Valea Jiului reprezentată cu succes la Memorialul șahist ”Pius Brânzeu”

Home Stiri la zi Valea Jiului reprezentată cu succes la Memorialul șahist ”Pius Brânzeu”
Valea Jiului reprezentată cu succes la Memorialul șahist ”Pius Brânzeu”

Municipiul Timișoara a găzduit, la finalul săptămânii trecute, o nouă ediție a Memorialului șahist ”Dr. Pius Brînzeu”, eveniment sportiv care a reunit 110 șahiști din întreaga țară într-o inedită și strânsă competiție de șah destinată, în principal, tinerilor șahiști din România.

Valea Jiului a fost bine reprezentată la acest eveniment, atât la nivel de jucători, cât și în ceea ce privește structura organizatorică. Astfel, Alin Apostu – antrenorul clubului de șah din Petroșani a îndeplinit calitatea de arbitru al competiției.

Printre rezultatele bune ale sahiștilor din Valea Jiului consemnăm: locul I la categoria de vârstă sub 8 ani pentru Rareș Apostu, reprezentant al municipiului Petroșani în competiție. De asemenea, reprezentantul Petrilei, David Costinaș, a avut o a doua zi de concurs soldată doar cu victorii în toate meciurile disputate iar reprezentantul Lupeniului, Darius Dinea, a obținut o victorie surprinzătoare la un jucător mult mai experimentat de cât el.

Dr. Pius Brînzeu, cel în memoria căruia este organizat acest concurs de șah de la Timișoara a fost director al Spitalului de Urgență din Timișoara, care astăzi îi poartă numele, dar și un pasionat și valoros șahist. Originar din Valea Jiului, dr. Pius Brînzeu s-a născut la Vulcan, în 1911, a studiat medicina la Strasbourg, în Franța și a profesat la Timișoara. În paralel a făcut carieră în șah, fiind președinte de onoare al F.R. Șah și al Comisiei județene de șah Timiș. În perioada 1952-1989 a fost președintele Comisiei județene (Timiș) de șah. În 1956 a înființat Clubul de șah Medicina Timișoara, a cărei echipă a devenit campioană națională (1967, 1976) dar și ulterior.Sub auspiciile sale au fost invitați la Timișoara campionii mondiali Nona Gaprindașvili (Turneu Internațional) și Anatoli Karpov (simultan). A contribuit substanțial la organizarea primului C.M. pentru copii și juniori la Timișoara (1988).