Ziua Vârstnicilor sub spectrul îngrijorărilor pensionarilor din Valea Jiului

Home Stiri la zi Ziua Vârstnicilor sub spectrul îngrijorărilor pensionarilor din Valea Jiului
Ziua Vârstnicilor sub spectrul îngrijorărilor pensionarilor din Valea Jiului

Pentru a marca, în acest an, Ziua Internațională a Vârstnicilor, reprezentanții Asociației ”Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului” s-au reunit la sala de festivități a Casei de cultură din Petroșani, unde au discutat despre problemele seniorilor din Valea Jiului și din întreaga țară, dar și asupra unui plan de acțiuni pe care aceștia consideră că trebuie să-l demareze în perioada următoare, pentru a atrage atenția autorităților asupra problemelor reale cu care se confruntă pensionarii din România în prezent.

Echipa acestei organizații reprezentative a pensionarilor din Valea Jiului, condusă de Consatntin Căpriță l-a avut ca oaspete, la acest eveniment, pe secretarul de stat în Ministerul Energiei, Pavel Casian Nițulescu, împreună cu care au abordat discuții pe tema facturilor la energie, a perspectivelor sectorului minier și energetic din Valea Jiului și, desigur, despre drepturile pensionarilor din minerit și energie.

De asemenea, pentru un număr de aproape 100 de membri ai asociației, care au avut o activitate constantă în cadrul Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului, de la constituirea noului Birou executiv le-a fost oferit un cadou financiar de Ziua Vârstnicilor, în sumă de 170 de lei/persoană.

Cu același prilej, Biroul executiv al ALPMVJ a dat publicității și un comunicat de presă în care atrage atenția asupra situației dramatice în care se află pensionarii din România și prin care solicită sprijin din partea autorităților în drept și cer colagularea unei mișcări asociative puternice a pensionarilor din întreaga țară. Vă prezentăm comunicatul Asociației ”Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului”, primit la redacție.

***

De Ziua Internațională a Vârstnicilor, ne punem din nou întrebarea: ”Mai are nevoie România de seniorii săi? Mai are nevoie Valea Jiului de pensionari ?”

Valea Jiului și România, în general, trec printr-o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere economic și social, care impune coagularea tuturor claselor sociale, unitatea și acțiunea în vederea susținerii în comun a unor demersuri care să conducă la determinarea autorităților să ia acele măsuri absolut necesare pentru a salva această regiune care a avut un rol determinant în dezvoltarea economiei naționale vreme de mai bine de un secol.

Chiar și astăzi, cei peste 35.000 de pensionari care trăiesc în localitățile Văii Jiului, alături de familiile lor, constituie o forță economică și socială importantă din această zonă a țării.

Asociația Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului Petroșani este, în prezent, cea mai reprezentativă structură asociativă a pensionarilor din județul Hunedoara, implicit din Valea Jiului, care are constituite filiale distincte în toate localitățile Văii Jiului. Această asociație are ca principal scop militarea pentru drepturile pensionarilor, dar și implicarea activă a acestei categorii sociale, cu oameni a căror expertiză în diverse domenii nu poate fi ignorată, în susținerea proiectelor de redresare economico-socială și de dezvoltare a Văii Jiului.

1 Octombrie marchează în calendarul comunității internaționale, ”Ziua Vârstnicilor”. În mod normal, ar trebui să marcăm această zi ca pe o sărbătoare, să ne întâlnim și să ne bucurăm împreună de vârsta pe care o avem și de munca pe care am depus-o de-a lungul vieții. Trăim însă din nou vremuri tulburi, iar problemele pensionarilor sunt multiple, așa încât nu e vreme de distracție, ci de acțiune, pentru că pensionarii au și ei nevoie de cineva care le apere drepturile, au nevoie de sprijin din partea autorităților, au nevoie de răspunsuri la întrebările care frământă întreaga națiune.

