Scurt bilanț al președintelui CJH, Laurențiu Nistor asupra sistemului de sănătate hunedorean, de Ziua Mondială a Sănătății

Home Administrație Scurt bilanț al președintelui CJH, Laurențiu Nistor asupra sistemului de sănătate hunedorean, de Ziua Mondială a Sănătății
Scurt bilanț al președintelui CJH, Laurențiu Nistor asupra sistemului de sănătate hunedorean, de Ziua Mondială a Sănătății

Marcăm, în data de 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății, iar președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistror consideră că acest eveniment este un bun prilej pentru a face un scurt bilanț al activităților care contribuie la o stare de sănătate mai bună a hunedorenilor, dar și pentru reafirmarea angajamentului administrației județene de a pune sănătatea pe primul loc.

”Am spus de nenumărate ori că nimic nu este prea mult sau prea scump atunci când ne referim la investițiile în sănătate. Mă bucur că, în această primăvară, a avut loc recepția finală a lucrărilor de reparații capitale demarate în 2009, la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Astăzi, spitalul este reabilitat complet, modernizat și dotat cu aparatură medicală performantă, așa cum întâlnim în marile clinici universitare. Avem un compartiment pentru tratarea pacienților cardiaci critici dotat cu un angiograf de ultimă generație care creează premisele unui act medical de nivel înalt. Avem o secție nouă destinată spitalizărilor de zi care, acum, deservește provizoriu Unitatea de Primiri Urgențe. Avem o secție de Pediatrie extrem de prietenoasă cu micuții pacienți cum rar veți întâlni în alte spitale județene. Și lista realizărilor în cadrul acestui amplu proiect finanțat de Ministerul Sănătății poate continua”, spune Laurențiu Nistor, preșeidntele CJH.

Acesta evidențiază totodată faptul că există încă șantiere la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva. ”În baza a două proiecte finanțate din fonduri europene, extindem, modernizăm și dotăm Unitatea de Primiri Urgențe. Tot cu fonduri europene, modernizăm și dotăm la stanarde europene Laboratorul de Radiologie. Aceste dotări se adaugă la cele deja realizate, între care se numără și achiziția aparatului de tip RMN. Din fondurile proprii ale Consiliului Județean Hunedoara avem în vedere extinderea și etajarea viitoarei secții UPU – alocat activității administrative, extinderea blocului operator, montarea unui ascensor la secția de Boli infecțioase și amenajarea unui cabinet de expertiză medicală. Avem în vedere modernizarea și dotarea obiectivului laborator recuperare, medicină fizică și balneologie (baza de tratament) Baia Sărată și dotarea Secției Obstetrică – Ginecologie, în acest sens am depus cereri de finanțare la Compania Națională de Investiții. Reabilitarea secției Baia Sărată se va realiza cu fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență. SJU Deva va avea și o secție de Radioterapie pentru ca pacienții din județ să nu mai fie nevoiți să facă zeci de drumuri la spitalele și clinicile din marile centre universitare”, spune preșeidntele CJH, Laurențiu Nistor.

Tot prin PNRR se va reabilita și clădirea vechii secții de Pediatrie, care va deveni sediu al extensiei din Deva a Facultății de Asistență Medicală Generală a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. De asemenea, Consiliul județean Huneodara a obținut o finanțare consistentă prin PNRR pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești – Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva”.

Mai mult, la cele două sanatorii de pneumoftiziologie de la Brad și Geoagiu, aflate de asemenea în administrarea CJH, au fost finalizate o serie de ample lucrări, altele fiind în curs de finalizare, investiții care vizează creșterea siguranței pacienților. ”Ne preocupă în mod deosebit reducerea numărului de infecții nosocomiale în toate unitățile medicale din subordine. Închei cu un proiect la care țin foarte mult, asistența medicală oferită prin Asociația Salvital a cărei activitate este susținută financiar de Consiliul Județean Hunedoara. Telemedicina și teleconsultațiile ajung în zone greu accesibile ale județului, dar și în celelalte zone unde solicitările sunt foarte mari. Am văzut câteva sute din miile de pacienți care au beneficiat de aceste consultații și am convingerea că prin aceste acțiuni mulți hunedoreni au șansa de a trata din timp afecțiuni pe care, poate, nu știu că le au. Sănătatea hunedorenilor este o prioritate pentru mine și pentru echipa de la Consiliul Județean Hunedoara”, a mai precizat Laurențiu Nistor.

Președintele CJH transmite, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, întregului personal medical de la unitățile din subordine și din întreg județul, gândul său de aleasă prețuire alături de urări de sănătate și putere pentru a împlini această nobilă profesie! La mulți ani cu sănătate!