Alpinistul Adrian Ahrițculesei începe anul 2023 cu expediția în Antarctica, cu care închide circuitul celor mai înalți 7 vulcani ai lumii

Home Stiri la zi Alpinistul Adrian Ahrițculesei începe anul 2023 cu expediția în Antarctica, cu care închide circuitul celor mai înalți 7 vulcani ai lumii
Alpinistul Adrian Ahrițculesei începe anul 2023 cu expediția în Antarctica, cu care închide circuitul celor mai înalți 7 vulcani ai lumii

Alpinistul petroșenean Adrian Ahrițculesei pornește în ultima expediție din cadrul Circuitului Celor 7 cei mai înalți Vulcani ai Planetei, pornind pe urmele Crinei Coco Popescu, prima care a reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect, în 2011. De atunci, doar 23 de alți aventurieri temerari au mai reușit performanța de a urca pe vârful celor mai înalți 7 vulcani de pe tot atâtea continente ale lumii, iar Adrian Ahrițculesei se află în fața ultimei provocări pe care o mai are de dus înainte de a deveni cel de-al 24-lea sportiv din lume și primul alpinist bărbat din România care reușește această excepțională performanță.

Adrian Ahrițculesei pornește în aceste zile spre Antarctica. Va merge cu avionul peste 17.000 de kilometri, până în Țara de Foc, iar de acolo, cu un avion special, în Antarctica, de unde, pe jos, va urca cei 4285 de metri ai vulcanului Mount Sidley, cel mai înalt vârf din Antarctica. Pentru el acesta va fi și cel de-al șaptelea cel mai înalt vulcan de pe tot atâtea continente, după ce a urcat, în ultimii ani, pe Elbrus (cel mai înalt vulcan din Europa – 5642 m), Ojos de Salado (cel mai înalt vulcan din America de Sud – 6893 m), Pico de Orizaba (cel mai înalt vulcan din Amercia de Nord – 5636 m), Mount Giluwe (cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania – 4367 m), Kilimanjaro (cel mai înalt vulcan din Africa – 5895 m) și Damavand (cel mai înalt vulcan din Asia – 5610 m), vârfuri care au devenit ”redute” cucerite de Adrian Ahrițculesei în temerarul circuit ”Seven Vulcanoes”.

”Sigur că este pentru mine punctul final al îndeplinirii unui vis pe care, în 2019, atunci când am pornit în aveastă aventură, nici nu-mi imaginam că-l voi putea atinge vreodată. Sunt pregătit fizic şi psihic. Plec spunând un mare ”Doamne ajută!” pentru că este nevoie şi de sprijinul lui Dumnezeu în această expediţie. Expediţia pe Mount Sidley este una internaţională pentru că vor mai fi trei alpinişti, din Guatemala, India şi Estonia, care au ca scop să urce pe acest vulcan. Sunt alpinişti cu experienţă, care au cucerit vârfuri de peste 8.000 de metri. Sper să reușesc să duc la bun sfârșit acest proiect și văzând cât de mulți oameni mă susțin și îmi sunt aproape, câți oameni cred în acest vis al meu, simt că am o obligație față de toți românii de a reuși. Apoi, mă voi concentra pe cel mai mare vis al meu, unul pe care-l are orice alpinist, acela de a cuceri un vârf de peste 8000 de metri. Până atunci, trebuie însă să duc la bun sfârșit 7 Summit vulcanoes și vă mulțumesc tuturor celor care credeți în mine și care mă susțineți în această ultimă expediție a circuitului, dar și cea mai grea, din Antarctica”, a spus Adrian Ahrițculesei.

Dincolo de efortul uman pe care-l implică acest proiect, acesta a însemnat și o cheltuială uriașă pentru sportivul din Valea Jiului, una pe care în cea mai mare parte a asumat-o familia, câteva companii private și mai mulți prieteni ai acestuia. Printre aceștia se numără și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, unul dintre sponsorii principali, al cărui gest de a contribui la reușita proiectului lui Adrian Ahrițculesei este cu atât mai demn de apreciat cu cât este unul făcut în nume personal, și nu al instituției pe care o reprezintă. ”Pe mine m-a impresionat ambiția și curajul acestui tânăr de excepție din Valea Jiului, cu atât mai mult cu cât mi-a spus încă de prima dată când m-am oferit să-l ajut că nu vrea să apeleze la bani publici pentru proiectul său și l-am apreciat odată în plus pentru această atitudine. Mă bucur că mă regăsesc între cei care au decis să-l sprijine, așa cum m-am bucurat să văd atât de mulți oameni care au venit astăzi la teatrul din Petroșani să-l cunoască și să-l sprijine, moral și/sau material pe Adrian. Am văzut emoțiile și speranța în ochii părinților lui, am simțit strângerile de mână hotărâte pe care le-a primit din partea unor oameni de seamă, am văzut echipamentul care-l va ajuta să rezite la temperaturile mai mici de -40°C de la Polul Sud. Toți suntem alături de Adrian! Îi ținem pumnii strânși și suntem siguri că în curând vom primi vestea că un locuitor al Văii Jiului, al județului Hunedoara, al României, a încheiat victorios Circuitul Seven Volcanoes. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci o spun de pe acum, îi voi solicita președintelui Laurențiu Nistor să propună Consiliului județean Hunedoara acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Hunedoara lui Adrian Ahrițculesei”, a declarat Costel Avram.

În această ultimă expediție care-i poate aduce laurii unei binemeritate victorii, Adrian Ahrițculesei este susținut de întreaga comunitate a Văii Jiului și de toți românii paisonați de sport, de munte, de aventură. Mult succes, Adrian Ahrițculesei ! Te așteptăm, învingător, acasă!