Casa de Cultură a Studenților Petroșani găzduiește noi ediții ale Salonului Național de Artă Sacră și Simpozionului Internațional de Arte Vizuale

Home Cultură Casa de Cultură a Studenților Petroșani găzduiește noi ediții ale Salonului Național de Artă Sacră și Simpozionului Internațional de Arte Vizuale
Casa de Cultură a Studenților Petroșani găzduiește noi ediții ale Salonului Național de Artă Sacră și Simpozionului Internațional de Arte Vizuale

Eveniment cultural de anvergură organizat la Petroșani de Casa de Cultură a Studenților, în parteneriat cu Centrul de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB Cluj, Salonul Național de Artă Sacră Contemporană a ajuns la ediția a XL-a.

Evenimentul prilejuiește întâlnirea publicului iubitor de artă din Valea Jiului cu creații ale studenților, masteranzilor, doctoranzilor de la Secția Arte Vizuale-Artă Sacră a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj, care vor fi expuse la galeria de artă a CCS Petroșani în perioada 22 noiembrie – 25 decembrie 2022. Potrivit directorului CSS Petroșani, lector univ.dr. Lavinia Hulea, vernisajul expoziției, care va avea loc în data de 22 noiembrie, ora 12,00 este dublat de prelegerile susținute de invitații de onoare ai evenimentului: Director Lect. Univ. Dr. Marius Dan GHENESCU, „CCCCSEL” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, UBB, Cluj-Napoca, Decan Pr. Prof. Univ. Dr. Teofil Tia, Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB, Cluj-Napoca, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, membru fondator al „CCCCSEL” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, UBB, Cluj-Napoca, Diac. Lect. Univ. Dr. Stelian Pașca-Tușa, Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB, Cluj-Napoca.

Evenimentul expozițional este parte a unui alt proiect remarcabil, rod al colaborării dintre CCS Petroșani și Centrul de Creație și Cercetare Continuă „Sfântul Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB Cluj, instituții organizatoare ale taberei de creație și simpozionului internațional de Arte Vizuale ”Proconceptum”.

Tema simpozionului din acest an este, după cum relevă lect.univ.dr. Lavinia Hulea, ”Ekfaza revizuită sau efectivitatea imaginii în medii diferite”. Pe lângă prelegerile care vor fi susținute la Universitatea din  Petroșani de către aceiași prestigioși exponenți ai mediului academic clujean care conferențiază și la Salonul de Artă Sacră, în cadrul acestui simpozion vor prezenta ProConcepte poetice: Aurel Rău (poet, prozator, traducător, eseist din Cluj), Cornel Costea (poet și profesor al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai”), Radu Kretzudava (poet, profesor, editor din Cluj), precum și ProConcepte  fotografice: Daniel Dăian (artist vizual), Fanny Singer (artist vizual), Dorel Găină (artist vizual, profesor universitar la UAT Cluj), Isabella Osana Popescu (artist vizual), Istvan Feleki (artist fotograf, lector la UAD Cluj), Petrișor Crăciunoiu (artist fotograf, Marea Britanie), Roland Valentin Raicu (artist vizual), respectiv ProConcepte în pastel ale studenților Andrei Lungu, Eduard Stoica, Elena Dărăban, Ionuț Vărărean, Petruța Mioara-Pop (doctorand) și ale artistului vizual Dan Ghenescu.

Seria acestor evenimente are, dincolo de aspectele sale academice și cultural-artistice, menirea de a induce o stare propice în întâmpinarea sărbătorilor creștine de la final de an.