Trei noi proiecte europene vor schimba radical imaginea orașului Uricani

Home Administrație Trei noi proiecte europene vor schimba radical imaginea orașului Uricani
Trei noi proiecte europene vor schimba radical imaginea orașului Uricani

Investițiile în reabilitarea și modernizarea infrastructurii imobiliare din Valea Jiului sunt cel mai vizibile la Uricani, acolo unde prin atragerea de fonduri europene, autoritățile publice locale au reușit practic să modernizeze aproape un întreg cartier, blocurile din ”orașul vechi” fiind deja în bună parte modernizare prin astfel de programe.

Peste 100 de familii din Uricani locuiesc din acest an în blocuri reabilitate energetic prin Programul Operațional Regional. Șase blocuri de pe străzile 1 mai, Revoluției și Sterminos, din localitatea hunedoreană, au fost îmbunătățile din punct de vedere al eficienței energetice. Peste 3,6 milioane de lei au fost investiți în proiectul de care beneficiază 114 familii. 1,7 milioane de lei din această sumă sunt fonduri europene nerambursabile.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu și-a propus ca, împreună cu cetățenii, care au înțeles importanța asocierii în vederea atragerii de fonduri europene, să reușească în timp, prin accesarea tuturor axelor de finanțare disponibile în această direcție, reabilitarea și modernizarea tuturor blocurilor care necesită intervenții de acest fel, de pe raza orașului Uricani.

Trei noi contracte de finanțare de acest fel au fost semnate de primarul Dănuț Buhăescu luni, 12 decembrie 2022, la București. ”Am semnat trei dintre cele mai importante contracte cu finantare Europeană, cxare ne vor aduce fonduri europene din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare totală de 55.536.376,74 lei, respectiv 11.287.881,44 Euro pentru modernizarea altor blocuri de locuințe din orașul Uricani, care ne vor permite, în câțiva ani, să avem o imagine cu totul și cu totul nouă, frumoasă, a orașului nostru, care devine așa cum ne-am propus cu toții, o frumoasă stațiune turistică la poalele Munților Retezat”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Cele trei contracte semnate luni, 12 decembrie 2022 la București vizează următoarele proiecte de reabilitare și modernizare imobiliară:

1) Contractul de finanțare pentru renovarea blocurilor: bl. 1 str. Aleea Trandafirilor, bl.1,3 si 5 str. Revolutiei, bl.5,9,20,26 str. Republicii si bl.1 str.Aleea Plopilor, în valoare de 24.607.591,18 lei cu TVA ( 5.001.542,92 euro)

2) Contractul de finanțare pentru renovarea blocurilor: bl. 1, 2, 8, 13, F 7, F 9 si D 5 strada 1 Mai, în valoare de 21.869.954,26 lei cu TVA ( 4.445.112,65 euro)

3) Contractul de finanțare pentru renovarea blocurilor: bl. 1,3,5 str. Aleea Jiului si bl. 8,14,16,18,20 str. Sterminos, în valoare de 9.058.831,30 lei cu TVA (1.841.225,87 euro)

”Odată cu semnarea contractelor de finanțare, Primăria orașului Uricani poate demarat, în perioada următoare, procedurile legale de achiziție publică pentru serviciile de proiectare-avizare, în vederea obținerii autorizației de construcție. Sperăm ca în cursul anul viitor, dacă nu vom întâmpina probleme în procesul de achiziție, să putem scoate la licitație contractele de execuție pentru desemnarea antreprenorului care se va ocupa de realizarea acestor investiții dorite atât de mult și de noi, dar mai ales de cetățenii orașului Uricani. Cel mai greu pas – atragerea finanțării – a fost realizat, acum sper doar că vom găsi firme și forță de muncă pentru finalizarea acestor 37 de blocuri din orașul Uricani, în următorii 2-3 ani”, a mai spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.