Călătorește cu trenul și trăiește o experiență de vis pe timp de iarnă în cele mai estice orașe ale Turciei

Home Reportaj Călătorește cu trenul și trăiește o experiență de vis pe timp de iarnă în cele mai estice orașe ale Turciei
Călătorește cu trenul și trăiește o experiență de vis pe timp de iarnă în cele mai estice orașe ale Turciei

Între Ankara, capitala Turciei, și Kars, unul dintre cele mai estice orașe din țară, există „Expresul de Est”, o linie de cale ferată care le oferă călătorilor o experiență incredibilă, în decorul unor peisaje ce merită admirate în timpul iernii.

Frumusețile naturale, cultura, istoria antică și gastronomia bogată în arome și atât diversă sunt doar câteva dintre motivele pentru care Turcia este o destinație preferată de turiști, în orice sezon. De altfel, iarna are un farmec aparte în aceste locuri. Pe lângă stațiunile de schi renumite, Turcia oferă călătorilor experiențe speciale în mijlocul orașelor istorice, care sunt cu atât mai atrăgătoare în decor cu zăpadă. O astfel de experiență unică se poate trăi în călătoria cu celebrul „Expres de Est” care pleacă din Ankara și trece peste munți și văi și ajunge într-un final la Kars, oraș amplasat în cea mai estică parte a Turciei.

Atmosferă de vis și o călătorie încântătoare

Pornind din inima Anatoliei și întinzându-se pe aproximativ 1.300 de kilometri până în partea cea mai de est a Turciei, pista „Expresului de Est” este cunoscută pentru priveliștile sale uluitoare. Traseul este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune rute de tren din lume iar aprecierile vin atât din partea unor scriitori cunoscuți cât și a călătorilor de rând. Traseul de aproximativ 25-26 de ore leagă două orașe istorice, respectiv Ankara și Kars. După plecarea din Ankara, trenul urmează o rută care trece prin provinciile Kirikkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum iar în final ajunge la destinație, în orașul Kars.

Pasagerii Expresului de Est au ocazia de a vedea gări istorice, de a gusta din specialitățile locale și de a se delecta cu peisajele de vis. Trenul include vagoane Pullman și cușetă și mai are și un vagon cu 14 mese și locuri pentru 56 de persoane.

Pentru a răspunde cererii tot mai mari din ultimii ani, sunt prevăzute două linii de tren separate, respectiv „Expresul de Est” și „Expresul de Est Turistic”. Cel din urmă, include un vagon de dormit și oprește în 29 de stații. „Expresul de Est” oferă mai multă liniște și nu are vagon de dormit. Acesta oprește în 50 de stații aflate pe traseul său și cu pauze mai mici pe timpul călătoriei.

Ultima oprire: orașul Kars

Destinația finală de pe traseul „Expresului de Est” este orașul Kars. Acesta este amplasat într-una dintre cele mai estice părți ale Turciei și este considerat ca fiind una dintre cele mai vechi așezări din regiunea Anatolia. Modelat de numeroase culturi de-a lungul istoriei, orașul aduce vizitatorii în timpuri demult uitate. Începând de la „urarteni”, aceste meleaguri au găzduit multe civilizați, printre acestea numărându-se perșii, romanii de est, selgiucizii și otomanii. Zona se află pe o rută comercială importantă unde se regăsea odată celebrul „Drum al mătăsii”.

Aici se află și orașul antic Ani, un sit în Patrimoniului Mondial UNESCO care a găzduit cândva o populație de aproximativ 100.000 de locuitori. Se crede că orașul antic datează din anul 5.000 î.Hr. și este bine conservat până în ziua de astăzi. Alte construcții și situri istorice din zonă, precum Castelul Kars, în jurul râului Kars, alături de multe bastioane și un imens pod de piatră servesc ca terase de observare ale orașului. Moscheea Ebul Menucehr, Biserica Sf. Prkich, Biserica Tigran Honents, Mănăstirea Călugărițelor și Muzeul Kars sunt alte locuri atractive pentru turiști.

Zăpada este un atuu în această zonă, mai ales în  renumitul centru de schi din orașul Sarikamis, care se umple de turiști în sezonul rece. Aici, Turcia găzduiește cea de-a treia pârtie de schi ca înălțime din lume.

Lacul Cildir, situat la granița Kars-Ardahan, este un alt traseu special. Vizitatorii se pot plimba pe lacul înghețat, pot face călătorii cu săniile trase de cai și pot observa pescarii amatori cum  pescuiesc crap pe gheață.

Aromele bucătăriei turcești sunt, de asemenea, o atracție în acest oraș. Renumit în special pentru miere și carne de gâscă, Kars se remarcă printr-o varietate de gusturi locale.

În plus, dacă întâlniți ashik-uri în timpul mesei, considerați-vă norocos. Această tradiție străveche care constă în povești interpretate de muzicieni și trubaduri se transformă adesea într-o competiție plină de vervă și este foarte distractivă atât pentru interpreți cât și pentru spectatori. Tradiția ashik este inclusă pe Lista Patrimoniului UNESCO din 2009 și este o formă de artă importantă în Anatolia.

Sursa foto: https://goturkiye.com/