Vernisaj expozițional excepțional al artistului Cristian Ianza la Galeria ”Ianza” din Petroșani

Home Cultură Vernisaj expozițional excepțional al artistului Cristian Ianza la Galeria ”Ianza” din Petroșani
Vernisaj expozițional excepțional al artistului Cristian Ianza la Galeria ”Ianza” din Petroșani

De-a lungul a mai bine de un deceniu, galeria de artă Ianza, deschisă de artistul plastic Cristian Sergiu Ianza în castelul din centrul municipiului Petroșani care a aparținut familiei sale, a cunoscut zeci de evenimente culturale, expoziționale și artistice, spre bucuria iubitorilor de artă din toată Valea Jiului. Paradoxal, proprietarul acestei elegante galerii de artă, Cristian Sergiu Ianza, el însuși un artist plastic desăvârșit, cunsocut și recunoscut pe toate continentele lumii, nu a găsit niciodată momentul prielnic pentru propria sa expoziție personală.

Acest eveniment s-a petrecut, în cele din urmă, la mijloc de decembrie 2022, când artistul plastic Cristian Sergiu Ianza a hotărât, în sfârșit, că a venit momentul pentru a aduce în atenția prietenilor săi, a admiratorilor artei sale și a iubitorilor de artă în general, un ”film” complet al preocupărilor sale artistice care încunează o carieră de aproape patru decenii în domeniul artelor plastice. ”Mi-am propus ca, prin această expoziție să prezint pracrtic toată gama preocupărilor mele din domeniul artelor plastice. În general, sunt cunoscut în acest domeniu ca și ceramist, însă activitatea mea artistică cuprinde o gamă extrem de largă de forme de exprimare, de la ceramică la pictură, sculptură sau grafică și până la diverse obiecte cu valoare artistică produse în serie, pentru diverse evenimente speciale. Am pus laolaltă mostre de lucrări ale mele din toate aceste activități creative, pentru că mi-am dorit să fac, din această expoziție, un fel de retrospectivă având în vedere că, din ianuarie 2023 voi intra într-o nouă categorie socială, anume aceea de pensionar”, a declarat Cristian Sergiu Ianza.

Creația plastică a maestrului Cristian Sergiu Ianza este pe cât de diversă, pe atât de complexă, motiv pentru care o expoziție personală a acestuia e peste tot în lume primită pe măsura valorii sale artistice. Cu atât mai mult ne-a bucurat expoziția ”Ceramică și obiect estetic” de la galeria Ianza, o expoziție în care publicul a avut ocazia de a-l descoperi pe acest valoros artistist plastic al României în plenitudinea exprimărilor sale creative care confirmă o dată în plus cariera absolut remarcabilă a acestuia, în plan național și internațional.

Petroșenean prin naștere Cristian Sergiu Ianza este absolvent al secției Ceramică a Academiei Naționale de Artă ”Nicolae Grigorescu” din București (promoția 1985). Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru IAA-AIAP UNESCO (The International Association of Art) și membru BBK-Germania (The Bundesverband Bildender Künstlerinnen und Künstler – Federal Association of Visual Artists), Cristian Ianza are la activ peste 100 de expoziții personale și colective în zeci de țări ale lumii. Lucrările sale se regăsesc în numeroase colecții publice și private, îndeosebi din Germania, a doua sa patrie, unde s-a stabilit după 1990 și unde a deschis, de asemenea, o galerie de artă, în localitatea Marktrodach. Revenit în țară, după anul 2000, s-a stabilit la Alba Iulia iar în 2013 a deschis, în casa familiei sale din Petroșani, galeria de artă Ianza, important punct de reper în viața culturală a Văii Jiului.

Expoziția ”Ceramică și obiect estetic”, o expoziție totală a artistului Cristian Sergiu Ianza s-a bucurat de un succes deosebit din partea publicului, iar vestea că aceasta ar putea fi ultima expoziție organizată în acest spațiu cultural desăvârșit a fost primită cu o nedisimulată tristețe. ”Din păcate, eforturile mele de a dărui comunității din Valea Jiului un spațiu expozițional într-o clădire de patrimoniu, emblematică pe harta Petroșaniului, nu sunt suficiente pentru a putea continua. Nu am nici puterea financiară și nici posibilitatea de a mă ocupa în mod corespunzător de acest spațiu cultural, pentru că locuiesc la Alba Iulia, unde am foarte multe activități și, din păcate, m-am confruntat cu numeroase probleme legate de gestionarea acestui spațiu. Bunăoară, chiar înaintea expoziției mele, galeria a fost călcată de hoți, care au furat șapte lucrări din bronz și mai multe produse electronice și electrocasnice. Probabil voi fi nevoit să renunț la acest spațiu, cu regretul că dorința mea de a lăsa comunității artistice din Valea Jiului acest hub cultural nu va fi îndeplinită”, a mărturisit artistul.

Ciar și în aceste condiții, artistul plastic Cristian Sergiu Ianza promite că va rămâne același statornic susținător și prieten al comunității artiștilor plasdtici din Valea Jiului și că va continua să prezinte iubitorilor de artă rodul creațiilor sale artistice, fascinante și desăvârșite.