Municipiul Deva este gazda celei de-a 56-a ediţii a Olimpiadei Naţionale de Chimie

Home Educație Municipiul Deva este gazda celei de-a 56-a ediţii a Olimpiadei Naţionale de Chimie
Municipiul Deva este gazda celei de-a 56-a ediţii a Olimpiadei Naţionale de Chimie

Colegiul Național „Decebal” din Deva este, în acest an, școala gazdă a Olimpiadei Naţionale de Chimie, care se desfășoară în perioada 3-7 aprilie 2023.

Evenimentul, ajuns la ediția cu numărul 56 este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara în parteneriat cu Ministerul Educației, cu Universitatea de Vest din Timșoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea din Petroșani, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, al Primăriei Municipiului Deva, al Primăriei Municipiului Hunedoara, al Episcopiei Devei și Hunedoarei și al companiilor partenere S.C. FARES Orăștie S. A, S.C. Apa Prod S. A. Deva, S.C. Savrom Mulaj România-Deva, S.C. ZEN Prod Com S. A.

În acest an școlar, pentru etapa națională a olimpiadei s-au calificat 188 de elevi de excepție din învățământul liceal și gimnazial, din 31 de județe ale țării și din municipiul București, care au venit la Deva însoțiți de cadre didactice. Acestora li s-au alăturat, la festivitatea de deschidere care a avut loc la sala Teatrului de Artă din Deva, invitați de seamă, de la prof. dr. Ionel Florian LIXANDRU, secretar de stat în Ministerul Educației și președintele Comisiei Naționale pentru Coordonarea Competițiilor și Olimpiadelor Școlare, conf. univ. dr. Octavian Mădălin BUNOIU, prorector al Universității de Vest din Timișoara și președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, conf. univ. dr. ing. Florin DRĂGAN, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof. univ. dr. ing. Gabriela-Alina DUMITREL, prorector al Universităţii Politehnica Timişoara, conf. univ. dr. ing. ec. Gelu-Ovidiu TIRIAN, decanul Facultății de Inginerie din Hunedoara, Universitatea Politehnica Timişoara, prof. univ. dr. ing. Ecaterina ANDRONESCU, Universitatea Politehnica București, șef lucrări dr. ing. Laura BENEA, Facultatea de Inginerie din Hunedoara, Universitatea Politehnica Timişoara și până la prefectul județului Hunedoara – Călin Petru MARIAN, prof. Alin Adam ȚAMBĂ, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara și primarul municipiului Deva – Nicolae-Florin OANCEA.

”Suntem deosebit de onorați de prezența distinșilor membrii ai Academiei Române, cadre didactice de renume din învățământul preuniversitar, reprezentanți ai Ministerului Educației și profesori universitari, membri ai Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Chimie, condusă de domnul academician Marius Andruh, în calitate de președinte și de doamna Felicia Man, reprezentant al Ministerului Educației, în calitate de președinte executiv, dar mai ales a celor mai buni elevi din România la această disciplină de învățământ”, a declarat prof.dr. Maria Ștefănie – inspector școlar general al județului Hunedoara.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Chimie s-a bucurat și de un emoționant moment artistic, susținut de Cvartetul „Cuore” care a oferit  invitaților un regal de muzică clasică. În program, sportivii secțiilor de gimnastică artistică și aerobică de la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva, coordonați de cadrele didactice, au oferit la rândul lor un adevărat spectacol al performanței, prin momentele atent alese cu acest prilej. ”Bucuria a fost nemăsurată când, pe marile ecrane, au rulat mesajele olimpicilor naționali, foști participanți la competițiile naționale, actuali specialiști în cadrul Departamentelor de Genetică sau Inginerie Biologică din prestigioase universități ale lumii. Am fost fascinați de surprizele oferite de „Casa Științei”, de domnul Tiberiu Stroia, fondatorul proiectului, care, împreună cu echipa domniei sale, reușesc să promoveze știința prin intermediul experimentului. Le dorim mult succes concurenților din acest an la Olimpiada Națională de Chimie”, a mai spus prof.dr. Maria Ștefănie.

Rezultatele acestei competiții vor fi cunoscute la finalul acestei săptămâni.