Cum i-a prins cu minciuna pe cei din PNL senatorul Cristian Resmeriță

Home Politică Cum i-a prins cu minciuna pe cei din PNL senatorul Cristian Resmeriță
Cum i-a prins cu minciuna pe cei din PNL senatorul Cristian Resmeriță

Uite angajările – nu sunt angajările!… Uite complexul energetic – nu e complex energetic nou!… Uite-așa, dintr-o promisiune în alta, se împlinesc deja doi ani de când de la cel mai înalt nivel ministerial, responsabil de sectorul energetic și până la cei mai mici lideri politici ai PNL din Valea Jiului, angajații Complexului Energetic Hunedoara și, în general, opinia publică din Valea Jiului este mințită sistematic de membri ai PNL de la nivel local, județean și național.

Concluzia aceasta îi aparține senatorului social-democrat Cristian Resmeriță. Acesta a ținuit să facă o scurtă retrospectivă a promisiunilor neonorate de PNL în ultimii ani, în județul Hunedoara, cel puțin pe tema continuității activității sistemului termoenergetic din Valea Jiului. ”Vă amintiți, desigur, că în toamna anului trecut, după vizita colegilor mei din Comisia pentru Energie a Senatului României, s-au conturat câteva promisiuni ale conducerii CEH, asumate la vremea respectivă, în legătură cu punerea în funcțiune a noului Complex Energetic Valea Jiului și cu angajarea unui număr de 200 de muncitori la fronturile de cărbune ale minelor din Valea Jiului. S-a dat atunci și un termen pentru concretizarea acestora, 9 ianuarie 2023. A trecut ceva vreme de atunci și eu nu am mai ieșit public pe acest subiect, considerând că poate cei care au făcut aceste promisiuni mai au de reglat anumite lucruri, dar acum am tot mai mult convingerea că, de fapt, pentru colegii liberali, aceste chestiuni nu sunt deloc importante și că, de fapt, este se rezumă la o altă mare minciună servită de PNL oamenilor din Valea Jiului”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță, în cadrul unei coferințe de presă.

Drept argument al afirmațiilor sale, acesta a reamintit că, în 5 martie 2021, potrivit celor consemnate în presa vremii, ministrul Energiei, Virgil Popescu și administratorul special al CEH, Cristian Roșu, și-au pus costumul bun, s-au pozat împreună în ceea ce s-ar putea numi deja ”operațiunea poza”, iar ministrul energiei a făcut următoarea declarație: ”Astăzi am avut o nouă întâlnire cu administratorul special al CEH și reprezentanți ai minerilor pentru a vedea ce proceduri trebuie să facem pentru separarea Complexului Energetic Hunedoara în două entități. Ne preocupă ca situația CEH să fie rezolvată.”

Senatorul Cristian Resmeriță arată că, la câteva luni după aceste declarații, undeva în noiembrie 2021, o altă știre de presă informa că ”ministrul Energiei vrea înlocuirea cărbunelui la termocentrala Paroșeni, pentru producția de energie, cu… peleți”. ”Mai mult, ministrul Virgil Popescu și administratorul special Cristian Roșu dădeau ca termen pentru realizarea acestei investiții, maxim 2 luni și dădeau asigurări că firma producătoare de peleți va avea un punct de producție chiar la termocentrala din Valea Jiului. Sigur că și de data aceasta, cei doi au făcut o poză împreună și cam asta a fost toată… ”investiția”, pentru că nu am mai auzit despre această treabă de atunci încoace”, arată Cristian Resmeriță.

Șirul declarațiilor-angajament ale PNL pe tema ”Complexul Energetic Valea Jiului” nu se oprește aici, iar senatorul Cristian Resmeriță arată că în 11.11.2022 o delegație liberală, condusă de liderul organizației județene, deputatul Vetuța Stănescu, cu prefectul județului Hunedoara și cu administratorul special al CEH, Cristian Roșu, au o întâlnire la CEH, în urma căreia, într-o conferință de presă, atât prefectul de Hunedoara, cât și liderul PNL Hunedoara dau alte asigurări ferme că în data de 1 ianuarie 2023 se va înființa noul Complex Energetic Valea Jiului și, ca urmare a unui protocol semnat cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, se vor face 200 de angajări în cadrul acestuia.

Pe același ”fir al declarațiilor” în presă, senatorul Cristian Resmeriță avea să afle, în 16 ianuarie 2023 că administratorul special al CEH, Cristian Roșu devenit între timp, din luna noiembrie 2022, și director general al fostei SNIMVJ, societatea pe care funcționa viitorul complex energetic din Valea Jiului, declara că ”noul complex va fi înființăat undeva, în primăvara acestui an”.

În opinia parlamentarului social-democrat Cristian Resmeriță, toate aceste declarații publice pe care oamenii PNL direct responsabili de gestionarea sectorului minier și energetic din Valea Jiului, le fac de doi ani de zile, sunt o dovadă evidentă a minciunii și dezinteresului total al acestora față de Valea Jiului. ”Ce pot să înțeleg eu din acest șir de declarații este că la PNL ”extrema urgență” de care vorbește domnul ministru Popescu, cu referire la noul complex energetic durează cel puțin doi ani de zile, pentru că sigur nu sunt interesați de ceea ce se întâmplă aici și au alte interese decât cele legate de zonă”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

O posibilă explicație a acestui dezinteres total al liberalilor față de problematica din minerit și energie în Valea Jiului ar putea fi chiar informația că ”omul de bază” al PNL în acest domeniu, Cristian Roșu, încasează atât salariul de administrator special al CEH (în valoare de câteva sute de milioane de lei vechi) cât și cel de director general al SNIMVJ (care nu poate fi mai mic de 200 de milioane de lei vechi, cât a avut predecesorul său) dar și o pensie de miner (destul de generoasă și aceasta). ”Cred că domnul Roșu este cel mai special pensionar din România și poate tocmai de aceea, îi este foarte greu să se ocupe de problemele mineritului din Valea Jiului, când abia de are timp să verifice dacă i-a intrat salariul de la CEH, apoi salariul de la SNIMVJ, apoi pensia, apoi cine mai știe ce și de pe unde alte venituri. Dincolo de glumă, eu trag încă o dată un semnal de alarmă și-i rog pe reprezentanții Sindicatului Muntele să intervină la rândul lor, pentru că dincolo de goaman după imagine și delcarațiile acestea hazardate, toate aceste minciuni ale PNL legate de Valea Jiului vor conduce la un deznodământ nefericit pentru mii și mii de oameni care încă mai mănâncă o pâine din acest sector de activitate”, a mai punctat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a ținut să reamintească că până în prezent, singurul lucru concret obținut de doi ani încoace sunt cele 20 de angajări făcute de CEH la finalul anului 2022, sub presiunea publică pe care a făcut-o. ”După cum știți, eu am luat act de solicitarea directorilor de exploatpări miniere și a sindicatelor, de nevoia angajărilor de personal și am cerut ca acest lucru să se facă urgent. S-au făcut, cumva-cumva, 20 de angajări, bune și acelea, și s-au promis alte 180 de la data de 9 ianuarie 2023. Au trecut de atunci alte două luni, în care nu s-a mai făcut. Două luni de minciuni liberale, însoțite desigur de noi fotografii cu domnul Virgil Popescu și domnul Cristian Roșu, declarând că Valea Jiului este ”extrem urgență” pentru domniile lor. Trist, dar adevărat!”, spune, în concluzie, Cristian Resmeriță, senatorul PSD al Văii Jiului.