Apa Serv Valea Jiului prezentă la cea mai importantă manifestare profesională din România dedicată apei

Home Economie Apa Serv Valea Jiului prezentă la cea mai importantă manifestare profesională din România dedicată apei
Apa Serv Valea Jiului prezentă la cea mai importantă manifestare profesională din România dedicată apei

La Sibiu a avut loc, în perioada perioada 28-30 septembrie 2022, cea mai importantă manifestare profesională din România dedicată apei, cu titlul “Forumul Regional al Apei – Dunăre – Europa de Est” sau, generic, “ExpoApa”.

Organizat de Asociația Română a Apei, evenimentul se află la a 22-a ediție, după o absență de doi ani, din cauza pandemiei. Expoziția i-a avut ca principali destinatari pe specialiștii din domeniul apei, dar și publicului interesat de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului și include 75 de firme de profil, alături de 48 de companii de apă din țară. Între acestea s-a numărat și Apa Serv Valea Jiului. Compania de apă din Valea Jiului a fost prezentă la acest eveniment printr-o delegație condusă de directorul general Cristian Ionică, din care au făcut parte echipa de conducere dar și specialiști din cadrul firmei, ingineri și economiști, direct interesați de noutățile, inovațiile și ofertele în materie ale expozanților. În cadrul pavilioanelor expoziționale au fost prezente firme de proiectare, consultanți în domeniul apei și companii private specializate în managementul apei, inovarea și realizarea celor mai noi tehnologii de tratare și distribuție a apei sau crearea de echipamente industriale de ultimă generație.

”Pentru noi este, pe de o parte, o deosebită onoare să fim invitați să luăm parte la acest forum european dedicat apei, iar pe de altă parte, este extrem de util să putem interacționa cu colegi din țară, cu reprezentanți ai producătorilor de echipamente și instalații de ultimă generație în domeniul apei, dar și cu specialiști din cadrul ministerelor Fondurilor Europene, respctiv Mediului, Apelor și Pădurilor, care au fost, la rândul lor prezenți la acest eveniment. Pentru colegii din echipa Apa Serv, participarea la ExpoApa a fost și de această dată o experiență deosebită, ale cărei efecte se vor repercuta în mod pozitiv și eficient în activitatea noastră de zi cu zi”, a declarat Cristian Ionică, director general al ASVJ.

Deschiderea oficială a evenimentului i-a avut ca invitați de onoare pe Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Roxana Mânzatu, Secretar de Stat în Cancelaria Primului Ministru, Dan Ștefan Chiru, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,  Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu, alături de alte oficialități dar și personalități din cadrul Asociației Internaționale a Apei, Asociației Germane a Apei și Federației Europene a Asociațiilor Naționale de Apă. În discursurile lor, invitații au punctat în special nevoia de cooperare între autorități și sectorul privat pentru implementarea cu succes a finanțărilor, indiferent de sursa acestora, cu scopul clar de a ridica nivelul de trai al populației beneficiare dar și de a genera un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, și așa fragil din cauza schimbărilor climatice, secetei etc. De asemenea, au subliniat că viitorul se va orienta cu certitudine către realizarea unor tehnologii inovatoare, bazate pe economia circulară, care să permită utilizarea și reutilizarea apei, pe principiul consum minim, eficiență maximă.

Președintele Asociației Române a Apei, dr.ing. Ilie Vlaicu, a evidențiat că schimbările climatice și situațiile dificile au determinat companiile de apă, alături de ARA, să fie puternice, să se adapteze rapid, să gestioneze orice provocare și să descopere oportunități în fiecare situație, acesta fiind și motivul pentru care sectorul de apă este stabil și acum, în ciuda creșterilor alarmante ale prețurilor la energie. „Apa are memorie, deci să rămânem în memoria apei din România ca profesioniști dedicați”, a punctat președintele ARA.

Discuțiile au continuat și în cadrul seminarului „Finanțarea infrastructurii de apă prin fonduri europene și corelarea programelor de investiții din sector”, organizat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la care au participat manageri ai companiilor de apă care desfășoară programe de investiții cu finanțare din fonduri europene (inclusiv Apa Serv Valea Jiului), reprezentanți ai autorităților locale și centrale și a firmelor de consultanță din domeniul apei, de asemenea implicați în atragerea și gestionarea fondurilor UE. De asemenea, de maxim interes s-a bucurat și un alt seminar internațional, intitulat “Reglementarea economică a serviciilor de apă”, un seminar pe teme financiare, organizat cu suportul Grupului pentru Economie și Statistică al Asociației Internaționale a Apei (IWA) și al Comisiei Principale Dezvoltare – Economie a Asociației Române a Apei (ARA) și cu sprijinul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

”Mă bucur că și de această dată, în cadrul simpozioanelor de specialitate și al Forumului regional al Apei “Dunăre-Europa de Est”, dedicat specialiștilor din domeniul apei, experiența companiei de apă din Valea Jiului în implementarea programelor cu fonduri europene, care vizează modernizarea rețelelor de apă .și canalizare, a fost evidențiată drept una de succes, lucru de care ne considerăm deosebit de mândrii. Am discutat, de asemenea, în acest cadru, despre reglementarea economică a serviciilor de apă în România și pe plan internațional, despre stabilirea strategiilor de tarifare pe baza planurilor de afaceri, despre monitorizarea și implementarea planului de afaceri, despre strategia investiţională și creșterea eficienţei operatorilor, toate aceste subiecte fiind deosebit de important și pentru noi, ca de altfelm pentru toți operatorii din Romțnia”, a mai spus Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Cel mai mare eveniment dedicat apei – Expo Apa, organizat de Asociația Română a Apei, în parteneriat cu SC Apă Canal SA Sibiu a fost organizat anul acesta, în premieră, într-un alt oraș decât Capitala țării. Găzduită în edițiile trecute de Palatul Parlamentului din București, expoziția s-a mutat în teritoriu, primul oraș ales ca locație de desfășurare fiind Sibiul. Zeci de expozanți, firme din România și din străinătate, s-au strâns la Redal Expo Sibiu, prezentând specialiștilor din domeniu și publicului interesat soluții inteligente, echipamente și instalații variate, atât pentru apa potabilă, cât și pentru apa uzată.