Orașul Uricani își modernizează sistemul de management al deșeurilor cu fonduri europene

Home Administrație Orașul Uricani își modernizează sistemul de management al deșeurilor cu fonduri europene
Orașul Uricani își modernizează sistemul de management al deșeurilor cu fonduri europene

Un nou program de investiții importante în domeniul managementului eficient al deșeurilor, cu impact major în protecția mediului, urmează să fie demarat în orașul Uricani, după ce administrația locală de aici a câștigat un proiect pe fonduri europene depus la Ministerul Mediului, care urmează să fie finanțat prin PNRR.

De altfel, primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu a semnat joi, 20 octombrie 2022 contractul de finanțare pentru acest nou proiect european, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți ministrul Mediului, Barna Tánczos și Primul Minustru al României, Nicolae Ionel Ciucă. ”Alături de Primul Ministru a României, Nicolae Ciucă am semnat, la București, un nou contract cu Finanțare Europeană, prin programul PNRR, împreună cu Ministrul Mediului, Tánczos Barna. Este vorba despre finanțarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026. Obiectivul general al acestei investiți este accelerarea procesului de extindere și de modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor din orașul Uricani . Accentul este pus pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară. În perioada următoare urmează sa realizam toate documentațiile tehnico – necesare pentru obținerea autorizației de construcții. A doua etapă este aprobarea documentației în Consiliul Local, iar a treia etapă este scoaterea la licitație a investiției pentru desemnarea viitorului constructor. În fine, în etapa a patra urmează semnarea contractului cu câștigătorul licitației, după care se semnează Ordinul de începere a lucrărilor și se va implementa efectiv această importantă investiție pentru cetățenii din orașul Uricani”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Orașul Uricani face parte din primele 24 de localități din România pentru care au fost aprobate fondurile pentru construirea de centre de colectare a deșeuruilor cu aport voluntar. Ministrul Mediului, Barna Tánczos precizează că este vorba despre 24 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale care s-au înscris în această rundă de finanțare, având o valoare totală de 114.228.456.00 lei, fără TVA.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door – to – door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări, precum și alte tipuri de deșeuri, în conformitate cu proiectul – tip pus la dispoziție de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. „Ajutăm, astfel, primăriile să-și extindă infrastructura de colectare separată și să-și îmbunătățească ratele de reciclare. Autoritățile din zona urbană trebuie să facă pasul spre  sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente,  care să gestioneze informațiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Acestea sunt primele contracte semnate și sper să avem cât mai multe contracte până la încheierea apelului de finanțare pentru înființarea acestor centre destinate colectării separate a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetățenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, adică exact acele tipuri de deșeuri pe care cetățenii nu aveau unde să le ducă până acum”, a precizat ministrul Barna Tánczos.

Problema managementului acestor tipuri de deșeuri a fost semnalată de mai multă vreme de către primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. Acesta spune că prin acest contract de finanțare prin PNRR, care aduce aproape cinci milioane de lei municipalității din Uricani, va fi construit un „Centrului de colectare cu aport voluntar” și 14 insule ecologice digitale, cu ajutorul cărora va fi realizată o și mai bună colectare a deșeurilor pe raza orașului Uricani. În plus, autoritățile locale de la Uricani și-au propus ca, în perioada următoare, în paralel cu derularea investițiilor prin PNRR, în parteneriat cu ADI Deșeuri Hunedoara să fie modernizate și actualele puncte gospădărești pentru colectare deșeurilor menajere și a celor reciclabile.

De finanțări similare, prin PNRR vor beneficia și alte localități din Valea Jiului, însă așa cum remarca premierul Nicolae Ciucă, edilii prezenți astăzi la Guvern pentru semnarea primelor contracte, s-au dovedit a fi cei mai harnici și atenți la acest demers guvernamental, au reușit să depună proiectele și să beneficieze, încă de la început, de fonduri odată cu deschiderea sesiunii de finanțare.