”Dantela: răbdare, îndemânare, rafinament”, expoziție inedită la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad

Home Cultură ”Dantela: răbdare, îndemânare, rafinament”, expoziție inedită la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad
”Dantela: răbdare, îndemânare, rafinament”, expoziție inedită la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva organizează miercuri, 19 octombrie 2022, ora 12.00, vernisajul expoziției ”Dantela: răbdare, îndemânare, rafinament”, un eveniment inedit care este găzduit de Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad.

Muzeograful Monica Dușan spune că obiectele realizate cu ajutorul croșetei s-au numărat, de-a lungul timpului, printre cele mai de preț lucruri ieșite din mâinile harnice și îndemânatice ale femeilor. ”Cu o tehnică pierdută undeva departe în adâncurile istoriei umanității, femeile de aici și de pretutindeni, cu multă răbdare, îndemânare și simț artistic, au creat lucruri de o mare și nepieritoare frumusețe. Astfel, mamele, bunicile și străbunicile noastre, în serile lungi și întunecoase de iarnă, la lumina lămpii, au tot răsucit fire pe deget. Iar vara, mergând pe uliță sau păscând animalele, degetele lor răsuceau fără odihnă firul alb, aflate fiind sub imperiul unui îndemn străbun transmis de la mamă la fiică, care suna așa: „Umble-ți mâinile!”, adică, mâinile unei femei nu trebuiau să cunoască odihna niciodată. Din mâinile lor bătătorite de munca grea, crăpate de ger și intemperii, s-au ivit albe și delicate, precum o spumă fină, dantele de toate felurile și mărimile cu un decor de o varietate inepuizabilă: margini late cu colți pentru cearșafuri, lați de dantelă pentru fețe de masă, pentru margini de ștergare, perini sau merindare, apoi dantelele frumoase ce împodobeau piesele costumului popular, ferestrele casei, uneori și pereții. Astăzi, toate aceste obiecte de mici dimensiuni care înmagazinează multă muncă, răbdare, și, de ce nu, simț artistic, pare că sunt definitiv aruncate la lada de gunoi a istoriei. Și totuși, ele, micile împletituri din fire albe, ne leagă strâns de mamele, bunicile și străbunicile noastre, având alături de valoarea lor decorativă, utilitară și artistică, o valoare sentimentală deloc de neglijat”, arată Monica Dușan, muzeograf Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad.