Supravegherea video a Vulcanului a fost extinsă, cu efecte benefice pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor de pe domeniul public

Home Administrație Supravegherea video a Vulcanului a fost extinsă, cu efecte benefice pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor de pe domeniul public
Supravegherea video a Vulcanului a fost extinsă, cu  efecte benefice pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor de pe domeniul public

Indisciplina în traficul rutier, parcarea necorespunzătoare a autoturismelor, dar și o serie de contravenții sau infracțiuni comise pe domeniul public al municipiului Vulcan sunt constatate de pe acum, instant, de către agenții Poliției Locale. Aceștia au la dispoziție un modern sistem de supraveghere video, care funcționează 24 de ore din 24 sub monitorizarea agenților.

După cum a informat, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc chiar la sediul Poliției Locale din Vulcan, primarul Cristian Merișanu, creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, dar și reducerea problemelor de natură contravențională și infracțională, sunt chestiuni care fac parte din promisiunile făcute locuitorilor la preluarea mandatului. ”Am promis că voi lua măsuri pentru a crește gradul de siguranță al locuitorilor din municipiul Vulcan și, prin implementarea acestui sistem de supraveghere video a domeniului public, asta și facem. Am demarat un proiect de acest fel încă de anul trecut când am montat primele 16 camere video pe bulevardul Mihai Viteazu și pe strada Nicolae Titulescu, principalele artere rutiere din orașul nostru. Anul acesta am mai achiziționat alte 32 de camere video, astfel încât monitorizăm toate străzile principale, de la intrările și ieșirile în oraș, toate intersecțiile și zonele vulnerabile”, spune primarul Cristian Merișanu.

Cele 48 de camere video sunt conectate la un sistem modern de monitorizare gestionat de Poliția locală, care poate astfel interveni mult mai eficient acolo unde apar probleme. Potrivit șefului Poliției Municipale Vulcan, Mihai Mezambrovschi, efectele implementării acestui sistem de supraveghere video sunt constatate în operativitatea intervențiilor dar sunt, de asemenea, vizibile și în statistica fenomenului contravențional și infracțional a polițiștilor.

”Acest sistem ne permite practic să vedem permanent tot ceea ce se petrece pe domeniul public, să constatăm nereguli și să intervenim rapid acolo unde este nevoie. Grație acestui sistem am reușit să disciplinăm șoferii în privința parcărilor, astfel că mai avem foarte puține probleme legate de parcarea necorespunzătoare. Grație acestui sistem am intervenit prompt acolo unde au fost semnalate distrugeri, altercații, alte evenimente neplăcute. Au fost multe amenzi aplicate și pentru aruncarea gunoaielor la punctele gospodărești în mod necorespunzător. Toate acestea au condus la faptul că problemele s-au redus simțitor față de anul trecut, iar numărul sancțiunilor pe care am fost nevoiți să le aplicăm a scăzut și el la jumătate, față de anul precedent”, spune Mihai Mezambrovschi, șeful Poliției Locale Vulcan.

Acesta spune că funcționarea sistemului de monitorizare video a municipiului Vulcan este util și pentru constatarea unor fapte antisociale, actelor de violență sau accidente rutiere de către organele competente, având în vedere că imaginile stocate pe serverul Poliției locale sunt puse la dispoziția organelor judiciare, respectiv Poliției Național, Parchetului sau instanțelor judecătorești, la cererea acestora.

Implementarea sistemului de supraveghere video a muncipiului Vulcan a costat până acum circa 30.000 de lei, fondurile fiind asigurate de la bugetul local, însă, după cum precizează primarul municipiului Vulcan, costurile sunt amortizate de reducerea personalului de la serviciul de Poliție locală și pază. În plus, eficacitatea acestui sistem determină autoritățile locale de la Vulcan să ia în calcul extinderea acestuia, în anii următori, astfel încât întregul domeniu public al localității să poată fi supravegheat, oferind astfel un plus de siguranță cetățenilor și descurajându-i pe cei care mai sunt certați cu legea și cu regulile de conviețuire în societatea urbană.