Darurile unui artist dăruit cu har, pianistul Aurelian Epuraș

Home Cultură Darurile unui artist dăruit cu har, pianistul Aurelian Epuraș
Darurile unui artist dăruit cu har, pianistul Aurelian Epuraș

Multă vreme, iubitorii muzicii culte din Valea Jiului, au trăit doar cu amintirea vremurilor din perioada interbelică, atunci când pe scena Cazinoului Muncitoresc (astăzi Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”) din Petroșani, ”Rapsodia Română” dar și alte selecții ale muzicii clasice românești și universale fermecau publicul chiar în interpretarea marelui muzician George Enescu.

Sunt deja câțiva ani de când, fie pe scena Teatrului din Petroșani sau a Palatului Cultural de la Lupeni, fie în cele mai atipice locuri posibile (în școli, cafenele, la mină sau chiar pe crestele munților), valorosul pianist Aurelian Epuraș eliberează acorduri muzicale ce-i aparțin sieși ori unora dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, spre încântarea unui public fermecat de pianul său, parcă magic.

Așa s-a întâmplat și la finalul săptămânii precedente, mai exact vineri, 18 noiembrie 2022, la concertul de pian ”Armonii de toamnă” desfășurat la sala ARTelier a Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, în fața unui public de-a dreptul extaziat, care a răsplătit cu aplauze fiecare partitură interpretată de pianistul Aurelian Epuraș, într-o seară ce s-a dovedit de-a dreptul impresionantă. Fapt deloc surprinzător pentru un artist care a cucerit deja inimile publicului cult din Valea Jiului cu fiecare din concertele sale susținute după revenirea ”acasă” din experiența artistică de aproape un deceniu pe care a avut-o la Paris, în Franța.

Compoziții ale sale mai noi sau mai vechi, precum cele din proiectele artistice anterioare: ”Ultimul vals”, ”Pianul de sub stele” ”Histories d`Amour”, ”Sinestezii” s-au regăsit între altele, ce aparțin unor titani ai muzicii clasice, combinate, cu eleganță, cu fragmente din muzică de film, improvizații sau experimente musicale, au fost ingrediente ale unei seri cultural-artistice deosebite.

Concertul ”Armonii de toamnă” al pianistului Aurelian Epuraș vine, la fel ca majoritatea proiectelor sale, nu doar ca un balsam pentru suflet oferit cu generozitate oamenilor însetați de cultură din comunitatea Petroșaniului, ci și ca un cadou pe care artistul îl aduce cu prilejul zilei sale de naștere, aniversată la mijloc de noiembrie. Nu este prima oară când se întâmplă așa, pentru că artistul Aurelian Epuraș este nu doar un remarcabil pianist și compozitor, ci și un om cu un suflet mare, aflat mereu în căutarea acelui rol prin care să poată dărui semenilor săi bucurie, speranță, șansă.

Cei care-l cunosc își amintesc desigur ambiția, dăruirea și implicarea cu care s-a ”aruncat” în realizarea unui proiect de coagulare a comunității care părea, la prima vedere, de-a dreptul utopic. Ca fost absolvent al Școlii de muzică de la Petroșani, dar și, în prezent, ca dascăl al acesteia, Aurelian Epuraș și-a propus să strângă din donații publice suma necesară pentru achiziționarea unui pian de concert, pe care copiii talentați ai Văii Jiului să poată studia și să poată susține concerte, de pe picior de egalitate cu alți copii și tineri pasionați de muzică din țară.

Cei aproape 60.000 de euro s-au strâns după doi ani de muncă asiduă, de concerte caritabile în care Valea Jiului a putut aplauda mari artiști români ai momentului trăind, în același timp, bucuria de a dărui speranță copiilor Școlii de Muzică de unde, numai în ultimii ani, au pornit pe drumul către o carieră artistică de excepție, tineri artiști precum Fabiani Prcsina (în prezent student la Universitatea Națională de Muzică de la București) sau Radu Török (în prezent elev al Liceului Național de Artă ”Dinu Lipatti” din București), iar o altă generație inspirată de succesul acestora se pregătește aici sub bagheta unor profesori de excepție precum Aurelian Epuraș, Adina Stan, Camelia Ilina.

Achiziționarea pianului de concert ”Kawai” a fost primul dar de întoarcere acasă pe care artistul Aurelian Epuraș l-a făcut posibil pentru talentații săi elevi. A urmat, anul acesta, un altul, pentru care comunitatea Văii Jiului s-a mobilizat încă o dată într-un act de mecenat comun care a făcut posibilă amenajarea și dotarea corespunzătoare a unui Laborator de Teorie Muzicală în cadrul Școlii de Muzică de la Petroșani, inaugurat zilele trecute, chiar în ziua în care profesorul Aurelian Epuraș își sărbătorea ziua de naștere.

Emoționat de succesul de care se bucură proiectele sale destinate Școlii de Muzică, dar și concertele sale de suflet dăruite publicului din orașul său natal, pianistul Aurelian Epuraș promite că sărbătorile de iarnă vor fi unele de vis, în care pe clape de pian ne va construi o punte de suflet prin care să întâmpinăm marea sărbătoare a Creștinătății: Nașterea Domnului. Tot acolo, în sala
bătrânului Cazinou Muncitoresc unde vioara lui George Enescu nu se mai aude decât în amintirile celor mai în vârstă, dar unde pianul lui Aurelian Epuraș este o realitate și o continuă sărbătoare.