INSEMEX prezent la întâlnirea Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa

Home Stiri la zi INSEMEX prezent la întâlnirea Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa
INSEMEX prezent la întâlnirea Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa

După 3 ani de pauză, impusă de pandemia de coronavirus, în această toamnă a fost reluată tradiționala întâlnire a Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa (Heads of European State Mining Authorities). Întâlnirea ajunsă la ediția cu numărul 26 a fost găzduită de reprezentanții Poloniei și s-a desfășurat la Krotoszyce, în perioada 25-28 septembrie 2022, tema dezbaterilor din acest an fiind ”Aspecte privind răspunderea juridică pentru pierderile cauzate de facilitățile miniere închise/abandonate”.

La acest important evenmiment, România a fost reprezentată de INCD INSEMEX, delegația institutului din Petroșani cuprinzând un număr de 3 participanți: Dr. ing. George Artur Găman – Director General, Dr. ing. Daniel Pupăzan – Director Tehnic, respectiv Drd. ing. Robert Laszlo – Șef departament Securitatea Explozivilor și Articolelor Pirotehnice.

Organizarea întâlnirii din anul 2022 în Polonia nu a fost o coincidență, aceasta fiind prilejuită de aniversarea în acest an a 100 de ani de activitate neîntreruptă pentru Autoritatea Minieră de Stat din Katowice.

Cu această ocazie, participanții au efectuat și o vizită la compania minieră KGHM Polska Midz S.A., unul dintre cei mai mari angajatori din sud-vestul Poloniei și care pe plan mondial se poziționează pe locul al doilea în ceea ce privește producția de argint, respectiv pe locul al șaselea privind producția de cupru.

La finalul întâlnirii, reprezentanții statelor participante au semnat Memorandumul care cuprinde principalele concluzii care au rezultat în urma dezbaterilor. De asemenea, s-a stabilit de comun acord ca întâlnirea din anul 2023 să fie organizată de către autoritatea minieră din Republica Cehă, tema viitoarei ședințe de lucru fiind ”Organizarea, structura și competențele Autorităților Miniere de Stat în țările Europene”.