Artistul fotograf Francisc Nemeth deschide anul aniversar 2023 cu prezență artistică pe simezele unor saloane de artă din Europa și Asia

Home Cultură Artistul fotograf Francisc Nemeth deschide anul aniversar 2023 cu prezență artistică pe simezele unor saloane de artă din Europa și Asia
Artistul fotograf Francisc Nemeth deschide anul aniversar 2023 cu prezență artistică pe simezele unor saloane de artă din Europa și Asia

Considerat, pe bună dreptate, ca fiind cel mai titrat artist fotograf al României, vulcăneanul Francisc Nemeth a intrat în anul 2023, unul cu semnificații aniversare deosebite pentru cariera sa artistică, bucurându-se de noi aprecieri ale creațiilor sale, care-și găsesc un binemeritat loc pe simeze la unele dintre cele mai apreciate Saloane Internaționale de Artă Fotografică.

Spre exemplu, dintr-o serie de fotografii cu care Francisc Nemeth a decis să răspundă invitației de a participa la Salonul internațional de Artă Fotografică ”2nd The Mine Museum Photo International Circuit” din Toscana, celebra regiune a Italiei, juriul din patru localități italiene gazde ale acestui eveniment (Cavriglia; Castelnuovo dei Sabbioni; Montegonzi și Valdarno) au ales pentru a fi expuse pe simeze nu mai puțin de 18 fotografii ale artistului din Valea Jiului, dintre care 12 diferite. ”E un rezultat promițător pentru noul an. Asta cu atât mai mult cu cât sunt singurul artisti fotograf din România, cu fotografii alese de cele 4 jurii ale acestei expoziții itinerante, în care numărul mare de lucrări care vor fi prezentate pe simeze fac ca expoziția din Toscana să fie, într-un fel, aproape o expoziție personală. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că, pe lângă lucrări deja recunoscute în plan mondial, mi-au fost apreciate și unele lucrări noi. Mulțumiri datorez organizatorilor pentru invitații, juriilor și modelelor”, spune Francisc Nemeth.

Artist fotograf cu o impresionantă carte de vizită și cu un palmares artistic de excepție este și astăzi unul dintre cei mai activi exponenți ai acestui gen artistic din întreaga lume. Acesta primește, așa cum chiar el recunoaște, în fiecare zi invitații de a-și înscrie lucrările la expoziții și saloane internaționale de artă fotografică din întreaga lume. ”Fiecare dintre noi ne facem treburile la care ne pricepem. În lumea artei fotografice, în care mi-am găsit pasiunea de o jumătate de secol, activitatea se desfășoară destul de bine. Primesc zilnic invitații de la expoziții și saloane internaționale de artă fotografică din întreaga lume. Ce aș mai participa la toate, dar mi-ar trebui câteva pensii să pot achita taxele de participare. Așa că mă pot întinde, cât mă lasă buzunarul și răspund din când în când la câte o invitație”, spune Francisc Nemeth.

Cea mai recentă invitație a primit-o, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2023 din India, acolo unde 6 din cele mai cunoscute lucrări de artă fotografică ale sale vor fi urcate pe simezele Salonului Internațional de Artă Fotografică de la Calcutta.

Anul 2023 este un an special pentru Francisc Nemeth, deoarece acesta va aniversa o jumătate de secol de activitate în domeniul artei fotografice. Un domeniu în care, în toți acești ani, a adunat sute de premii la expozițiile în care a lucrările sale au făcut înconjurul lumii, fiind expuse în cadrul celor mai valoroase expoziții internaționale de artă fotografică de pe aproape toate continentele. Sigur că momentul aniversar al carierei artistice impresionante ale artistului fotograf care a deschis practic drumul României în elita acestei forme de exprimare artistice va fi marcat așa cum se cuvine, atât în municipiul Vulcan, al cărei ”Cetățean de onoare” este, ci și în toată Valea Jiului într-o succesiune de expoziții personale pe care acesta le va avea în acest an aniversar, dar și prin editarea unui album aniversar, cuprinzând cele mai valoroase și cele mai premiate lucrări ale maestrului Francisc Nemeth, împreună cu excepționala sa biografie. Faptul că artistul Francisc Nemeth a ales Casa de editură Exclusiv pentru editarea acestui excepțional album este pentru noi o bucurie de care suntem profund onorați.

Iar pentru că aceste câteva rânduri din multele articole care-l vor avea, fără îndoială, ca subiect pe cel mai titrat artist fotograf al României contemporane, pe care le vom consemna de-a lungul acestui an, apar pe data de 30 ianuarie, ziua care consemnează aniversarea celor 78 de ani de viață ai maestrului Francisc Nemeth, încheiem urându-i sănătate, viață lungă și inspirație, pentru a crea noi și noi lucrări care încântă privirea și bucură spiritul.

La mulți ani, maestre Francisc Nemeth!