Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani deschide anul cultural 2023 cu premiera națională a spectacolului ”Minunea” de György Schwajda

Home Cultură Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani deschide anul cultural 2023 cu premiera națională a spectacolului ”Minunea” de György Schwajda
Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani deschide anul cultural 2023 cu premiera națională a spectacolului ”Minunea” de György Schwajda

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” împlinește anul acesta 75 de ani de la înființare. Jubileul va fi marcat de-a lungul întregului an printr-o serie de evenimente speciale, care vor completa programul curent al acestei instiotuții de cultură.

Momentul aniversar este însoțit, încă din primele zile ale anului 2023, odată cu premiera națională a spectacolului ”Minunea” György Schwajda, în regia lui László Molnár (Ungaria) și un dialog public despre patronul spiritual al teatrului din Petroșani, Ion Dezideriu Sîrbu.

”Minunea” de György Schwajda, în regia lui László Molnár (Ungaria), prima premieră din 2023, va avea reprezentația de gală în 14 ianuarie, de la ora 18, în Sala Mare a teatrului.

Piesa, care a avut mai multe versiuni scenice și un mare succes în Ungaria, este montată la Petroșani în premieră națională. Aceasta este o comedie neagră, plină de umor, absurd și tâlc, despre rigiditatea unui sistem social înecat de birocrație și despre „șmecheriile” pe care omul simplu trebuie să le facă pentru a depăși blocajele administrative. O poveste de familie la care se râde în hohote, dar care emoționează la fel de mult prin oglindirea în ea a fiecăruia dintre noi.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Daniel Cergă, Irina Bodea-Radu, Oana Liciu-Gogu, Gheorghe Stoica, Andrei Șchiopu, Mihai Sima, Mihai Alexandru, Robert Vladu, Izabela Badovics, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu. Traducerea este realizată de István Andrészek, iar scenografia îi aparține lui Cristian Marin.

Biletele pentru premieră se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, în zilele de marți până joi, între orele 8-17, vineri între orele 8-13 și cu o oră înainte de începerea spectacolului. Biletele se pot achiziționa și online, pe platforma iabilet.ro

Pentru a marca ”Ziua Culturii Naționale” în contextul momentului aniversar al teatrului din Petroșani, pentru data de 15 ianuarie 2023 publicul este invitat la o discuție publică despre patronul spiritual al acestui teatru, remarcabilul scriitor Ion Dezideriu Sîrbu. Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie de la ora 18,00 în sala ARTElier a teatrului, iar intrarea este liberă. Invitatul special al instituției teatrale din Valea Jiului este profesorul Toma Velici, cercetător și editor al operei lui Ion D. Sîrbu, care va fi provocat la dialog de Claudiu Groza, secretar literar al teatrului ”I.D. Sîrbu”.  din Petroșani. ”Discuția vizează dezvăluirea unor lucruri mai puțin cunoscute din viața și creația celebrului scriitor născut la Petrila, unele amuzante, altele traumatice. Ion D. Sîrbu a avut o viață după care s-ar putea face un film sau scrie un roman, iar noi intenționăm să oferim publicului o parte a acestui destin neobișnuit”, spune Claudiu Groza.

În cadrul întâlnirii vor fi prezentate și cele mai noi volume din seria de Opere I.D. Sîrbu coordonată de prof. Toma Velici.

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara.