La început de toamnă, la Petrila, ”Momârlanii-s gazde bune !”

Home Cultură La început de toamnă, la Petrila, ”Momârlanii-s gazde bune !”
La început de toamnă, la Petrila, ”Momârlanii-s gazde bune !”

La Petrila, autoritățile publice locale se pregătesc pentru a întâmpina toamna, aducând în atenție ”cornul abundenței” la Zilele Recoltei, dar și frumusețea portului popular și al cântecului și jocului momârlănesc la o nouă ediție a Festivalului internațional de tradiții și folclor ”Momârlanii – gazde bune!”.

Anul acesta, sărbătorile ”Zilelor Recoltei” se vor derula, ca-n povești, vreme de trei zile, între 30 septembrie și 2 octombrie. Dincolo de produsele tradiționale pe care producătorii locali sunt invitați să le prezinte și să le comercializeze la acest târg autohton, evenimentul va constitui, din nou, un bun prilej de promovare a tradițiilor și portului popular momârlănesc, care vor fi prezentate în cadrul unei impunătoare parade a portului popular ce se va desfășura pe străzile orașului.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca apreciază că acest eveniment este menit să contribuie, în primul rând, la promovarea costumului popular românesc și transmiterea tradițiilor populare către tânăra generație. ”Având în vedere faptul că pe aceste meleaguri, de-a lungul timpului, pe lângă comunitățile momârlanilor din zona noastră, s-au așezat locuitori din zone folclorice de pe tot cuprinsul țării, invităm pe cei care dețin un costum popular din zona pe care o reprezintă să ni se alăture la acest eveniment devenit deja tradiție în orașul Petrila. De asemenea, sunt așteptați și cei care doresc să participe călare sau cei care dețin o trăsură, special impodobiți pentru acest eveniment desfășurat sub egida Festivalului internațional ” MOMARLANII GAZDE BUNE”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Evenimentul se va desfășura începând din zona PENNY Market Petrila și până la scena deschisă amplasată în zona strada MINEI – strada REPUBLICII, duminică, 2 octombrie, începând orele 13,00. De asemenea,în cadrul Festivalului internațional de folclor și dansuri tradiționale „MOMARLANII GAZDE BUNE”, spectacolele folclorice se vor desfășura la scena deschisă, amplasată în zona strada MINEI – strada REPUBLICII, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022.

Evenimentul este organziat de Ansamblul folcloric „JUNII PETRILENI”, Primăria și Consiliul Local al orașului Petrila, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă a județului Hunedoara și Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila.