Mii de cărți, zeci de edituri și lansări de carte cu autori remarcabili ai culturii românești, la Salonul Hunedorean al Cărții, care se deschide pe 12 octombrie 2022, la Deva

Home Cultură Mii de cărți, zeci de edituri și lansări de carte cu autori remarcabili ai culturii românești, la Salonul Hunedorean al Cărții, care se deschide pe 12 octombrie 2022, la Deva
Mii de cărți, zeci de edituri și lansări de carte cu autori  remarcabili ai culturii românești, la Salonul Hunedorean al Cărții, care se deschide pe 12 octombrie 2022, la Deva

Moment așteptat cu nerăbdare de mii de iubitori ai cărții și unul dintre evenimentele culturale cele mai importante din județul Hunedoara, ”Salonul Hunedorean al Cărții” este pregătit pentru a-și deschide porțile în fața celei de-a XXI-a ediții organizate cu succes de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara.

Managerul Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara, unul dintre cei mai implicați organizatori de evenimente culturale de anvergură din județul Hunedoara, arată că ”Salonul Hunedorean al Cărții se dorește a fi o modalitate de promovare a editurilor românești, a noutăților editoriale, un mijloc de cunoaștere a celor care contribuie la afirmarea culturii române: scriitori, editori, librari, bibliotecari.”

Deschiderea oficială a Salonului de Carte va avea loc în ziua de 12 octombrie 2022, de la ora 10,00, în incinta Deva Mall, etaj 3. Pe întreaga durată de desfășurare a Salonului (12-15 octombrie), între orele 10,00 și 20,00, iubitorii de carte vor avea ocazia să viziteze gratuit standurile celor peste 80 de edituri participante și să achiziționeze cărți la prețuri promoționale.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment vor fi organizate, în fiecare zi, lansări de carte şi întâlniri cu apreciați scriitori români contemporani. Între aceștia se numără personalități de prim rang ale culturii române precum Adrian Cioroianu, Radu Paraschivescu, Alec Blache, Horațiu Mălăiele sau Părintele Constantin Necula, dar și cu apreciați scriitori hunedoreni, care-și vor lansa cele mai recente volume în cadrul Salonului de Carte de la Deva.

Un moment deosebit de emoționant, care va bucura publicul prezent la Salonul Hunedorean al Cărții, va fi dedicat împlinirii unui secol de la istorica încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Oaspeții noștri, membrii Asociației Culturale pentru Istorie Vie din Alba Iulia vor pune în scenă, la nivel de reconstituire vizuală, acest moment de importanță crucială din istoria românilor. Cu ajutorul unei recuzite specifice, cu elementele esențiale din regalia României (mantii, coroane, sceptru) și cu un impresionant joc actoricesc, se va face o reconstituire sui generis a momentului încoronării regilor României Mari.

”Este o bucurie pentru noi să constatăm că, deși ne aflăm în era internetului, lectura cărților în format tradițional, pe hârtie, nu și-a spus încă ultimul cuvânt și plăcerea cititului, a răsfoitului unei astfel de cărți nu va dispărea prea curând. Așteptăm, prin urmare, același public numeros, de toate vârstele și ocupațiile, iubitorii de carte și de lectură pentru care, an de an, Salonul Hunedorean al Cărții este o mare sărbătoare a spiritului”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”.

Evenimentul este salutat și de către reprezentanții Consiliului județean Hunedoara, care este partener în organizarea acestuia și principalul finanțator. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, în subordinea directă a căruia se află Biblioteca județeană din Deva, este ferm convins că la cea de-a XXI-a ediție a Salonului Hunedorean al Cărții se vor culege roadele unei toamne culturale bogate în județul nostru. ”Vă invit de pe acum să vă notați în agendă acest eveniment destinat iubitorilor de carte, iubitorilor de cultură. Felicit organizatorii, pe managerul Sebastian Bara și colectivul Bibliotecii Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și vă invit cu drag să treceți pragul salonului și să reveniți în lumea cărților! Nu veți regretat, nici o clipă ! Garantat!”, spune Costel Avram.

La ediția din acest an a Salonului Hunedorean al Cărții, editurile, distribuitorii de carte, librarii și bibliotecarii prezenți la Deva vor fi într-un permanent dialog cu un public avizat, care știe să aprecieze valoarea unei cărți.