Valeriu Butulescu, pentru a doua oară prezent la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău

Home Cultură Valeriu Butulescu, pentru a doua oară prezent la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău
Valeriu Butulescu, pentru a doua oară prezent la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău

Capitala Republicii Moldova gădzieşte, în fiecare an, în luna septembrie , Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti  (RTNR), un eveniment cultural de prim rang,  ajuns deja la ediţia a VII-a.

Anul acesta, Reuniunea de la Chişinău se va desfăşura în perioada 15-28 septembrie sub genericul „Artiştii pentru pace, libertate, speranţă” şi se bucură de înaltul patronaj  al doamnei Maia Sandu,  preşedinta Republicii Moldova.

Participă 10 instituţii dramatice, practic toate teatrele naţionale din cele două ţări surori, plus Teatrul Naţional din Kiev (invitat special).  Toate vor prezenta spectacolele cele mai bune pe care le au în repertoriul curent.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa regizori de renume: Silviu Purcărete, Ion Caramitru, Agnieszka Korytkowska – Mazur, Mircea Cornişteanu, Cristian Hadji-Culea, Claudiu Goga, Alexandru Vasilache, Dragoş Muşoiu şi Horia Suru. Printre actorii celebri care vor fi prezenţi la Chişinău în această perioadă se numără: Claudiu Bleonţ, Marian Râlea, Ilie Gheorghe, Ion Colan, Haruna Condurache, Teodor Corban, Lari Giorghescu, Petru Hadârcă, Silvia Luca, Monica Ardeleanu, Ada Lupu, şi alţii.

Am aflat cu bucurie că dramaturgul nostru Valeriu Butulescu va fi prezent, pentru a doua oară consecutiv, la acest adevărat festin al artei teatrale.  Anul trecut, în cadrul manifestărilor, piesa sa „Herghelia albastră” a făcut furori pe  scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, câştigând două din cele 12 premii acordate de Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM).

Anul acesta o altă piesă scrisă de Butulescu va fi adusă în faţa spectatorilor moldoveni. Este vorba de „Insula femeilor” , regizată de Gheorghe Mândru, în interpretarea Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul. Este un text de valoare, care a câştigat Marele Premiu la Festivalul Comediei Româneşti FESTCO2009 şi a avut parte de numeroase premiere.

Deşi premiera spectacolului  moldav avut loc în 2019, piesa trezeşte constant interesul  publicului, intrând deja în a cincea stagiune. Succesul acestei spumoase şi subtile comedii (dinamică, explosivă, doldora de aforisme)  nu ne miră. Am avut ocazia să o cunoaştem, la Petroşani, în interpretarea actorilor de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu,  în 2012, într-un superb spectacol realizat de regizorul Ioan Cristian.

Valeriu Butulescu se va deplasa la Chişinău, invitat în calitate de autor. Îl aşteptăm cu nerăbdare să se întoarcă pentru a ne împărtăşi impresiile.