Pentru participanții la întâlnirea EGN, Geoparcul Țara Hațegului a fost un exemplu de cooperare între comunitatea locală și cea academică

Home Stiri la zi Pentru participanții la întâlnirea EGN, Geoparcul Țara Hațegului a fost un exemplu de cooperare între comunitatea locală și cea academică
Pentru participanții la întâlnirea EGN, Geoparcul Țara Hațegului a fost un exemplu de cooperare între comunitatea locală și cea academică

Întâlnirea Rețelei Europene a Geoparcurilor (European Geoparks Network – EGN), desfășurată în orașul Hațeg, a reunit reprezentanți ai teritoriilor geoparc cu recunoaștere UNESCO din 28 de țări. A fost pentru prima dată când România a găzduit un eveniment UNESCO de o asemenea anvergură în primul Geoparc Internațional UNESCO din țara noastră și din Europa de Est – Geoparcul Țara Hațegului.

În perioada 27-30 martie, la Hațeg au avut loc întâlnirile forurilor de conducere ale geoparcurilor europene: Comitetul Consultativ și Comitetul de Coordonare. Participanții la întâlnirea găzduită de Geoparcul Țara Hațegului au votat ca evenimentul EGN din primăvara anului viitor să fie găzduit de geoparcul Kula – Salihli din Turcia. Și tot anul viitor, în urma voturilor participanților, conferința Rețelei Europene a Geoparcurilor, care se desfășoară o dată la doi ani, va avea loc în Geoparcul Reykjanes din Islanda. Evenimentul de la Hațeg a avut o importanță majoră și pentru pașii făcuți în direcția unei strategii de funcționare comună și în definirea guvernanței financiare a EGN. Ultima parte a evenimentului a fost dedicată vizitelor în teren. Participanții la întâlnire au avut de ales între trei trasee. Unul dintre acestea i-a dus pe urmele paleontologului Franz Nopcsa și ale dinozaurilor pitici. Cel de-al doilea traseu a fost dedicat descoperirii moștenirii lăsate în Țara Hațegului de vulcani, în comuna Densuș și de romani, la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Cel de-al treilea traseu le-a făcut cunoștință oaspeților străini cu Castelul Huniazilor și Cetatea Devei, în scopul promovării valorilor întregului județ.

Hațeg este acum capitala a 94 de geoparcuri europene, iar valorile și patrimoniul acestui teritoriu s-au făcut cunoscute în Rețea, în întreaga Europă și în întreaga lume. Sperăm că acest lucru va contribui și la dezvoltare, pentru că acest geoparc, dar și toate celelalte geoparcuri, sunt comori ascunse, iar descoperirea acestui tezaur îi face pe cetățenii europeni să devină conștienți de importanța acestor locuri. Ne așteptăm la un flux de oameni interesați să le viziteze și să învețe, la fața locului, despre acest patrimoniu unic”, a afirmat prof. univ. dr. Nickolas Zouros, președintele Rețelei Globale a Geoparcurilor, la conferința de presă din cadrul întâlnirii EGN.

Ceea ce evidențiază Geoparcul Țara Hațegului în cadrul EGN este administrarea asigurată de Universitatea din București. De altfel, este singurul geoparc european care creează o punte de legătură între lumea academică și comunitatea locală.

Universitatea investește bani, timp și energie în Geoparc, la distanță de București, pe de o parte pentru că una dintre misiunile noastre este aceea de a dezvolta comunitățile, de a da ceva înapoi societății și comunităților locale. Pe de altă parte, pentru că noi credem că educația trebuie făcută nu numai în amfiteatre și în biblioteci, ci trebuie făcută și pe teren, acolo unde se întâmplă lucrurile. De aceea Universitatea din București a susținut și va susține în continuare proiecte de acest gen. Suntem implicați împreună cu colegii noștri și în cel de al doilea geoparc UNESCO din România, Ținutul Buzăului și vom sprijini și aplicațiile pentru celelalte geoparcuri”, a precizat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

