Casa de Cultură din Hunedoara își deschide oficial porțile pentru public de Ziua Culturii Naționale

Home Cultură Casa de Cultură din Hunedoara își deschide oficial porțile pentru public de Ziua Culturii Naționale
Casa de Cultură din Hunedoara își deschide oficial porțile pentru public de Ziua Culturii Naționale

Lucrările de modernizare ale Casei de Cultură din Hunedoara, obiectiv hunedorean de patrimoniu cultural și arhitectonic, au fost finalizate cu succes iar edificiul, care și-a recăpătat strălucirea de odinioară, este acum pregătit pentru reîntâlnirea cu publicul.

Primăria municipiului Hunedoara și Consiliul județean Hunedoara, care au fost parteneri și în proiectul pentru reabilitatea Casei de Cultură de la Hunedoara, au pregătit împreună, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara, un spectacol folcloric de gală, pentru a marca redeschiderea acestui obiectiv cultural de excepție. Astfel, în data de 15 ianuarie 2023, care marchează Ziua Culturii Naționale, iubitorii de folclor din municipiul Hunedoara și de pe cuprinsul întregului județ, sunt invitați să participe la spectacolul folcloric prezentat de Iuliana Tudor (apreciat prezentator de emisiuni folclorice de la TVR), spectacol în care vor urca pe scenă artiști renumiți precum: Constantin Enceanu, Ghiță Călțum Brancu, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cipărianj Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Mariana Suciu și Viorica Brândușan. Invitat special este Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” din Chișinău (Republica Moldova). Acompaniamentul orhestral va fi asigurat de Ansamblul folcloric profesionist ”Drăgan Muntean”, dirijor: prof. George Cîlțea, iar coregrafia spectacolului este realizată de Mircea Resiga și Cătălin Bălan.

Accesul publicului se face pe bază de invitații, care pot fi ridicate gratuit de la Galeria de Artă din Hunedoara, începând de luni, 9 ianuarie 2023, între orele 09.00 -13.00 și 17.00 – 19.00, desigur în limita locurilor disponibile.

Ridicată în anii 1956 -1957, clădirea Teatrului Cinematograf (actuala Casă de Cultură) din Hunedoara a fost realizată după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu. După cum arată Mara Mărginean în cartea sa ”Ferestre spre furnalul roșu” (Editura Polirom, Iași, 2015) edificiul a fost localizat la jumătatea distanței dintre CSH și orașul muncitoresc și era o copie de dimensiuni mai mari a Cinematografului ”Înfrățirea dintre popoare”, ridicat în cartierul Bucureștii Noi în 1953 –1954. Acesta a fost proiectat într-o manieră neoclasică, cu o fațadă decorată cu elemente corintice. Aspectul exterior este dominat de fațada principală, având un fronton cu patru perechi de coloane duble (gemene) și o terasă în partea superioară. Interiorul, compus din două niveluri, are la primul nivel un vestibul în care se găseşte casa de bilete, dar şi un foaier unde este o mică scenă destinată spectacolelor de estradă. La etaj a fost realizată o sală de spectacole care poate găzdui 700 de spectatori.

Valoarea contractului de modernizare a Casei de Cultură din Hunedoara, în vederea repunerii acestuia în circuitul cultural a fost de 13.189.552,13 (TVA inclus), sursa de finanțare fiind asigurată din fonduri europene, iar cofinanțarea de către Consiliul județean Hunedoara și Primăria municipiului Huneodara.