Europarlamentarul Guido Reil le cere scuze românilor

Home Politică Europarlamentarul Guido Reil le cere scuze românilor
Europarlamentarul Guido Reil le cere scuze românilor

După vizita pe care a efectuat-o în județul Hunedoara, a invitația deputatului Natalia Intotero, europarlamentarul genrman Guido Reil nu doar că s-a convins pe deplin că România nu este, așa cum afirmase cu câteva luni în urmă, ”Vestul sălbatic” al Europei, ci o țară cu oameni care păstrează încă valori pe care europenii din ”lumea civilizată” par să le fi uitat demult.

Oficialul european a recunoscut, cu sinceritate că și-a format o părere greșită despre România și despre români, pornind de la experiențele personale trăite în comunitatea din orașul în care locuiește, unde mai multe familii de imigranți romi le creează probleme localnicilor. La fel ca mulți alți europeni s-a lăsat ”furat” de această imagine și, sub impulsul experențelor nefaste a criticat dur de la tribuna Parlamentului European, țara noastră.

Acum, cu o perspectivă nouă, conferintă de vizita în județul Hunedoara și cu intercațiunea pe care  avut-o cu românii de aici, Guido Reil este ferm convins că a greșit profund și, într-o declarație publică înregistrată tot în Parlamentul European, cere scuze națiunii române.

”În luna octombrie, în Parlamentul European, am ținut un discurs cu privire la aderarea Bulgariei și României în spațiul Shengen. Acest discurs a rănit foarte mulți români. La acel moment mi-am justificat părerea bazându-mă pe experiența mea personală cu românii din orașul meu natal din Germania- Ruhrgebiet, Români care în mare parte aparțin populației de etnie romă. După cum am spus am rănit foarte mulți români cu afirmația mea și sunt recunoscător pentru că am fost invitat în România de către parlamentarul român Natalia Intotero , care mi-a oferit ocazia să îmi creez o imagine proprie Trebuie să spun că am cunoscut oameni incredibil de binevoitori și primitori. Oameni care sunt săraci, mai săraci decât cei din Germania . Dar oameni care sunt totuși bogați, pentru că sunt mândri. O mândrie pe care mulți germani au pierdut-o. Oameni care sunt mândri de povestea lor. Mândri de cultura lor, mândri de țara lor. O țară care e una cu biserica ei. O țară care construiește biserici noi. Oameni care își iubesc familia- familia tradițională clasică. Toate aceste sunt lucruri pe care și eu le iubesc și pentru care am un respect deosebit. De aceea, vreau să spun din inimă că doresc să îmi cer iertare poporului român, mândrului popor român. Vă mulțumesc!”, a declarat europarlamentarul german, Guido Reil.

Atitudinea eurodeputatului Guido Reil este apreciată și de către deputatul Natalia Intotero, cea care a făcut posibilă această schimbare radicală de opinie a oficialului european despre România. ”Doresc să-mi exprim pe această cale aprecierea față de mesajul domnului europarlamentar Guido Reil, care a cerut iertare României pentru discursul său din luna octombrie. De asemenea, doresc să îi mulțumesc și public pentru faptul că a acceptat invitația mea de a cunoaște România, începând din județul Hunedoara. Doar prin colaborare și educație putem să depășim acele bariere sociale care au fost create artificial de omenire în secole întregi de polarizare și violență. Împreună, putem să găsim înțelegere comună în orice situație. Cel mai important lucru este să facem pași concreți în acest sens”, a declarat deputatul Natalia Intotero.

Din păcate, această declarație publică susținută de un europarlamentar german care inițial a fost sceptic cu privire la rolul și locul României în Europa, nu a fost suficientă pentru a schimba imaginea distorsionată pe care România o are încă la nivel european, dovada certă fiind votul negativ al Austriei pentru aderarea României la Spațiul Schenghen.