Întrecerea meseriașilor hunedoreni la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan

Home Educație Întrecerea meseriașilor hunedoreni la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan
Întrecerea meseriașilor hunedoreni la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan

Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan a fost sâmbătă, 4 martie 2023 gazda etapei județene a Olimpiadei disciplinelor din aria curriculară „Tehnologii”. Peste 100 de elevi de la mai multe unități de învățământ tehnic din județul Hunedoara au participat la acest eveniment educațional organizat în Valea Jiului. Tot aici a avut loc și concursul pe meserii Profilul Tehnic (pentru specializările Mecanic auto și Confecționer produse textile) dar și Olimpiada de Educație Tehnologică – Educație Tehnologică și aplicații practice pentru clasele de gimnaziu.

Potrivit inspectorului școlar Dana Luiza Cioară, alegerea Liceului Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan pentru organizarea acestor competiții școlare județene s-a dovedit a fi una inspirată. ”Vreau să felicit gazdele noastre de la Liceul Tehnologioc ”Mihai Viteazu” pentru modul în care s-au pregătit pentru acest concurs județean și vreau să-i mulțumesc domnului primar Cristian Merișanu pentru sprijin și pentru prezența la deschiderea evenimentului nostru. Organizarea acestui tip de competiții școlare este una deosebit de importantă, îndeosebi în ceea ce privește filiera educațională tehnologică, pentru că pune și mai mult în valoare efortul comun al elevilor și cadrelor didactice în pregătirea viitorilor meseriași în domenii cheie ale economiei. Îi felicit pe elevii care au prins curaj și care au venit să-și demonstreze cunoștințele teoretice și practice acumulate la școală într-o astfel de competiție și îmi exprim speranța că, prin câștigătorii etapei județene, județul Hunedoara va fi reprezentat cu cinste și la etapa națională”, a declarat Dana Luiza Cioară, inspector școlar în cadrul ISJ Hunedoara, responsabil pentru Învățământul Profesional și Tehnic.

În cadrul Olimpiadei disciplinelor din aria curriculară ”Tehnologii” (clasele a XI-a și a XII-a) au participat la etapa județeană 30 de concurenți reprezentând Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, Liceul Teoretic ”I.C. Brătianu” din Hațeg, Liceul Tehnologic ”Transilvania” din Deva și Liceul Tehnologic de Transport Feroviar ”Anghel Saligny” din Simeria. Aceștia au concursat pe disciplinele educaționale: Mecanică, Electric și Electronică-Automatizări.

Similar, în cadrul concursului pe meserii la disciplinele Mecanică și Industrie Textilă și Pielărie au concurat 25 de elevi (clasa a XI-a) reprezentând Liceul tehnologic Lupeni, Liceul ”Matei Corvin” Hunedoara, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” Vulcan, Liceul Tehnologic ”Transilvania” din Deva, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani, Liceul Tehnologic ”Crișan” din Crișcior și Liceul Tehnologic Energetic ”Dragomir Hurmuzescu” din Deva.

Tot la liceul din Vulcan a avut loc și etapa județeană a olimpiadei școlare de Educație Tehnologică destinată elevilor de gimnaziu. În cadrul acesteia au concurat 33 de elevi reprezetând Școala Gimnazială ”I.G. Duca” Petroșani, Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” Deva, Liceul teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni, Școala Gimnazială ”Mircea Sântimbreanu” Brad, Școala Gimnazială ”Horea, Cloșca șio Crișan” Brad și Liceul Tehnologic Energetic ”Dragomir Hurmuzescu” din Deva.

Prezent la deschiderea sesiunii de concurs, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu le-a transmis concurenților un mesaj de încurajare. ”Le-am transmis elevilor care au preferat să vină într-o zi de sâmbătă la o competiție școlară, să fie convinși că alegerea pe care au făcut-o le va fi una de folos poate pentru toată viața. Nu există alt mod mai eficient de a-ți verifica cunoștințele, de a-ți evalua pregătirea școlară, decât competiția. De data aceasta, în olimpiadele școlare și concursurile de meserii pe care Liceul Tehnoligic ”Mihai Viteazu” din Vulcan a avut bucuria de a le găzdui, s-au întrecut cei mai buni mecanici, elctricieni, electroniști și tehnicieni în textile și pielărie din județul nostru. I-am mulțumit doamnei inspector școlar Dana Luiza Cioară pentru că a ales liceul din Vulcan în organizarea acestui eveniment și felicit colectivul acestui liceu pentru implicare, în mod deosebit pe noul director, domnul prof. Dumitru Sandu. Sper că, dincolo de agenda concursului, elevii și profesorii participanți au petrecut o zi frumoasă în municipiul Vulcan”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Acesta apreciază că, dincolo de ierarhia stabilită în urma corectării lucrărilor scrise și a evaluării probelor practice, fiecare dintre participanții la aceste olimpiade și concursuri școlare sunt, într-un fel sau altul, câștigători. Odată prin curajul de a intra în competiție, apoi prin testarea propriilor cunoștințe și îndemânări profesionale și, pentru unii, prin câștigarea dreptului de a merge la etapa națională a olimpiadelor școlare și concursurilor pe meserii.

Tot sâmbătă, 4 martie 2023 a avut loc în Valea Jiului și etapa județeană a Olimpiadei disciplinelor din aria curriculară „Tehnologii”: Servicii și Resurse naturale și protecția mediului, precum și Concursul pe meserii profilul Servicii (Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație publică, Bucătar, Frizer – coafor – manichiurist / pedichiurist), acesta fiind găzduit de Colegiul Economic ”Hermes” din Petroșani.