Voluntari ”Pe firul apei” în căutarea civilizației urbane

Home Educație Voluntari ”Pe firul apei” în căutarea civilizației urbane
Voluntari ”Pe firul apei” în căutarea civilizației urbane

Dacă ne dorim cu adevărat să avem o țară ca afară, atunci dincolo de marile proiecte de infrastructură pe care le avem de rezolvat, ne sunt la îndemână o serie de mici teme de interes care, odată rezolvate, ar putea constitui un pas mic, dar esențial, într-o asemenea direcție. Spre exemplu, în Valea Jiului există numeroase cursuri de apă care străbat centrele urbane dar care și care ar putea fi, la fel ca în Franța, Austria, Germania sau Italia, tot atâtea zone care, cu mici eforturi de amenajare și îngrijire, pot deveni zone de interes pentru cetățeni și pentru turiști.

O astfel de perspectivă au în vedere și voluntarii unor asociații active și deosebit de implicate din zona Văii Jiului, formate îndesoebi din tineri, care-și propun să aducă soluții prin care, spre exemplu, pârâul Maleia, care traversează centrul municipiului Petroșani, să devină mai mult decât un simplu canal colector de dejecții și deșeuri. Proiectul acestora, intitulat ”pe firul apei”, derulat prin intermediul Asociației Macaia, în parteneriat cu Asociația Urban Lab Valea Jiului, se buvură de sprijinul financiar obținut prin ”Active Citizens Fund România”, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Într-o primă etapă, inițiatorii au invitat la o sesiune de discuții, în care au fost prezentate și principalele obiective și direcții ale acestui proiect, o serie de reprezentanți ai autorităților responsabile în domeniu, ai societății civile, încurajând astfel comunitatea să se apropie mai mujlt de problematica râurilor. Conferința de deschidere a proiectului ”pe firul apei” a avut loc, zilele trecute, la Castelul Ianza, aflat chiar pe malul pârâului Maleia, în centrul istoric al municipiului Petroșani.

”Scopul conferinței a fost de a prezenta activitățile și direcțiile principale ale proiectului, precum și de a promova bunele practici și de a dezbate modele de bună practică, încurajând comunitatea să se apropie de râuri. De asemenea, un obiectiv important este accentuarea importanței colaborării între toți actorii implicați, de aceea ne-am bucurat foarte mult să constatăm că există deschidere și interes spre acest subiect atât din partea societății civile cât și din partea autorităților, care au participat activ la dezbatere. Ce este foarte important este că aceste cursuri de apă nu trebnuie să fie elemente de care să ne ferim, unde să aruncăm gunoiele și să le întoarcem spatele. Din contră, sunt elemente de care trebuie să ne bucurăm, pentru că, toate celelalte orașe din lumea asta reușesc să facă treaba aceasta. Ne propunem, prin acest proiect, să căutăm soluții pentru a pune în valoare pârâul Maleia. Vrem să facem promovare în școli, vom avea un concurs studențesc în vară cu amenajarea unui pavilion pe cursul apei, pentru a pune în valoare relația oamenilor cu apa și apoi ne vomk apleca și spre proiecte cu impact, pe o scară mult mai mare”, spune arhitectul Mihai Danciu, reprezentant al Asociației Urban Lab Valea Jiului, unul dintre cei mai activi promotori ai proiectelor de revitalizare a zonelor urbane lăsate în paragină.

Prezent la eveniment, arhitectul Klaus Birthler, a prezentat modelul de succes al unui proiect similar, implementat de Asociația Unda Verde, la Reghin, iar Loredana Gaiță, reprezentant al Asociației ”Timișoara vede-albastr”, a arătat, la rândul ei, cum canalele de desecare din zona periurbana a Timișoarei pot deveni funcționale în managementul apei pluviale, dar și deosebit de atractive pentru comunitate.

Conferința de deschidere a proiectului ”pe firul apei” s-a bucurat de interes și din partea companiei Apele Române, Sorin Corici – șeful Sistemului Hidrotehnic Valea Jiului vorbind despre acțiunile întreprinse de Apele Române în managementul cursurilor de apă, dar și despre problemele cu care se confruntă în această direcție. ”Am avut destule semnale privind gradul de poluare al pârâului Maleia. Sunt infestate malurile cu tot felul de deșeuri textile și mase plastice, dar, spre surprinderea noastră, calitatea apei nu este afectată. Aspectul acesteia creează însă ideea de poluare mărită. Din păcate, cu toate că Apa Serv a făcut canalizare până spre Rusu, avem semnale că încă se deversează latrinele și noi căutăm să  eradicăm aceste deversări ilegale de ape menajere pe cursul pârâului Maleia”, spune Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.

Probleme similare se regăsesc din nefericire și pe râul Jiu, inclusiv pe cursul acestuia prin spectaculosul parc natural din Defileul Jiului, așa cum a semnalat și Maria Șerban, director al Parcului Național ”Defileul Jiului”, care a relatat cu pasiune și entuziasm foarte multe lucruri despre bogățiile naturale ale acestuia și despre importanța ecosistemelor acvatice. Au mai fost, de asemenea, prezenți, reprezentanți ai Biroului de Protecția Mediului de la Primăria municipiului Petroșani și delegați ai Primăriei municipiului Vulcan, Primăriei orașului Petrila și Asociației de Dezvoltare Integrată Valea Jiului.

Organizatorii acestui eveniment speră că, pornind de la exemplele de bune practici prezentate, pe măsură ce și următoarele etape ale proiectului ”Pe firul apei” vor fi implementate, Maleia dar și alte cursuri de apă care traversează zonele urbane ale Văii Jiului, vor deveni ceea ce merită și ceea ce trebuie să fie: puncte de interes pentru autorități, puncte de atracție pentru cetățeni. Iar dacă oamenii vor înțelege cu adevărat că apele trebuie îngrijite și protejate și vor subscrie acestui proiect și altor similare atunci, în mod cert, pas cu pas, vom ajunge și noi să avem o țară ca afară.

Fotografii: Adrian Ursu