Regal folcloric de nota zece la cea de-a X-a ediție a Festivalului-Concurs ”Drăgan Muntean” de la Deva

Home Cultură Regal folcloric de nota zece la cea de-a X-a ediție a Festivalului-Concurs ”Drăgan Muntean” de la Deva
Regal folcloric de nota zece la cea de-a X-a ediție a Festivalului-Concurs ”Drăgan Muntean” de la Deva

Centrul pentru Cultură și Artă al județului Hunedoara, instituție aflată sub coordonarea Consiliului județean Hunedoara, a reușit și în acest an, sub coordonarea lui Ciprian Roman, să pună cap la cap ingredientele unui regal folcloric de succes în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Național ”Drăgan Muntean”, eveniment artistic dedicat memoriei marelui rapsod popular din Ținutul Pădurenilor.

Tinerețea, talentul și profesionalismul și-au dat mâna pentru a oferi publicului momente unice, în toate cele 3 zile ale festivalului, găzduit la Teatrul de Artă din Deva, între 19-21 aprilie 2023. Pe scenă au urcat zeci de artiști, de la cei 25 de tineri concurenți din cei 45 înscriși la secțiunea de concurs a festivalului și până la îndrăgiți rapsozi populari precum Bogdan Toma, Liliana Laichici, Adrian Stanca, Ovidiu Olari, Mariana Anghel, Mariana Deac, Cristian Fodor și Ciprian Roman, cu toții beneficiind de acompaniamentul Orchestrei Ansamblului profesionist ”Drăgan Muntean” al CCA Deva, condus de inegalabilul maestru prof. Gheorghe Câlțea.

Participanții, fie cei care au urcat pe scenă, fie cei care au luat loc în sala de spectacol recunosc că, anul acesta, au fost câteva seri de folclor abolut admirabile, apreciate la unison, iar Gala laureaților a fost ”cireașa de pe tort” a unui eveniment reușit din toate punctele de vedere. Printre spectatori s-a aflat și președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, prezent la acest eveniment împreună cu vicepreședintele Ioan Bădin și cu administratorul public al județului, Costel Avram. ”Am trăit, alături de concurenți și de public, emoții și bucurii sincere la acest festival de folclor absolut admirabil. Îi felicit pe toți concurenții care au participat la festival, dar mai ales pe câștigători! Le urez să păstreze vie tradiția, să prețuiască folclorul autentic și să ducă mai departe moștenirea poporului român! Îl felicit pe Ciprian Roman, managerul CCA Hunedoara, pentru impecabila organizare a festivalului și pentru consecvența cu care promovează adevăratele valori! De asemenea, felicitări orchestrei condusă de prof. George Câlțea! Mulțumesc juriului acestui festival care, și un acest an, a fost alcătuit din nume mari ale folclorului românesc, adevărați profesioniști. Nu în ultimul rând, mulțumesc publicului pentru dragostea pe care o arată de fiecare dată față de acest festival, față de truda concurenților și a organizatorilor”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Acestuia i-a revenit, de altfel, și onoranta misiune de a decerna laurii victoriei celor mai buni dintre cei 8 tineri soliști prezenți în Gala Laureaților.

Anul acesta, la cea de-a X-a ediție a concursului de interpretare a muzicii populare românești de la Deva, Marele Premiu și Trofeul Festivalului ”Drăgan Muntean” a fost adjudecat de Delia Gandore, din județul Vaslui. Ceilalți laureați sunt:

  • Premiul I: Didi Ionuț Cojocariu (din Suceava);
  • Premiul al II-lea: Vlad Mihai Lință (din Hunedoara);
  • Premiul al III-lea: Dorinel Gavriluț Pârvoni (din Timiș);
  • Mențiune: Ana Maria Deaconu (din Olt), Camelia Alexandra Tămaș (din Cluj) și Alexandra Pițu (din Giurgiu).
  • Premiul special al Asociației Pădurenilor: Roberta Buzurin (din Olt).

Organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, festivalul de la Deva se numără printre cele mai importante evenimente de acest gen din țară!