Problemele pensionarilor nu sunt puțin și nici ușoare:

  • Scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale, care au dus în sus valoarea facturilor și de 5 până la 10 ori față de nivelul de anul trecut;
  • Scumpirea alarmantă a alimentelor de bază (pâine, lapte, făină, ulei, zahăr, ouă etc.);
  • Creșterea prețurilor la medicamente și suplimente alimentare;
  • Creșterea tarifelor la biletele de transport local și național;
  • Inflația galopantă care a scăzut dramatic puterea de cumpărare și a crescut presiunea asupra celor care au datorii în bănci;

Toate acestea conduc la degradarea continuă a vieții sociale a pensionarilor din Valea Jiului, ca de altfel a celor din întreaga țară, în timp ce guvernul pare a fi depășit de situație și incapabil să ia măsurile care se impun pentru sprijinirea celor afectați de situația dramatică în care se regăsește România de astăzi. Unele măsuri luate de Guvern sunt deja tardive, altele sunt anemice, iar propunerile de majorare a pensiilor discutate în acest moment nici măcar nu se ridică la valoarea prevăzută de legile în vigoare (care prevăd clar obligativitatea majorării anuale a pensiilor CEL PUȚIN CU RATA INFLAȚIEI).

Nici la nivel local, pensionarii nu au vreun motiv de bucurie, odată cu Ziua Internațională a Vârstinicilor. Dacă în anii anteriori erau organizate o serie de festivități, mese festive și serate dansante, excursii ori alte activități destinate pensionarilor, în acest an autoritățile locale (cu unele excepții) nu mai organizează nimic pentru pensionarii din Valea Jiului. Nu suntem cerșetori, dar nici nu putem trece cu vederea că a devenit o tristă regulă aceea de a fi căutați de cei de la Putere, de la mic la mare, doar o dată la 4 ani, atunci când au nevoie de votul nostru.

Suntem la fel de îngrijorați nu doar de situația pensionarilor din Valea Jiului, ci mai ales de perspectivele acestei regiuni care, așa cum arată astăzi, nu mai poate fi una atractivă pentru copiii și nepoții noștri. Lipsa de locuri de muncă, distrugerea industriei miniere și energetice fără a se pune altceva în locul acesteia, salariile mici și încă multe alte aspecte ce țin de viața economică, socială, culturală a Văii Jiului face ca tinerii să plece din zonă, imediat după terminarea școlii, iar îndepărtarea acestora se răsfrânge și asupra vieții noastre, despărțirea de copii și nepoți fiind dureroasă.

De-a lungul anilor, au fost făcute zeci de Strategii de redresare a Văii Jiului, s-au perindat pe aici sute de oficialități de rang înalt, dar efectele întârzie să apară, iar Valea Jiului ”moare” încet !

Este greu de acceptat o astfel de situație și poate că doar o nouă serie de proteste de amploare i-ar mai trezi la realitate pe cei care guvernează. Noi, pensionarii, suntem gata și pentru astfel de măsuri radicale de protest dar ceea ce ne dorim este ca oamenii pe care i-am ales în primării, în Consilii județene, în Parlament, în Guvern să-și facă datoria față de cetățeni, iar pentru asta suntem deschiși dialogului cu cei în măsură să rezolve problemele oamenilor, problemele pensionarilor. Din acest motiv, îi invităm la masa dialogului, pe toți cei care vor să știe cu adevărat care sunt problemele reale ale pensionarilor și care doresc să contribuie la soluționarea acestora, prin fapte, nu doar la nivel declarativ.

Cu întreaga considerație față de seniorii Văii Jiului și față de toți pensionarii din România, Asociația Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului Petroșani transmite vârstnicilor multă sănătate, bucurii alături de cei dragi și un călduros ”La mulți ani”, cu prilejul Zilei Internaționale a Vârstnicilor.

Asociația Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului Petroșani
Comitetul Director