15/16 februarie, o noapte cu alte 6 cutremure în Oltenia

Home Stiri la zi 15/16 februarie, o noapte cu alte 6 cutremure în Oltenia
15/16 februarie, o noapte cu alte 6 cutremure în Oltenia

A trecut o nouă noapte cu emoții pentru locuitorii din zona de Sud Est a României, după ce alte 6 cutremure cu intensitatea de grad II s-au produs în zona seismică Vrancea.

Potrivit unei informări a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 16 Februarie 2023, la ora 04:29:33 (ora locală a României), s-au produs în OLTENIA, GORJ o serie de cutremure slabe cu magnitudinea ml de 2,3 până la 4,2 pe scara Richter. Cutremurele au avut loc la adâncimea de 7 până la 11 km și s-au resimțit ușor în zonă, inclusiv în județul Hunedoara.

Nu s-au semnalat victime sau pagube materiale.

Seria cutremurelor din ultimele zile a provocat însă panică în  rândul locuitorilor din zonele în care acestea au fost resimțite și ISU a raportat o serie de clădiri care au fost afectate în urma seismului. De teama replicilor sau a temerilor privind producerea altor seisme, în localitățile din Valea Jiului, mulți locuitori au decis să se mute temporar din locuințe, în special din blocurile înalte, la rude sau prieteni. La Vulcan, Primăria a amenajat un adăpost de urgență în sala de sport a orașului, după ce mai multe familii din cartierul Micro 3B au refuzat să revină în locuințe, după ce blocul în care locuiau a suferit crăpături vizibile.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului informează că zona Olteniei, în care au avut loc cutremurele din utlimele zile este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5.2 Mw a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km.

lte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost:

  • 1912 – 4.5 Mw, adâncime 10 km
  • 1916 – 3.9 Mw, adâncime 10 km
  • 1962 – 4 Mw, adâncime 16 km
  • 1963 – 4.5 Mw, adâncime 10 km.

Pentru a facilita analiza cutremurelor din această secvență am creat o hartă interactivă ce poate fi consultată la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure2. O variantă mai complexă de tip dashboard (recomandată pentru ecrane mari) este la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure. Aceasta conține cutremurele cu magnitudini ≥ 2, precum și date despre sisteme de falii, cutremure anterioare și expunere.