Fiind o echipă a Universității din București, am putut dovedi că Universitatea este un partener al comunității locale. În organizarea acestui eveniment s-a implicat toată lumea și ne-a susținut toată lumea, de la Consiliul Județean, la primării, la partenerii locali, la voluntari, la oameni din comunitatea locală. De fapt, Geoparcul înseamnă parteneriat și acum am avut posibilitatea să le dovedim și colegilor noștri din Rețea că avem această capacitate, că Țara Hațegului e un geoparc real, un geoparc al oamenilor. În fapt, geoparcul e un fel de universitate în aer liber”, a menționat lect. dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Numai în asemenea locuri, având conștiința că faci ceva util comunității, venind din partea care a câștigat cunoaștere mai multă, putem să realizăm într-adevăr ce ne dorim, o creștere a acestei minunate regiuni care are toate condițiile să fie în vârf. În cazul geoparcurilor nu contează ierarhia, dar contează enorm să își valorifice potențialul”, a spus prof. dr. Dan Grigorescu, primul director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Referitor la această legătură pe care geoparcul o face între comunitatea locală și cea academică, un element de noutate în cadrul acestor întâlniri ale membrilor EGN l-a constituit organizarea unei sesiuni deschise. Participanții la eveniment au avut posibilitatea să întâlnească parteneri ai Geoparcului, de la nivel local până la nivel universitar, să afle de la ei detalii despre proiectele derulate în Țara Hațegului și să identifice noi modalități de colaborare prin proiecte internaționale comune.

Interacțiunea cu comunitățile locale și cu mediul academic, cu universitățile, reprezintă o caracteristică distinctă a conceptului de geoparc internațional UNESCO. Cred că geoparcul Țara Hațegului este un exemplu excepțional în acest sens. Vedem o cooperare foarte strânsă cu comunitatea în care suntem oaspeți, în care oamenii fac eforturi să susțină Geoparcul, și Universitatea din București. Este o relație cu adevărat unică și sperăm să fie o sursă de inspirație și pentru alte geoparcuri”, a precizat Kristof Vandenberghe, șeful secției Științele Pământului și Reducerea Riscului Geohazardelor și secretar al Programului pentru Geoștiințe și Geoparcuri din cadrul UNESCO.

Participanții la cea dea 47-a întâlnire a EGN au fost foarte încântați să descopere Geoparcul Țara Hațegului și o parte din România. De asemenea, au apreciat efortul comun de organizare, din partea echipei, a voluntarilor pentru Geoparc și a partenerilor geoparcului.

Doresc să vă transmit mulțumirile mele cordiale și presupun că sunt în asentimentul tuturor membrilor EGN din Comitetul de Coordonare care au avut privilegiul de a vă vizita geoparcul și de a experimenta ospitalitatea, căldura și prietenia oferite de oamenii locului. Astfel de întâlniri dau valoare EGN și ne ajută să progresăm prin spirit voluntar și sinergic pentru un viitor mai bun pentru comunitățile noastre și la nivel de cooperare în Rețea. Disponibilitatea tuturor participanților de a depăși orice obstacole și de a fi prezenți în acest geoparc minunat, de a discuta, de a se întâlni față în față și de a proiecta viitorul nostru comun este cel mai puternic indicator că vremurile întunecate ale COVID-ului au fi trecut, găsindu-ne mai puternici decât înainte”, este mesajul transmis de dr. Charalampos Fassoulas, vicecoordonator al EGN, după întâlnirea de la Hațeg.

Rețeaua Europeană a Geoparcurilor a fost creată în anul 2000 și reunește în prezent 94 de teritorii din 28 de țări de pe continentul nostru. Conceptul de geoparc s-a bucurat de succes la nivel mondial, astfel că anul 2004 s-a constituit Rețeaua Internațională a Geoparcurilor (Global Geoparks Network – GGN) care, în 17 noiembrie 2015, a obținut recunoașterea UNESCO prin Programul pentru Geoștiințe și Geoparcuri. La nivel mondial, sunt 177 de geoparcuri, din 46 de țări din întreaga lume, membre ale GGN. Numărul geoparcurilor UNESCO crește în fiecare an, pe măsură ce noi teritorii sunt evaluate și acceptate ca membre ale acestui important organism internațional.

Întâlnirea Rețelei Europene a Geoparcurilor a fost organizată de Universitatea din București împreună cu Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Orașului Hațeg și Asociația Intercomunală Țara Hațegului, cu susținerea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Parteneri în buna organizare și desfășurare a evenimentului au fost Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, SC Adaconi srl Hațeg, Banca Transilvania, DIGI, Hoha Events, Castelul Corvinilor Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Dinosaurs World Transylvalia, Asociația Femeilor din Santamaria – Orlea, Asociația Drag de Hațeg, Liceul „I.C.Brătianu” Hațeg, Punct Gastronomic local LuciAna Densuș, Muzeul Satului Hațegan Densuș, Ansamblul Folcloric Ritmuri Hațegane. Parteneri media: Radio România Internațional, Radio România Cultural, Agerpres, Antena 3 Deva, Hunedoara 1 TV, Replica – Info HD TV, BIG FM, Accent Media, Hunedoara Liberă, Cronica Văii Jiului și Ziarul Exclusiv.

Sursa foto & video: Remus Suciu