Spectacol de gală, cu muzică, poezie și mult suflet, la ediția a X-a a festivalului de folk ”Te salut, generație-n blugi!” de la Vulcan

Home Cultură Spectacol de gală, cu muzică, poezie și mult suflet, la ediția a X-a a festivalului de folk ”Te salut, generație-n blugi!” de la Vulcan
Spectacol de gală, cu muzică, poezie și mult suflet, la ediția a X-a a festivalului de folk ”Te salut, generație-n blugi!” de la Vulcan

Ce seară minunată! Ce artiști fenomenali! Ce public fabulos!

Spiritul folk a unit încă o dată comunitatea din Vulcan, la cea de-a X-a ediție a Festivalului de folk ”Te salut, generație-n blugi! – In Memoriam Adrian Păunescu”. Detașat de emoția competiției, spectacolul aniversar al festivalului de folk care s-a născut la Vulcan, în urmă cu un deceniu, din dorința unor oameni inimoși grupați în jurul mentorului acestui proiect, prof. Dana Tacea de la Școala gimnazială nr.5 a Liceului ”Mihai Viteazu”, de a aduce un omagiu celui care a fost poetul și fondatorul Cenaclului Flacăra, Adrian Păunescu, dar și de a încuraja tinerii să se apropie de muzică și poezie, a fost unul cu adevărat de gală. Semn că obiectivul a fost pe deplin atins, sala Cinematografului ”Cultural” din Vulcan a fost arhiplină iar din recitalurile ediției aniversare nu au lipsit nici laureații edițiilor anterioare și nici valoroși invitați din lumea minunată a folkului românesc.

Publicul i-a putut astfel revedea, asculta și aplauda pe cei care și-au adjudecat de-a lungul timpului, trofeul acestui festival: Marina Cioacă & Călin Dacea + Cătălin Florea (laureați în 2014), Andrei Șchiopu (laureat în 2017), Luminița Donisă (laureată în 2018), Claudiu Benga (laureat în 2019) și Ciprian Ciutre (laureat în 2020), dar și-au amintit și de ceilalți laureați: Sorana Ciorbă & Narcis Trifan (din 2013), Maria Farcaș (din 2015)și Patricia Thomits (din 2016). Emoționantă și deosebit de apreciată a fost reîntâlnirea cu artiștii care au însoțit evoluția acestui festival de la prima ediție a acestuia, de la Cătălin Stepa și Florin Camen (cei doi remarcabili folkiști ai Văii Jiului care și-au asumat de la bun început misiunea de coorganizatori ai acestui festival) până la Adi Cîmpean & Emil Horvat (în plină vervă, ca la fiecare întâlnire cu publicul) și până la seniorul folkului din Valea Jiului, Florentin Budea (revenit după o perioadă de peregrinări în Marea Britanie) acompaniat excepțional la percuție de Dani Cătinean.

Ediția din acest an a Festivalului ”Te salut, generație-n blugi!” a avut parte și de câteva surprize deosebit de frumoase. Mai întâi, Cătălin Stepa a oferit publicului bucuria întâlnirii cu un alt ”veteran” al Cenaclului ”Flacăra”, Vanghelie Gogu, artistul care a introdus acordeonul în muzica folk, prezent la Vulcan într-un microrecital aplaudat la scenă deschisă. Mai apoi, am fost martori ai unei ”profeții” împlinite. Mi-am adus aminte că, în 2017, când tânărul vulcănean Andrei Șchiopu câștiga trofeul acestui festival, vorbeam cu Mihai Sima, apreciatul actor al teatrului petroșenean, cu care am fost vreme de 10 ediții colegi de juriu în acest festival, despre potențialul remarcabil al tânărului artist, pe care-l vedeam, amândoi, ca pe un viitor actor. Timpul a trecut, iar Andrei Șchiopu și-a câștigat deja nu doar acest statut, ci și un binemeritat loc pe scenă, alături de Mihai Sima și echipa Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani. Împreună, ne-au prezentat un fragment din viitoarea premieră a spectacolului ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.

Cea mai frumoasă surpriză a ediției din acest an a Festivalului ”Te salut, generație-n blugi!” de la Vulcan a fost, fără îndoială, bucuria întâlnirii cu cea care a dat viață piesei care poartă numele acestuia, autoare a probabil celui mai frumos imn care surprinde spiritul generației tinere, compus pe versurile poetului Adrian Păunescu. Artist de excepție, mentor și dascăl pentru sute de tineri îndrăgostiți de muzică și poezie, Mădălina Amon a ajuns, în sfârșit, pe scena acestui îndrăgit festival artistic, oferindu-ne bucuria de a cânta, împreună, pe sute de voci, imnul festivalului. Sigur că, cu vocea ei caldă, dar pătrunzătoare și cu un repertoriu care ne-a reamintit de spiritul Cenaclului ”Flacăra” și valoroasele capodopere ale muzicii folk, ale muzicii populare sau ale muzicii patriotice românești, Mădălina Amon a încununat o seară cu adevărat de nota zece, ridicând sala în picioare și culegând aplauze și ovații necontenite.

Iar pentru mine, semnatarul acestor rânduri, a fost o mare bucurie și o deosebită onoare să pot vorbi unui public entuziast, iubitor (și cunoscător!) de muzică și poezie, despre acești artiști valoroși, despre acest proiect de excepție, care ne confirmă încă o dată că n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit, ci e de-ajuns o mână de prieteni și un festival care trebuie să continue, până la… infinit!

Festivalul de folk ”Te salut, generație-n blugi! de la Vulcan a demonstrat, încă o dată, că a devenit deja un punct de referință în muzica folk românească. Acolo unde l-au adus pasiunea și talentul copiilor înscriși, an de an, în competiție, valoarea artiștilor invitați în recital, interesul tot mai mare al publicului și sprijinul acordat de toți cei care au înțeles, la justă valoare,  misiunea asumată de prof. Dana Tacea, inițiatorul acestui festival.

Iar dacă ediția a X-a a Festivalului ”Te salut, generație-n blugi” a fost una cu un succes pe măsură, acest lucru se datorează, cu siguranță și generoșilor săi susținători: Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan (prin primarul Cristian Merișanu), Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” (prin director prof. Aurora Istratie), dar și Adarco Invest,  Royal Optica Vulcan, Magazinele 1001 articole,  Petru și Rozalia Cîmpian,  Magazinul Galaxia Perdele, General Electric, Asociația Psihologilor Autorizați din România, Cabinet individual de Psihologie Nicoleta Pleșan, Restaurant Trilogy,  Șura lui Pătru, Cofetăria Stone și Ciprian Gribincea.

Cu garanția succesului demonstrat la cea de-a X-a sa ediție, Festivalul de folk ”Te salut, generație-n blugi!” merge înainte, de pe-acum cu și mai mare entuziasm și încredere.