Premiul european ”Transformative Action Award 2022” a fost adjudecat de Valea Jiului Implicată

Home Stiri la zi Premiul european ”Transformative Action Award 2022” a fost adjudecat de Valea Jiului Implicată
Premiul european ”Transformative Action Award 2022” a fost adjudecat de Valea Jiului Implicată

Reunind cele mai active dintre organizațiile de societate civilă ale Văii Jiului, consorțiul de ONG-uri ”Valea Jiului Implicată” (Valea Jiului Society), coordonat de Adina Vințan, a avut în anul 2022 o activitate intensă, cu adevărat implicată în promovarea valorilor Văii Jiului și în derularea de programe sociale, educaționale, culturale menite să contribuie la tranziția justă a acestei regiuni.

Activitatea societății civile din Valea Jiului nu a trecut neobservată nici în Valea Jiului, dar nici la nivel național și chiar la nivel european. Ca membru al rețelei globale de organizații angajate în dezvoltarea urbană durabilă ICLEI Europe (Local Governments for Sustainability), Valea Jiului Society și-a făcut simțită prezența în comunitățile locale din Valea Jiului atât în calitate de principal consultant al autorităților locale în elaborarea noilor Strategii de dezvoltare locală, dar și prin derularea unor proiecte inedite, inovatoare, cu impact relevant în ceea ce privește consolidarea capacității de implicare a societății civile și a comunităților din regiune în valorificarea identității și dezvoltarea durabilă a Văii Jiului.

Toate aceste activități, despre care publicația noastră v-a informat constant de-a lungul acestui an, au adus consorțiul ”Valea Jiului Society” în atenția juriului ICLEI Europe care, în parteneriat cu Țara Bascilor și orașul Aarlborg (din Danemarca) și cu sprinijul Comitetului European al Regiunilor și al European Investment Bank au decis să acorde proiectului ”Valea Jiului Implicată”, marele premiu al ”Transformative Action Award 2022”. Alături de Valea Jiului, alte două orașe au fost selectate în competiția pentru acest premiu: orașul Łódź din Polonia, pentru Strategia sa de dezvoltare a orașului, care încadrează orașul ca un „organism viu” și își propune să îmbunătățească calitatea vieții, și Municipiul Caldes de Montbui  din Catalonia (Spania), pentru comunitatea sa energetică locală, care acordă prioritate reducerii emisiilor de CO2, utilizării energiei fotovoltaice și implicării cetățenilor în co-proiectarea unui nou model de eficiență și independență energetică.

În ciuda competiției strânse între cele trei finaliste, Valea Jiului a ieșit câștigătoare. Abordarea inovatoare a organizației românești de a conduce o tranziție ecologică în circumstanțe dificile a impresionat juriul, așa cum a subliniat directorul regional ICLEI și membru al juriului Premiului pentru Acțiune transformatoare, Wolfgang Teubner. ”Valea Jiului a arătat că organizațiile societății civile pot juca un rol crucial pentru o transformare constructivă și durabilă, chiar și în condiții dificile precum cea mai mare fostă regiune minieră a României. Pentru ca Europa să atingă obiectivele Pactului ecologic european, avem nevoie de actori locali care să conducă și să implementeze transformarea pe teren. Aceste acțiuni au puterea de a accelera și de a inspira schimbarea la nivel local, regional, național și chiar internațional”, a spus Wolfgang Teubner.

La rândul său, primarul orașului Aarlborg, de asemenea membru al juriului, a semnalat faptul că acțiunea transformatoare a Valea Jiului arată că, în ciuda obstacolelor la nivel local, regional și național, sunt posibile tranziții durabile, echitabile și a evidențiat că nu numai că aceste acțiuni sunt posibile, dar inițiative similare sunt esențiale pentru promovarea dezvoltării durabile în Europa. ”Autoritățile și organizațiile locale joacă un rol important în promovarea implementării Pactului ecologic european, deoarece tranziția va trebui să aibă loc la nivel local. De asemenea, la nivel local suntem capabili să implicăm cetățenii și părțile interesate cheie, creând acorduri ecologice locale, ceea ce este absolut necesar pentru a obține o implementare cu succes”, spune Thomas Kastrup-Larsen, primarul orașului Aalborg (Danemarca).

Până acum, Valea Jiului a reușit, cu sprijinul considerabil al societății civile, să transforme Mina Petrila într-un centru administrativ, economic și cultural, unde au loc evenimente comunitare pentru toate vârstele și chiar un festival național de robotică: RoboticsValley. Până în prezent, Valea Jiului Society a organizat peste 30 de evenimente locale, inclusiv cu prezența unor artiști valoroși și implicarea a peste 3.000 de participanți. De asemenea, a comandat picturi murale pictate manual de artiști recunoșcuți în domeniu, pe Campusul Universității Petroșani și fostele Mine Petrila și Aninoasa și a planificat alte peste 40 de activități comunitare pentru toate vârstele, la care au participat 700 de persoane. Toate acestea s-au derulat sub auspiciile proiectului ”Valea Jiului Implicată”, lansat în anul 2019, o coaliție a societății civile locale formată din 21 de ONG-uri,  Acțiunea co-proiectată și co-implementată implică societatea civilă și cetățenii în dezvoltarea politicilor publice și implementarea inițiative de dezvoltare durabilă.

Succesul acestui proiect, confirmat acum și prin acordarea premiului ”Transformative Action Award 2022” constiuie, în opinia liderului ”Valea Jiului Society” o temelie solidă pe care pot fi construite noi și noi proiecte care să aducă în atenție această zonă, pe care Adina Vințan o consideră drept cea mai frumoasă de pe planetă. ”Valea Jiului este cel mai frumos loc de pe Pământ! Sunt extrem de fericită că există mai mulți localnici care consideră la fel și că reușim să atragem în jurul nostru tot mai mulți oameni implicați, care au încredere în viitorul Văii, contribuind activ la dezvoltarea durabilă a acesteia” a declarat Adina Vințan, Președintele Societății Valea Jiului, la gala de decernare a premiului ”Transformative Action Award 2022”.

Aceasta a amintit că ambițiile principale ale coaliției Valea Jiului Implicată sunt acelea de a redefini identitatea de după minerit a zonei, de a îmbunătăți calitatea vieții tuturor locuitorilor, în special a familiilor marginalizate și de a promova un viitor inovator într-un mediu verde și durabil. Ca fundament pentru activitatea sa, Valea Jiului a stabilit un protocol semnat cu cele 6 Primării din Valea Jiului, cu Universitatea din Petroșani și alte părți interesate din sectorul privat, promovând Valea ca destinație propice de noi investiții și ca destinație turistică cu atracții geografice, etno-folclorice, istorice și culturale spectaculoase. „Cred că suntem norocoși în Valea Jiului pentru că suntem înconjurați de zone naturale atât de frumoase, dar e și dificil pentru că avem și efectele celor peste 150 de ani de activitate minieră. Este foarte greu să închidem totul acum, în acest sector, dar de aceea încercăm să ne păstrăm trecutul în timp ce lucrăm pentru un viitor mai bun, un viitor mai verde”, a mai spus Adina Vințan.

Iar pentru reușita proiectului ”valea Jiului Implicată”, care-și propune să acționeze tocmai în aceatsă direcție, premiul ”Transformative Action Award 2022”, care aduce consorțiului societății civile din Valea Jiului și un buget de 10.000 de euro reprezintă încă o ”cărămidă” solidă la temelia succesului generat de implicarea întregii comunități în această direcție.

Fotografii: ICLEI Europe și Valea Jiului Society