Cod roșu de vreme rea în Valea Jiului și lanțul muntos al Carpaților Meridionali

Home Stiri la zi Cod roșu de vreme rea în Valea Jiului și lanțul muntos al Carpaților Meridionali
Cod roșu de vreme rea în Valea Jiului și lanțul muntos al Carpaților Meridionali

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara a emis astăziu un COD ROȘU de vreme rea pentru regiunea Văii Jiului, intervalul de de valabilitate al acestuia fiind cuprins între data de 17 ianuarie, ora 22 și 18 ianuarie, ora 14.

Fenomenele vizate constau în ger și viscol puternic, cvare se vor manifesta la altitudini de peste 1800 m în zona montană a Văii Jiului și în întrețul lanț muntos al Carpaților Meridionali. La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.

Ca principale măsuri, la nivelul ISU Hunedoara s-a activat grupa operativă și s-au înștiințat primăriile din zonele supuse atenționării, cu privire la fenomenele meteorologice prognozate. Ca măsură suplimentară, au fost prealertate toate subunitățile, în vederea ridicării nivelului de operaționalizare a tehnicii din dotare, specifice tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor primite.

În cazul manifestării fenomenelor prognozate, ISU recomandă următoarele:

  • înainte de a pleca la munte, informaţi-vă asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii și condiţiilor climatice locale;
  • plecarea pe munte să se realizeze doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
  • echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru condiții de iarnă (tracțiune 4×4, anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată etc.);
  • folosiți numai drumurile deschise circulației, traseele marcate și urmăriți marcajele de pe traseu.

Dacă vă aflați în situații de pericol apelați în cel mai scurt timp numărul unic de urgenţă 112!

Codul Roșu de instabilitate atmosferică este însoțit și de un cod galben, portocaliu și roșu emis de Administrația Națională pentru Meteorologie. Acesta intră în vigoare astăzi la ora și vizează intensificări susținute ale vântului, respectiv cantități importante de apă în zona montană a Carpaților Meridionali conform hărții alăturate.

La munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h. iar la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.

În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte.

Notă: Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20…25 l/mp.

Din seara zilei de miercuri (18 ianuarie), la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate.