Investiții majore prin fonduri europene la Liceul Tehnologic Retezat Uricani

Home Administrație Investiții majore prin fonduri europene la Liceul Tehnologic Retezat Uricani
Investiții majore prin fonduri europene la Liceul Tehnologic Retezat Uricani

Numai în ultimii 4 ani, Primăria și Consiliul local Uricani au investit, în principal din fonduri europene, dar și din resurse financiare guvernamentale sau de la bugetul local, o sumă considerabilă, cifrată în total la peste 7 milioane de euro, pentru modernizarea și dotarea întregii infrastructuri din învățământ. Chiar și în acest moment, în toate toate școlile din orașul Uricani se derulează ample proiecte care au ca scop modernizarea sectorului educațional și dotarea unităților de învățământ la standarde europene.

”Eu și echipa mea am înțeles de la bun început că Educația trebuie să fie una din cele mai importante priorități ale comunității noastre și am acționat ca atare. Nu am spus niciodată nu, atunci când a venit vorba despre solicitări primite din partea grădinițelor, școlilor și a liceului. Chiar și când nu am avut suficiente fonduri pentru a răspunde în mod favorabil cerințelor pertinente venite din partea profesorilor, a părinților și a copiilor, am făcut în așa fel încât să găsim soluții pentru a finanța proiectele de dezvoltare și modernizare a întregului sistem educațional din orașul Uricani. Ne-au ajutat foarte mult banii europeni pe care am știut să-i accesăm și nu am ezitat să o facem, dar am accesat bani pentru investiții în grădinițe, școli și liceu și de la bugetul școlar, iar în completare, am pus bani, atunci când a fost necesar, și de la bugetul local. Și am făcut toate aceste lucruri, cu convingerea că elevii noștri trebuie să poată avea acces la educație la același nivel ridicat pe care-l au cei care merg la școli și licee din orașele mai mari ale județului nostru”, explică primarul Dănuț Buhăescu.

Unul dintre cele mai importante proiecte de investiții care se se derulează, în prezent, pe raza orașului Uricani, vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea integrală a spațiului care adăpostește Liceul Tehnologic ”Retezat”, cea mai mare unitate de învățământ din localitate. Lucrările la acest obiectiv educațional de referință din orașul Uricani au fost începute încă din anul 2021, în cadrul unui proiect al cărui beneficiar este Primăria Uricani, proiect implementat prin axa 10: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, în valoare de peste 3,2 milioane de lei din care 3,1 milioane sunt fonduri europene nerambursabile.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, care urmărește în mod constant, modul în care se derulează acest proiect de investiții, spune că lucrările avansează în ritm susținut, conform graficului stabilit împreună cu antreprenorul desemnat în vederea implementării acestui proiect. ”Lucrările care deja au fost executate într-o proporție semnificativă, deja au produs schimbări vizibile în ceea ce privește reabilitarea clădirii, atât la exterior, cât și la interior. Iar acest lucru înseamnă, printre altele, înlocuirea ferestrelor cu ferestre fonoizolatoare și tâmplărie din PVC, refuncționalizări de spaţii, modernizarea grupurilor sanitare și realizarea de grupuri sanitare suplimentare, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare şi termice, înlocuirea ușilor interioare, modernizarea finisajelor – pardoseli și pereți, a tavanelor și corpurilor de iluminat, instalarea de sisteme de stingere/ detecție a incendiilor și de supraveghere video, crearea de facilități pentru persoane cu dizabilități locomotorii, dotarea cu mobilier și materiale didactice ș.a.m.d.”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Lucrările prevăzute în proiectul de reabilitarea, modernizare și dotare a Liceului Tehnologic ”Retezat” Uricani sunt însă mult mai ample, cuprinzând practic întreaga clădire a acestuia, dar și terenul de sport, inclusiv curtea școlii, unde sunt prevăzute, printre altele, refacerea anvelopei termoizolante, amenajări exterioare – împrejmuirea terenului de sport, modernizarea tribunelor și a suprafeței de joc.

În plus, după cum precizează primarul Dănuț Buhăescu, acest proiect are și o componentă urbană, care vizează reabilitarea parcului din zona Primăriei orașului Uricani şi al Poliţiei Uricani, la care, de asemenea, lucrările se află deja într-un stadiu avansat de execuție. ”Aici se vor amenaja trei locuri de joacă pentru copii, se vor realiza alei pietonale, se vor amplasa pergole, bănci și coșuri de gunoi, vor avea loc diferite reparaţii etc. Vorbim despre un proiect integrat, pe care am reușit să-l accesăm în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 pe așa-numitele programe de regenerare urbană. Important este că reușim, prin acest proiect, să asigurăm condiții optime pentru educație elevilor care învață la această unitate de învățământ reprezentativă din orașul Uricani. Pentru că eu cred că fiecare copil din comunitatea noastră merita să învețe în condiții de nivel european și facem tot ceea ce depinde de noi, ca administrație locală, pentru a le asigura astfel de condiții”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta reamintește că tot la Liceul Tehnologic Retezat, se află în implementare un alt proiect de reabilitare și dotare cu echipament tehnic, în valoare de peste 3 milioane de lei, implementat prin axa 10 a POR Regio – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Acesta vizează transformarea fostei popicării din orașul UIricani într-un centru educațional tehnologic multifuncțional, necesar pregătirii practice a elevilor de la clasele de servicii în turism și prelucrarea lemnului.