi amplasate insulele ecologice, vor fi pe: Str.Pompierilor (2  buc), Str.Bucura (2  buc), Str. Gheorghe Șincai (3 buc), Str.Parângului, Str.Bucura (3  buc), Str.Spiru Haret (2  buc), Str.Liliacului (2  buc), Str.Narciselor, Str. Tineretului, Str.Viitorului (2  buc), Str.Vâscozei, Str.Viitorului, Str. Calea Brăii, Aleea Trandafirilor (2  buc), Str. Bărbăteni (5  buc), Str. Zorilor, Str. Policlinicii, Str. Arinilor, Str. B-dul Păcii (3  buc), Str. Tusu, Str. Mihail Sadoveanu, Str. Pompierilor, Str. Ion Luca Caragiale, Str. Înfrățirii (cartier Stefan), Str. Stadionului, Str.Revoluției,  Str.Avram Iancu, Zona Agrement, Str. Tineretului, Str. Mirleasa, Str.Vitos Gavrilă, Str.9 Mai, Str. Zănoaga.

Practic, am luat în calcul amplasarea în toate cartierele și zonele municipiului Lupeni de astfel de insule ecologice pentru modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor. Fiecare insulă digitalizată va asigura un număr de 200 de cartele de acces, care vor fi puse la dispoziția utilizatorilor. Avem speranța că proiectul nostru va fi acceptat la finanțare, astfel încât să putem asigura în municipiul Lupeni, în cââiva ani, acest sistem modern de management al deșeurilor, care se înscrie în contextul acțiunilor nopastre pentru a face municipiul Lupeni unul mai curat, mai îngrijit, mai frumos”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.