Porți și suflete deschise pentru cei mici, la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani

Home Educație Porți și suflete deschise pentru cei mici, la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani
Porți și suflete deschise pentru cei mici, la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani

Au fost ”Porți deschise” joi, 6 aprilie 2023 la sediul vechi de la Școala gimnazială europeană ”I.G. Duca” din Petroșani, iar în ”Atelierele Iepurașului” amenajate în sălile de curs ale claselor a IV-a a fost forfotă mare. Asta deoarece elevii care se pregătesc să încheie deja ciclul primar au fost gazdele celor de la grădiniță, respectiv a celor care se pregătesc pentru înscrierea în clasa pregătitoare.

Elevii s-au pregătit exemplar, sub coordonarea doamnelor învățătoare și a conducerii acestei prestigioase instituții de învățământ din Valea Jiului pentru a le arăta celor mici tot ceea ce și ei au învățat în această școală. ”Am avut o zi cu porți și suflete deschise la Școala gimnazială I.G.DUCA.  Scopul acestei zile a fost de a- i ajuta pe părinții și preșcolarii din Municipiul Petroșani în alegerea opțiunii pentru viitorii școlari. Au putut să le cunoască pe doamnele profesoare, să vadă sălile de clasă în care vor învăța, să socializeze cu elevii claselor a IV-a, să lucreze împreună cu aceștia, în cadrul unor echipe.  Elevii și profesorii școlii și-au propus, ca activitate comună cu invitații speciali, preșcolarii și  doamnele educatoare, organizarea unei expoziții cu lucrări realizate în tehnici diferite specifice disciplinei educaţie plastică, compoziţii care să respecte tema sugerată ,,Atelierele Iepurașului”, care s-a bucurat de un real succes”, a declarat prof. Ramona Asan, director adjunct al Școlii gimnaziale ”I.G. Duca” Petroșani.

În sălile de clasă, cei mici au fost invitați să stea în bănci alături de colegii care le vor lăsa locul în cele mai frumoase clase, din toamna anului 2023. Împreună s-au jucat, au vizionat mici spectacole de teatru de păpuși, au participat la ateliere de creație, au vizitat sălile de clasă și sala de concerte a Școlii de Muzică, au pornit în ”vânătoarea” ouălor de Paște și s-au bucurat de întâlnirea cu însuși Iepurașul de Paște, dar și cu Mickey Mouse.

Însă, cel mai emoționant moment pentru cei mici a fost acela în care le-au cunoscut pe doamnele profesor care le vor fi, din toamnă, învățătoare și de la care vor desluși primele și cele mai importante taine ale educației: scrisul, cititul, socotitul dar și distracția, aventura, spectacolul. Pentru că, la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani toate acestea se întâmplă deopotrivă. După ce la finalul acestui an se despart de încă o generație de absolvenți ai învățământului primar, în anul școlar 2023-2024, misiunea de a prelua ”bobocii” din clasa pregătitoare le va reveni doamnelor profesor: Lidia Peșcan (clasa A), Emilia Scrădeanu (clasa B), Cristina Tudorașu (clasa C) și Manuela Bodoni (clasa D).

”Pe lângă acest prim contact cu școala noastră, la care copii și părinți au fost invitați să participe deopotrivă, cu ocazia Zilei Porților Deschise, le pot spune părinților celor care vor veni în premieră în școala noastră, în anul școlar 2023-2024 că, pe lângă excepționalul nostru corp profesoral, vor găsi aici o bază școlară materială de excepție, cu săli de clasă modernizare și dotate cu mobilier ergonomic, table inteligente, videoproiectoare, imprimante, cu laboratoare de informatică, biologie, chimie și fizică, cu două terenuri și două săli de sport, cu bibliotecă, cantină și cabinet medical. În plus, resursa umană a școlii noastre presupune, pe lângă cadrele didactie de o înaltă pregătire profesională, pasionate și dedicate profesiei de dascăl, și un consilier școlar, un logoped, un medic școlar și un profesor de sprijin. Desigur, ne mândrim și cu faptul că în școlala noastră funcționează și singura Școală de Muzică din Valea Jiului, ale cărei rezultate sunt deja cunoscute și apreciate. Practic, avem toate condițiile pentru a asigura elevilor noștri un învățământ de calitate, modern și atractiv”, a declarat prof. Ștefan Demeter, directorul Școlii gimnaziale ”I.G. Duca” din Petroșani.

Acesta a amintit și faptul că, în cadrul acestei unități școlare care deține și titlul de ”școală europeană” sunt dezvoltate cu succes o serie de proiecte Erasmus+, tot aici fiind activ și apreciat Clubul Impact. Tot aici sunt dezvoltate o serie de parteneriate cu Fundația Noi Orizonturi, cu Asociația pentru Valori în Educație, cu școli gimnaziale din Ungaria și Croația și încă multe altele.

Toate acestea au făcut ca, încă de la primul contact cu școala, în care bucuria de chipurile copiilor a fost una vizibilă și nedisimulată, pentru părinții care se pregătesc să-și înscrie copiii la această școală, sloganul acesteri școli este deja o certitudine: ”Viitorul copiilor tăi începe cu noi!”