Debut de stagiune emoționant la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, cu spectacolul ”D`ale Carnavalului” sub bagheta regizorului basarabean Alexandru Grecu, un tribut adus genialului dramaturg I.L. Caragiale

Home Cultură Debut de stagiune emoționant la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, cu spectacolul ”D`ale Carnavalului” sub bagheta regizorului basarabean Alexandru Grecu, un tribut adus genialului dramaturg I.L. Caragiale
Debut de stagiune emoționant la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, cu spectacolul ”D`ale Carnavalului” sub bagheta regizorului basarabean Alexandru Grecu, un tribut adus genialului dramaturg I.L. Caragiale

Pentru iubitorul de teatru din România, fiecare punere în scenă a unui spectacol al genialului dramaturg I.L. Caragiale este, încă de la prima ridicare a cortinei, o garanție a succesului. Atunci când însă producția teatrală este însoțită de talentul, entuziasmul și dăruirea actorilor din distribuție și de profesionalismul regizorului, succesul devine unul sub semnul excelenței.

Este, practic, ceea ce s-a întâmplat la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, odată cu premiera spectacolului ”D`ale Carnavalului”, una dintre cele mai îndrăgite piese ale lui Caragiale, eveniment care a avut loc sâmbătă, 24 septembrie 2022. Desigur, decizia echipei conduse de Irina Bodea-Radu (managerul instituției) de a deschide noua stagiune cu o piesă scrisă de Caragiale, într-un an cultural ce stă sub semnul marelui dramaturg (de la nașterea căruia s-au scurs 170 de ani așa cum de la trecerea sa în eternitate au trecut 110 ani) este una cât se poate de firească, însă alegerea colaborării cu regizorul basarabean Alexandru Grecu (director al Teatrului ”Satiricus” de la Chișinău și președinte al UNITEM) a fost, fără îndoială, una nu doar inspirată, ci de-a dreptul providențială.

Veritabil specialist în dramaturgia caragialiană, Alexandru Grecu este regizorul care a montat (între anii 2003-2006) integrala Caragiale, convins pe bună dreptate de faptul că teatrul românesc nu poate fi conceput fără acest geniu al dramaturgiei. Sub bagheta acestuia s-a născut, la Petroșani, o impresionantă versiune a emblematicului spectacol de teatru românesc ”D`ale Carnavalului”. Sincer să fiu, nu-mi imaginam, ”D’ale Carnavalului” altfel decât in versiunea din anii 50 ai secolului trecut, cu Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian și Vasilica Tastaman, în rolurile principale. Maestrului Sandu Grecu i-a reușit însă o versiune absolut excepțională, cu Mihai Alexandru (Catindatul), Mihai Sima (Crăcănel), Laurențiu Vlad (Pampon), Corina Vișinescu (Mița Baston), Simona Codreanu (Didina Mazu), dar mai ales cu Robert Vladu (Nae Girimea) și Andrei Șchiopu (Iordache) – debutanți pe scena Teatrului din Petroșani. Desigur, la succesul acestui spectacol merită evidențiat și aportul actorilor Dorin Ceagoreanu (Ipistatul), Daniel Cergă (Chelnerul), Vlad Grecu (Un Sergent) ori al frumoaselor actrițe din spatele măștilor de carnaval: Patricia Buraga, Oana Crișan, Bianca Holobuț, Izabela Badovics, Andrada Dobre, Cliuța Șușu. Așa cum merită cu prisosință evidențiat rolul esențial al coregrafului Dumitru Tanmoșan sau al Wilhelminei Kuron Bekesi, ale cărei costume au fost de-a dreptul impresionante.

Cu o astfel de echipă nu e de mirare că maestrul Sandu Grecu s-a ridicat cu adevărat la înălțimea prestigiului său de incontestabil specialist în Caragiale, iar ”veteranii” și ”bobocii” trupei de actori ai Teatrului din Petroșani au făcut, cu adevărat, spectacol la premiera care deschide noua stagiune a teatrului din Valea Jiului, într-un fel memorabil.

Satiră socială plină de forță la adresa moravurilor și defectelor general-umane, ”D’ale Carnavalului”, deși este o piesă scrisă acum mai bine de un secol, este în egală măsură una clasică și contemporană. Asta poate și pentru că, așa cum bine observă regizorul Alexandru Grecu, Caragiale este mereu modern și profund. În montarea scenică de la Petroșani, așa cum a procedat cu toate celelalte puneri în scenă ale pieselor lui Caragiale, regizorul Alexandru Grecu păstrează intacte replicile și atitudinea personajelor așa cum au fost ele imaginate de dramaturg,  într-o combinație ingenioasă și extrem de bine încastrată în evoluția spectacolului, a unei coregrafii de excepție, ce pare desprinsă mai degrabă din carnavalul contemporan de la Veneția decât din cel al ”Micului Paris” antebelic. Aceeași combinație genială aduce laolaltă costumele de sorginte clasică, cu paiete, turbane și săbii, cu cele specifice epocii moderne (blue-jeens, fustița mini sau uniforma de polițist), confirmând, o dată în plus, perenitatea piesei lui Caragiale.

Nu vom vorbi aici despre intriga țesută în mod abil de ”nenea Iancu” în ”D’ale Carnavalului”, în jurul căreia se derulează acest spectacol, lăsând publicului bucuria de a o descoperi odată cu vizionarea piesei, dar nu putem trece cu vederea că, fie și doar o simplă privire de ansamblu asupra societății actuale, te poate face să-ți pui la modul serios întrebarea dacă spiritul de observație al dumnealui nu o fi cumva încă prin preajmă, biciuind moravurile.

Cert este că ”D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Grecu este nu doar o alegere ideală pentru deschiderea stagiunii 2022-2023 a Teatrului ”I.D. Sîrbu”, ci mai ales un spectacol de neratat. Și un spectacol care, neîndoielnic, va culege aprecieri pe măsură din partea criticilor mult mai avizați decât subsemnatul, un simplu condeier în manta de spectator de-a dreptul ”magnetizat” de spectacolul montat la Petroșani, ce stă, asemenea marelui dramaturg I.L. Caragiale și excepționalului regizor Alexandru Grecu, sub semnul excelenței. Parol !