Emoționantă lecție despre viață într-un spectacol de teatru emblematic, la premiera de la Petroșani a piesei ”Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian

Home Cultură Emoționantă lecție despre viață într-un spectacol de teatru emblematic, la premiera de la Petroșani a piesei ”Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian
Emoționantă lecție despre viață într-un spectacol de teatru emblematic, la premiera de la Petroșani a piesei ”Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian

În avanpremiera Zilei Mondiale a Teatrului și în anul care marchează 75 de ani de existență ai Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, nu putea exista o alegere mai bună decât aceea de aduce în atenția publicului, în prezenta stagiune, una din piesele de referință din dramaturgia românească – ”Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian – pusă în scenă aici de un mare maestru al teatrologiei contemporane, Victor Ioan Frunză, cu aportul semnificativ al Adrianei Grand, autoare a decorurilor, costumelor, recuzitei și imaginilor oficiale ale spectacolului.

Premiera de sâmbătă, 18 martie 2023 a fost una cu adevărat pe măsura celor care i-au dat viață. Comedie și dramă, în egală măsură, de un firesc absolut izbitor, fără artificii moderniste, textul clasic, curat al piesei lui George Ciprian a impresionat până la lacrimi, când de tristețe, când de bucurie, iar naturalețea actorului Mihai Sima în acest rol cu adevărat de excepție a dat spectacolului o și mai certă veridicitate. Admirabili au fost, în egală măsură, și actorii Mihai Alexandru, Patricia Buraga, Cosmin Brehuță, Oana Liciu-Gogu și copiii Marina Țucă și Călin Manițiu. Așa cum, chiar și în aparițiile lor episodice, Laurențiu Vlad, Andrei Șchiopu, Robert Vladu, Bianca Holobuț, Bogdan Constantin Tălmaciu, Matei Șchiopu, Adela Predescu au generat aplauzele binemeritate ale publicului.

Nici nu putea fi altfel din moment ce e bine știut faptul că această piesă se joacă cu același indubitabil succes încă din 1927, când a avut loc premiera sa absolută. De altfel, protagonistul Mihai Sima ne avertiza în mesajul său din bine închegatul caiet-program realizat de secretarul literar al teatrului, Claudiu Groza, că ”textul reprezintă o adevărată iluminare sufletească și aduce în fața publicului o poveste ce se poate regăsi în bagajul sufletesc al fiecăruia dintre noi.”

Încă de la ridicarea cortinei și apariția actorilor în decorul elegant și extrem de sugestiv prin simplitatea lui (realizat de Adriana Grand) și încă de la primele replici sesizezi izbitoarea naturalețe a actorilor ce dau viață personajelor din piesa lui G. Simion. Aflăm, tot din caietul-program, de data aceasta de la actorul Mihai Alexandru, că simplitatea aceasta atât de fascinantă și naturalețea sunt tocmai elementele definitorii cu care directorul de scenă Victor Ioan Frunză duce actorul către rol și de aici, mai departe, către inimile spectatorilor. Poate tocmai de accea, așa cum recunosc și ceilalți protagoniști ai spectacolului, Patricia Buraga, Oana Liciu Gogu, Cosmin Brehuță, ”este o mare onoare și o șansă pentru un actor aceea de lucra sub îndrumarea lui Victor Ioan Frunză”.

Efectul acestui melanj dramatugic între autor, actor și regizor este acela că, în cele aproape două ore ale spectacolului, publicul absoarbe vrăjit fiecare scenă a unei povești despre bunătate, prietenie, speranță și încredere care, la fel ca în viața, e în antiteză cu prostia, trufia, înșelătoria și disprețul. Toate aceste sentimente sunt intercalate magistral în spectacolul ”Omul cu mârțoaga”, cu o aparentă simplitate, cu o firească cursivitate dar și cu neașteptate răsturnări de situație și cu emoționante treceri de la comedie la dramă, pe care autorul, el însuși un apreciat actor al teatrului românesc în perioada interbelică, pare că și l-a dorit a fi o adevărată lecție de actorie în această frescă atât de naturală a viații cotidiene a începutului de secol XX, atât de actuală și astăzi.

De fapt, ”Omul cu mârțoaga” nu este doar o simplă piesă de teatru, ci o oglindă în care, trebuie să recunoaștem, fiecare om care se privește se va regăsi într-unul sau altul din personaje.

”Omul cu mârțoaga” aduce în atenție povestea lui Chirică (interpretat de Mihai Sima), un funcționar de stat șters, umil, moale, un soț mototol, dar în același timp un prieten devotat, mărinimos, generos, iertător și un tată iubitor. Pasionat de cai, acesta achiziționează o gloabă, rușinea curselor de cai, spre disperarea familiei, aflată în mare impas finanicar, convins fiind că, în mai puțin de un an, mârțoaga se va ridica la înălțimea numelui său, Faraon al V-lea și va deveni regele întrecerilor. Decizia sa va stârni o hilaritate aproape generală, astfel încât Chirică va fi luat în derâdere de toată lumea, ajunge aproape să fie dat afară de la serviciu și este părăsit de soția lui Ana (interpretată de Patricia Buraga) care-l va prefera pe fantele Nichita (interpretat de Cosmin Brehuță), devenind amanta acestuia, pentru care-și va abandona chiar și copiii. Doar Fira (interpretată de Oana Liciu Gogu), slujnica familiei, care-și devine antreprenoare și își deschide propria afacere, devotatul său prieten Varlam (interpretat de Mihai Alexandru) și, desigur, cei doi copii (interpretați de Marina Țucă și Călin Manițiu) îi rămân alături și, chiar dacă nici ei nu sunt convinși că ”mârțoaga” poate deveni ”armăsar”, nu vor ezita să-l susțină pe Chirică în nebunia lui de a crede în succesul calului Faraon, inclusiv pariind pe acesta la curse. Un succes care, într-un final, apare și încă într-un mod uimitor, repetitiv, fapt care le va aduce lui Chirică, lui Varlam și Firei o generoasă avere, însoțită de ovații și laude primite la unison chiar din partea celor care, până de curând, îi denigrau și-i batjocoreau. Noul stil de viață nu va afecta însă caracterul lui Chirică, a cărui modestie și generozitate și dragoste față de copiii săi sunt în măsură să o readucă acasă și pe soția sa Ana, primită de resemnatul său soț fără ca măcar să o judece pentru rătăcirea care a aruncat-o în brațele lui Nichita.

Finalul apoteotic al spectacolului ”Omul cu mârțoaga”, magistral realizat de Victor Ioan Frunză aduce pe scena teatrului din Petroșani, un ”actor-surpriză”, armăsarul Raven de la Herghelia Keops din Petroșani, în rolul lui Faraon al V-lea, întregind emoția unui spectacol care confirmă definitiv talentul trupei de actori, valoarea directorului de scenă Victor Ioan Frunză și ascensiunea Teatrului din Petroșani în lumea artei teatrale dar, mai ales, în inimile publicului din Valea Jiului.

Premiera din 18 martie 2023 a spectacolului ”Omul cu mârțoaga” de G. Ciprian, sub direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză s-a jucat cu casa închisă. Spectatorii care doresc însă să vizioneze acest spectacol excepțional o vor putea face însă și sâmbătă, 25 martie 2023, într-o nouă reprezentație pentru care biletele deja au fost puse în vânzare.

Fotografii: Adriana Grand