Riscurile determinate de oprirea lucrărilor la barajul de la Mihăileni, în dezbaterea CJSU Hunedoara

Home Stiri la zi Riscurile determinate de oprirea lucrărilor la barajul de la Mihăileni, în dezbaterea CJSU Hunedoara
Riscurile determinate de oprirea lucrărilor la barajul de la Mihăileni, în dezbaterea CJSU Hunedoara

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (C.J.S.U) Hunedoara s-a reunit în ședință extraordinară vineri, 23 septembrie 2022, la sediul Instituției Prefectului județului Hunedoara, pentru a analiza impactul generat de oprirea lucrărilor la barajul de la Mihăileni, din nordul județului.

Pentru a oferi date actualizate despre stadiul lucrărilor, dar și despre efectele unei decizii judecătorești care sistează toate lucrările de la investiția hidrotehnică, a fost invitat reprezentantul beneficiarului, Administrația Bazinală de Apă „Crișuri”, care i-a informat pe membrii C.J.S.U. despre riscurile nefinalizării și nepunerii în funcțiune a barajului, respectiv:

  • inundarea imobilelor și terenurilor locuitorilor din zonă.
  • lipsa protecției împotriva inundațiilor a sute de gospodării și mii de hectare de teren agricol din localitățile aflate pe cursul râului Crișul Alb, din Buceș până în Vața de Jos.
  • imposibilitatea de a asigura necesarul de apă pentru populație și pentru alți consumatori aflați în aval de acumulare.
  • Drumul Național 74, care leagă județele Hunedoara și Alba, prin comuna Buceș, ar putea deveni impracticabil, ceea ce ar duce la izolarea comunităților din apropierea barajului.
  • degradarea lucrărilor deja realizate și, implicit, costuri mari necesare reluării activităților de construcție și montaj.

Totodată, pentru a prezenta C.J.S.U. importanța finalizării barajului pentru fiecare comunitate în parte, au participat la această întâlnire și primarii din Buceș, Crișcior, Brad, Vața de Jos, Baia de Criș, Blăjeni și reprezentanți ai autorităților locale din Bucureșci și Ribița.

În urma discuțiilor, prefectul Călin Petru Marian i-a informat pe cei prezenți la ședință că, împreună cu Consiliul Județean Hunedoara, s-a stabilit ca Secretariatul Tehnic al comitetului să pregătească un „Memorandum” privind problemele apărute la Mihăileni, document care va fi transmis, după aprobarea membrilor C.J.S.U, către autoritățile și instituțiile publice centrale care ar putea debloca situația generată de oprirea lucrărilor pentru finalizarea barajului.