Ediție de lux intelectual a romanului ”Adio, Europa!” lansată la Casa Memorială ”I.D. Sîrbu” din Petrila

Home Cultură Ediție de lux intelectual a romanului ”Adio, Europa!” lansată la Casa Memorială ”I.D. Sîrbu” din Petrila
Ediție de lux intelectual a romanului ”Adio, Europa!” lansată la Casa Memorială ”I.D. Sîrbu” din Petrila

O nouă ediție de lux intelectual a uneia dintr ecele mai apreciate romane ale scriitorului Ion Dezideriu Sîrbu, urmează să fie prezentată oficial publicului din Valea Jiului sâmbătă, 14 ianuarie 2023, la Casa memorială ”I.D. Sîrbu” din orașul Petrila, într-un eveniment special dedicat Zilei Culturii Naționale.

Reeditarea celor două volume ale romanului ”Adio, Europa!”, considerat a fi poate cea mai bună carte despre anii dictaturii și despre regimul totalitar comunist din România a fost posibilă grație harului de editor al scriitorului și criticului literar Toma Velici, care îl readuce pe Gary în „tinda noii lumini” a cititorilor de colecție. Lucrarea a văzut lumina tiparului anul trecut, la Editura Măiastra din Tg. Jiu.

Roman de referință din creația lui ID. Sîrbu, ”Adio, Europa!” se bazează pe o imensă parabolă, imediat evidentă oricărui cititor care cunoaște istoria Românieic cu toate că numele țării nu este menționat explicit. Personajul principal – profesorul de filozofie Desideriu Candid corespunde biografic autorului, cu o carieră universitară începută în anii de după al doilea război mondial și curmată de excluderea din învățământ și apoi de contactul cu închisorile, ca urmare a refuzului de a se alătura noului regim și a-i deveni complice prin denunțarea mentorilor săi.

Cartea lui I.D. Sîrbu a apărut postum, după moartea scriitorului și după ce România s-a smuls de sub jugul sistemului dictatorial și a fost reeditată de mai multe ori în ultimul sfert de secol.

Iubitorii de literatură și cei care apreciază creația inegalabilului scriitor care a fost I.D. Sîrbu au ocazia de participa la lansarea noii ediții de lux a lucrării, sâmbătă, 14 ianuarie 2023 de la ora 17,00 la Casa Memorială ”I.D. Sîrbu” din orașul Petrila, unde vor avea și oportunitatea unui dialog cu scriitorul și criticul literar Toma Velici dar și cu alți valoroși oamenbi de cultură din Valea Jiului. De asemenea, cartea va fi prezentată și în cadrul dialogului cultural cu public de la teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, dialog care-i are ca protagoniști pe Claudiu Groza (secretarul lityerar al teatrului din Valea Jiului) și Toma Velici. Acest eveniment va avea loc la Sala ARTElier a Teatrului din Petroșani, duminică, 15 ianuarie 2023, începând cu ora 17,00. Pentru ambele evenimente, participarea publicului este liberă și binevenită.

Noua ediție a cărții ”Adio, Europa! de I.D. Sîrbu poate fi achiziționată și online. Pentru comenzi, trimiteți o solicitare prin e-mail pe adresa: cristinaludodi@yahoo.ro, persoană de contact: Cristina Șandor.