Comisarul european Elisa Ferreira, impresionată de oamenii Văii Jiului

Home Stiri la zi Comisarul european Elisa Ferreira, impresionată de oamenii Văii Jiului
Comisarul european Elisa Ferreira, impresionată de oamenii Văii Jiului

La doar o zi după ce a semnat, în numele Comisie Europene, la Alba Iulia, cu Primul Ministru al României, Nicolae Ciucă, Acordul de Parteneriat pentru perioada 2021-2027, care aduce României fonduri pentru dezvoltare în valoare totală de peste 45 de miliarde de euro, comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira a fost, astăzi, oaspetele județului Hunedoara.

Evenimentul a a cuprins o agendă plină, axată pe vizite și întâlniri aplicate legate de viitorul regiunii Văii Jiului, în mod special, având în vedere faptul că Elisa Ferreira este comisarul care gestionează nu doar fondurile comunitare alocate țărilor membre UE, ci și Programul de Tranziție Justă care aduce județului Hunedoara cea mai mare cotă din sumele alocate de Uniunea Europeană celor 7 județe din România incluse în acest program: peste 510 de milioane de euro.

Alături de comisarul european Elisa Ferreira, la vizita în Valea Jiului au mai fost prezenți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș, europarlamentarul Victor Negrescu, directorul ADR Vest, Sorin Maxim,președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, deputații de Hunedoara, Natalia-Elena Intotero și Ilie Toma, primarii localităților din Valea Jiului, dar și din Hunedoara și Brad, alte oficialități guvernamentale și europene.

Comisarul european Elisa Ferreira și-a început vizita în Valea Jiului la Petrila, acolo unde a fost primită la fosta Mină. Aceasta s-a declarat deosebit de încântată de intenția autorităților județene de a valorifica acest obiectiv în scop cultural și turistic, acest obiectiv fiind, după cum a precizat președintele CJH, unul din obiectivele strategice care urmează să fie dezvoltat alături de Asociația Planeta Petrila, cu ajutorul fondurilor atrase prin PNRR. Tot la Petrila, pe agenda vizitei a fost inclusă și o scurtă deplasare la Școala Generală nr. 1, dotată cu ajutorul fondurilor europene de către Primăria din localitate. Primarul Vasile Jurca a arătat că aceasta este o școală model pentru această zonă, semn că și într-un fost oraș preponderent minier, precum Petrila, se pot implementa proiecte benefice pentru comunitatea locală și care pot contribui la prestigiul așezării.

Punctul principal al vizitei l-a reprezentat întâlnirea de la Universitatea Petroșani cu primarii orașelor și municipiilor din Valea Jiului, cu mediul de afaceri, cu reprezentanții societății civile și ai mediului academic, având în vedere că toți aceștia fac parte din Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată – ITI Valea JiuIui. S-a discutat despre perspectivele de dezvoltare prin Politica de Coeziune a UE 2021-2027 pentru ITI Valea Jiului și despre Planul de Tranziție Justă care urmează să fie implementat în regiune, despre fondurile semnificative care vor ajunge aici pentru decarbonificare și trecerea la energie verde.

Comisarul european Elisa Ferreira s-a declarat încântată de regiunea Văii Jiului și, mai ales, impresionată de oamenii Văii Jiului. Aceasta a declarat că regiunea va avea tot sprijinul Uniunii Europene pentru a implementa acele proiecte care, în decursul următorilor 7 ani, să schimbe radical în bine condițiile de viață ale locuitorilor de aici, pentru a dezvolta sectorul economic și pentru a pune în valoare potențialul geografic, economic și, mai ales, uman al regiunii.

Din discuții s-au desprins și câteva soluții concrete pentru revitalizarea zonei, dar și pentru ceea ce înseamnă o nouă perspectivă de dezvoltare a acesteia, ”Corabia aceasta care a frumoasa regiune a Văii Jiului, are nevoie de o direcție, pentru ca să putem, cu sprijinul întregii comunități euroipene, să-i dăm un vânt bun pentru a merge înainte”, a concluzionat, într-un frumos stil metaforic, comisarul european Elisa Ferreira.

Prezența în Valea Jiului a Comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira este considerată drept un eveniment istoric, care deschide o cale nouă și sigură pentru viitorul acestei regiuni.