Horațiu Mălăiele, un artist complet prezent la Salonul Hunedorean al Cărții

Home Cultură Horațiu Mălăiele, un artist complet prezent la Salonul Hunedorean al Cărții
Horațiu Mălăiele, un artist complet prezent la Salonul Hunedorean al Cărții

Întotdeauna este un mare privilegiu pentru un public așa-zis provincial, care nu se poate bucura zi de zi de viața culturală a Bucureștiului, să se poată întâlni față în față cu mari artiști, cu actori de pe renumitele scene bucureștene, cu scriitori. Întâlnirea cu artistul Horațiu Mălăele a fost un astfel de privilegiu, grație invitației pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva i-a lansat-o acestuia, de a fi prezent la ediția din acest an a Salonului Hunedorean al Cărții.

Aici, reputatul artist Horațiu Mălăele și-a lansat trei cărți, pentru că dincolo de profesiunile de actor și regizor, pe care le îndeplinește cu har și succes de peste patru decenii, Horațiu Mălăele este și un scriitor de mare talent și un caricaturist expresiv.

Prima dintre cărțile lansate, „O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, apărută anul acesta la editura bucureșteană Bookzone, cuprinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind „stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde”, așa cum relevă jurnalistul Doru Bușcu.

A doua carte este o povestire cu conotații autobiografice, „o muzică venită de dincolo de pasiunea vieții și de vremelnicia lucrurilor, o lacrimă a trecutului – nostalgia”, după cum își prezintă chiar Horațiu Mălăele  povestirea „Tehomir”, apărută în anul 2020 la Editura ALL.

În sfârșit, cartea care completează profilul artistic al autorului este „Poezii și vorbe-n vânt”, ce cuprinde „aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”, cum caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, prefațatorul volumului, aceste miniaturi însoțite de desenele artistului, extrem de inspirate, esențializate și sugestive, carte apărută la editura Bookzone.

Deși extrem de popular în rândul publicului, Horațiu Mălăele nu și-a pierdut niciodată modestia, simplitatea, atitudinea de om obișnuit, dar plin de haruri, apropiat de public. Vorbind despre sine, el mărturisea într-un interviu: „Eu nu urmăresc să devin popular, pentru mine popularitatea e un efect, nu un scop; când vine, vine de la sine. Eu doar îmi văd de treaba mea și mă străduiesc să fac totul cât mai bine. Și când lucrezi onest și profesionist, popularitatea nu întârzie mult (…), la mine ea este efectul, nu cauza sau scopul. Dar ce minunat este când reușesti ca produsul strădaniei tale, ceea ce prezinți spectatorilor, să atragă oameni de diferite pregătiri, dar sensibili și inteligenți. Și dacă ei te urmează și te acceptă, dacă ies din sală cu zâmbetul și lacrima între gene, înseamnă că vor duce și acasă o raniță plină de trăiri și idei prețioase.”

Managerul Biblioptecii județene din Deva, Ioan Sebastian Bara este convins că tot cu astfel de trăiri și idei prețioase au plecat și cei prezenți la întâlnirea cu Horațiu Mălăele de la Salonul de Carte din Deva, o întâlnire plină de vervă, foarte directă, dezinhibată și sinceră. El crede că aceste trăiri vor fi inspirate de tot ce vor descoperi cititorii în aceste cărți pe care artistul le-a lansat la Deva: fie povestiri, fie desene, fie mici bijuterii ascunse în aforismele pline de tâlc.

Aplauzele pline de căldură pe care le-a primit la final acest artist complet care este Horațiu Mălăele ne duc cu gândul la nemuritoarele cuvinte din finalul piesei „Chirița în provincie”:

”Astfel e lumea… o comedie!
Iar noi, artiștii care-o jucăm,
N-avem dorință alta mai vie
Decât aplauze să merităm.

Iar Horațiu Mălăele a meritat din plin aplauzele unui public impresionat de întâlnirea cu acesta.

Fiind vorba despre o întâlnire dedicată cărții, evident că Horațiu Mălăele a oferit autografe pe cele trei volume lansate în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții.