”PSD Lupeni-o mare familie” și o lansare de carte, ca la carte!

Home Politică ”PSD Lupeni-o mare familie” și o lansare de carte, ca la carte!
”PSD Lupeni-o mare familie” și o lansare de carte, ca la carte!

Atunci când senatorul Cristian Resmeriță, liderul social-democraților din municipiul Lupeni mi-a cerut îngăduința de a se ocupa de organizarea lansării volumului ”PSD Lupeni – o mare familie”, cartea pe care am scris-o cu gândul de a găsi un răspuns la realitatea ultimilor 25 de ani, timp în care PSD Lupeni nu a pierdut nici un scrutin de alegeri în această localitate, mă gândeam doar că voi scăpa de o parte din cheltuielile inerente pe care le implică un astfel de eveniment. Atunci când mi-a solicitat să semnez în avans prima filă a fiecărei cărți pe care, tot cu sprijinul Organizației PSD Lupeni am editat-o într-un tiraj considerabil, spunându-mi că nu voi face față unei sesiuni de autografe la fața locului, am crezut că glumește sau că mă ironizează.

Surpriza a fost însă și mai mare joi, 8 decembrie 2022 când am sosit la locul programat pentru eveniment și am aflat că lansarea de carte nu se va produce, așa cum bănuiam, în foaierul elegantului Palat Cultural ”Minerul” din Lupeni, ci în sala mare. O sală de câteva sute de locuri care, pe măsură ce ne apropiam de ora programată (17,00) se umplea tot mai mult iar, la un moment dat, a devenit neîncăpătoare. Trebuie să mărturisesc faptul că deși sunt un om umblat pe la diverse lansări de carte, cel puțin în ultimul deceniu nu am întâlnit un interes atât de mare pentru o carte. Iar asta cu atât mai mult cu cât aceasta este o carte ”de nișă”, cu un subiect destul de delicat pentru vremurile pe care le trăiește scena politică de astăzi, peste tot în România.

Sigur că interesul pentru cartea mea m-a bucurat și m-a făcut să fiu mândru de această realizare, cu atât mai mult cu cât în bună parte ”personajele” acesteia, atât din tabăra social-democraților lupeneni și hunedoreni, dar și din cea a adversarilor acestora în cei peste 30 de ani de democrație, au fost prezenți în sală, dovedind încă o dată că, dincolo de orgolii și patimi, dincolo de bătăliile electorale și de intense lupte politice, dincolo de crezurile și disputele ideologice, oamenii care se respectă pot sta unii lângă alții, ba mai mult, pot fi chiar prieteni.

M-am bucurat, la rândul meu, să pot revedea și saluta oameni de care, dincolo de inerentele ”frecușuri” sau chiar adversități profesionale (meseria de jurnalist nefiind una prietenoasă cu politicienii), mă leagă o sinceră prietenie: Cornel Resmeriță, Sorin Vasilescu, Haralambie Vochițoiu, Dan Marcu, Cristian Resmeriță, Lucian Resmeriță, Cornel Lungan, Darius Cîmpean, Marian Coltescu, Cristian Merișanu, Emil Părău, Vasile Jurca, Iacob Mesaroș, Corneliu Braia ș.a. Așa cum m-am simțit onorat de prezența la acest eveniment a unor lideri politici precum Laurențiu Nistor (președintele Organizației județene a PSD Hunedoara și președinte al Consiliului județean Hunedoara), Florin Cazacu (primarul municipiului Brad și fost președinte al Organizației județene PSD Hunedoara), Grigore Crișan (fostul președinte al PD Lupeni), parlamentarii Ilie Toma și Viorel Sălan, Ion Bădin (vicepreședintele CJH), Ovidiu Bălan (primarul municipiului Orăștie) și încă mulți alții.

Poate că, privit din afară, cu ochiul critic, acest eveniment a părut cumva a fi o ”ședință de partid”, însă pentru cei care cunosc ceva mai în profunzime scena politică și istoria ultimului sfert de veac al Lupeniului, însăși alăturarea unor oameni pe cât de valoroși, pe atât de orgolioși, pare de-a dreptul neverosimilă. În altă odine de idei, substituirea discursilor specifice unor astfel de evenimente cu amintiri și povești de viață din istoria nescrisă a oamenilor politici hunedoreni, mi-a confirmat odată în plus că, cel puțin la Lupeni, dacă nu cumva în tot județul Hunedoara, PSD este o mare, frumoasă și unită familie. O familie care-și respectă trecutul, își apreciază prezentul și își croiește, cu responsabilitate, viitorul.

Și poate că, odată cu toate acestea, lansarea acestei cărți a mai avut un rezultat, reamintindu-ne tuturor de ”povestea” lui Cornel Resmeriță (și oferindu-ne ocazia de a-l aplauda), un om care, pentru pasiunea sa și devotamentul său față de această familie politică, pentru încăpățânarea de a face orice pentru a-și ridica orașul pe care a fost învestit să-l conducă vreme de 5 mandate, ca primar și pentru a le face viața mai bună concetățenilor săi, și-a piedut și funcția, și libertatea, și sănătatea. Dar nu și-a pierdut niciodată demnitatea și nu a pierdut niciodată încrederea concitadinilor și prietenilor săi.

Le mulțumesc tuturor pentru aprecierile primite pentru această carte dar, mai ales, pentru încrederea față de corectitudinea condeiului meu de gazetar. De aceea poate că mi-e imposibil să scriu mai mult despre această carte, despre acest eveniment, tocmai din teama de a nu fi subiectiv. În mod cert o vor face alții, atât dintre cei care vor fi citit cartea ”PSD Lupeni – o mare familie”, cât și alții. Cert este că, în ceea ce mă privește, această carte sau altele care probabil vor urma, deși vorbește despre politică, nu are nici pe departe, așa cum ar putea crede unii sau alții, scopul de a mă aduce pe mine pe scena politică hunedoreană, altfel decât sunt deja de peste 3 decenii. Pentru că nu am avut și nu am nici veleități, nici pasiuni și nici ambiții politice! Dar asta nu mă împiedică să-mi fi câștigat, în toți acești ani, în toate organizațiile politice hunedorene, mulți devotați colaboratori și destul de numeroși prieteni, pe care-i respect și de al căror respect mă bucur, la rândul meu.