Disctincții pentru Bibliotecile anului 2022 din județul Hunedoara

Home Cultură Disctincții pentru Bibliotecile anului 2022 din județul Hunedoara
Disctincții pentru Bibliotecile anului 2022 din județul Hunedoara

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 7 martie 2023, ora 1100, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, întâlnirea bibliotecarilor din județul Hunedoara cu prilejul decernării premiilor pentru cea mai bună bibliotecă publică municipală, orășenească și comunală, biblioteci care, în anul 2022, au înregistrat cele mai bune rezultate.

Competiția „Bibliotecile anului”, ediția 2022, este un concurs profesional destinat bibliotecilor publice din județ și este menită să stimuleze spiritul de competiție și de inițiativă ale fiecărui bibliotecar.

Managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” Deva, Ioan Sebastian Bara apreciază că în era informatizării, activitatea bibliotecilor publice a devenit mult mai complexă, angrenarea lor în viața comunității locale fiind una dintre cele mai importante fațete ale funcționării lor. Acesta arată că bibliotecile publice sunt chemate, zi de zi, să facă față unor provocări cu totul noi, care erau de neconceput cu 20 de ani în urmă.

”Bibliotecarii zilelor noastre au capacitatea profesională de a rezolva atât problemele specifice bibliotecii, dar și probleme noi cu care se confruntă locuitorii localității unde funcționează biblioteca. Concursul interbibliotecar „Bibliotecile anului” a fost inițiat și gândit tocmai cu scopul de a le da prilejul bibliotecarilor să se perfecționeze, să rezolve probleme tot mai complexe și mai solicitante. Biblioteca județeană, care coordonează metodologic bibliotecile publice de toate tipurile din județ, a elaborat un amplu punctaj și a stabilit criterii precise care, odată îndeplinite, permit realizarea unui clasament al bibliotecilor. Concursul este departe de a fi o competiție formală, el stimulează bibliotecarii să-și îmbunătățească munca de fiecare zi și să facă din bibliotecă un adevărat centru de cultură și de informare”, spune Ioan Sebastian Bara.

An de an, acest concurs pune în lumină disponibilitatea bibliotecarilor de a fi tot mai prezenți în viața comunității locale. A trecut de mult vremea când bibliotecarul era doar persoana care împrumuta cărți. Astăzi, alături de carte, calculatorul și internetul ocupă locul central în activitatea unei biblioteci, a sporit numărul serviciilor (gratuite și eficiente) pe care bibliotecile le oferă populației. Bibliotecile care se achită cel mai eficient de noile sarcini, de noile provocări care le stau în față, sunt bibliotecile care se premiază prin acest concurs.

Ioan Sebastian Bara precizează că premiile oferite bibliotecarilor nu sunt bunuri materiale, nu sunt resurse bănești, ci ele reprezintă o recunoaștere și o apreciere a întregii activități a bibliotecilor depuse de-a lungul unui an. În perspectiva acordării acestor distincții, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a fost în permanentă legătură cu toate bibliotecile publice din județ și a verificat performanțele acestora. ”Astfel, concursul „Bibliotecile anului”, ediția 2022, suntem siguri că este câștigat de bibliotecile care s-au remarcat prin profesionalism, implicare, diversitate de acțiuni, prezență efectivă în viața comunității locale.  Festivitatea de premiere este și un prilej de întâlnire între bibliotecari, prilej de discuții și schimburi de opinii despre această atât de frumoasă meserie, veritabilă vocație, care se înfăptuiește zi de zi în folosul unui public larg, iubitor de carte și informație”, a mai punctat Ioan Sebastian Bara, manegrul Bibliotecii județene din Deva.