Teatrul din Petroșani în fața unei noi premiere, cu un spectacol de succes montat de un regizor valoros

Home Cultură Teatrul din Petroșani în fața unei noi premiere, cu un spectacol de succes montat de un regizor valoros
Teatrul din Petroșani în fața unei noi premiere, cu un spectacol de succes montat de un regizor valoros

Reputatul regizor român Victor Ioan Frunză revine la Petroșani pentru a monta un spectacol care se anunță de excepție.

„Omul cu mârțoaga” este o piesă scrisă în 1927, care se joacă cu un uriaș succes în toată România până astăzi. Autorul acesteia, George Ciprian, a fost actor, iar criticii spun că experiența teatrală l-a ajutat să compună un text care sună foarte firesc pe scenă, de aici și marele succes al piesei.

Directorul de scenă Victor Ioan Frunză, unul dintre cei mai importanți creatori de teatru din România, este autorul spectacolului „Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian, noua premieră a Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, care se va juca sâmbătă, 18 martie 2023, de la ora 18, în Sala Mare a teatrului din Valea Jiului. La fel ca și în producția teatrală ”Nastasia-Poveste de cartier” pe care Victor Ioan Frunză a realizat-o cu echipa teatrului din Petroșani, acesta o va avea alături pe apreciata scenăgrafă Adriana Grand, care semnează decorul și costumele.

În distribuție îi veți vedea pe actorii Mihai Sima, Mihai Alexandru, Cosmin Brehuță, Oana Liciu-Gogu, Patricia Buraga, Laurențiu Vlad, Andrei Șchiopu, Robert Vladu, Bianca Holobuț, Bogdan Constantin Tălmaciu, Marina Țucă, Călin Manițiu, Matei Șchiopu și Adela Predescu.

Comedia romantică, dar nu lipsită de accente dramatice, ”Omul cu mârțoaga” este povestea unui funcționar șters, oarecare, pasionat de cursele de cai și animat de un ideal de la care nu abdică, indiferent de batjocura lumii din jur, de adulterul soției, de greutățile vieții. Și când soarta i se schimbă și devine o celebritate a orașului, el rămâne la fel. „Omul cu mârțoaga” este o piesă fără „morală” din partea autorului, dar cu o desfășurare care dă de gândit oricui.

„Omul cu mârțoaga” s-a jucat foarte mult în România (inclusiv la Petroșani, în 1985), dar și în străinătate, la Berlin (1929), Praga (1930), Berna (1932) și Paris (1937). Rolul principal a fost jucat, printre alții, de George Calboreanu și de Grigore Vasiliu Birlic.

Biletele pentru premiera din 18 martie 2023, se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, de marți până joi între orele 8-17, vineri între orele 8-13 și cu o oră înainte de începerea spectacolului, la prețul de 25 sau 30 de lei. Biletele se pot achiziționa și online, pe platforma iabilet.ro.

Fotografiile care însoțesc acest articol aparțin Adrianei Grand, căreia îi mulțumim.