Invitație la ”Nedeia din Duminica Tomii” de la Câmpu lui Neag

Home Cultură Invitație la ”Nedeia din Duminica Tomii” de la Câmpu lui Neag
Invitație la ”Nedeia din Duminica Tomii” de la Câmpu lui Neag

Unul dintre cele mai frumoase evenimente menite să pună în valoare tradițiile gospodarilor din comunitatea momârlanilor din Valea Jiului îl reprezintă și tradiția Nedeii din Duminica Tomii, care are loc în vatra satului Câmpu lui Neag, localitate din componența orașului Uricani, în prima duminică de după Paște.

Și anul acesta ”Nedeia de la Câmp”, așa cum este cunoscut acest eveniment, va avea loc duminică, 23 aprilie 2023, începând cu ora 13,30 în piața publică din noua vatră a satului Câmpu lui Neag, în fața troiței ridicate aici de oamenii acestei comunități, în amintirea evenimentelor care au condus la dispariția vechii așezări momârlănești , sacrificată de regimul comunist pentru a face loc unei cariere de cărbune.

”Pentru că nu ne uităm istoria și nici tradițiile care-i definesc pe concetățenii noștri din comunitatea momârlănească, pentru că împreună iubim tradițiile și folclorul, organizăm din nou, așa cum se cuvine, după doi ani de pauză forțată impusă de pandemie, împreună cu gospodarii din comunitatea de la Câmpu lui Neag, apreciata noastră ”Nedeie de la Câmp”. Vă invităm pe toți cei care vreți să vă bucurați de o zi plăcută în frumosul nostru sat de la Câmpu lui Neag, să ne fiți alături la această nedeie, în Duminica Tomii, pe 23 aprilie, să ne bucurăm împreună de acest obicei strămoșesc”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Organizatorii acestui eveniment sunt Primăria Uricani, Consiliul local Uricani, Casa de Cultură Uricani împreună cu întreaga comunitate a momârlanilor din Câmpu lui Neag.

Pe scena din fața Școlii primare de la Câmpu lui Neag vor urca anul acesta soliștii Cornel Todea, Andrei Calotă, Ionela Magyari, Mădălina Străuneanu, Lenuța Ciuta, Ionel Marțincu, Roxana Dinea, Roberta Maxer, Antonia Moraru, Andreea Dinea, Izabeta Ianc, Adina Cernat, Karina Manolescu, formația ”Haiducii lui Neag” și membrii Ansamblului folcloric ”Junii Petrileni”.

Evenimentul artistic va fi precedat, după datină, de o slujbă religioasă oficiată de preoții ortodocși din orașul Uricani.