Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului devine laborator în aer liber pentru ateliere de știință, în ”Noaptea Cercetătorilor 2022”

Home Educație Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului devine laborator în aer liber pentru ateliere de știință, în ”Noaptea Cercetătorilor 2022”
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului devine laborator în aer liber pentru ateliere de știință, în ”Noaptea Cercetătorilor 2022”

În perioada  30 septembrie – 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022. Anul acesta, evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și prezintă activități dintre cele mai diverse în 19 de locații din țară, toate gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”.

Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse de partenerii din consorțiu. Institute de cercetare și de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ și distractiv.

În Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului vor avea loc două evenimente: „Natura – comori ascunse în pădurea Slivuț (Hațeg)” și „Terra – incursiune în lumea vulcanilor dispăruți (Densuș – Casa Vulcanilor).” Cele două evenimente se adresează în principal elevilor și profesorilor din Rețeaua EduGeoparc și vor avea loc sâmbătă 1 octombrie, între orele 11.00 – 13.00. Atelierele interactive din cadrul celor două evenimente vor fi susținute de Andreea Jigman și Violeta Vornicu de la Universitatea din București. Prin activități practice, observații directe și jocuri, participanții vor descoperi informații inedite legate de natura din jurul nostru și de istoria planetei Pământ.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentele sunt finanțate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.

Detalii suplimentare și programul complet pe  https://noapteacercetatorilor.cest.ro/.