Expoziție a artistului Adrian Ghenie în Capitala Europeană a Culturii ”Timișoara 2023”

Home Cultură Expoziție a artistului Adrian Ghenie în Capitala Europeană a Culturii ”Timișoara 2023”
Expoziție a artistului Adrian Ghenie în Capitala Europeană a Culturii ”Timișoara 2023”

În perioada 20 Aprilie 2023 – 18 Iunie 2023, la Timișoara – Capitală Culturală a Europeni în anul 2023, publicul poate vizita gratuit expoziția de artă plastică a artistului român Adrian Ghenie, prima expoziție a apreciatului artist contemporan în România, după 14 ani.

Expoziția-eveniment „Adrian Ghenie, Corpul imposibil”, este compusă dintr-o serie de lucrări recente ale artistului special create pentru această ocazie, care pot vi vizionate la Pavilionul ISHO Timișoara, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00, până la data de 18 iunie.

Adrian Ghenie este unul din cei mai în vogă artiști români contemporani și un adevărat fenomen al pieței internaționale de artă, cunoscut mai ales pentru picturile sale inspirate din subiecte istorice cu relevanță pentru tumultoasa istorie a secolului XX. Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura lui Ghenie este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu „datoria memoriei” și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

În expoziția „Adrian Ghenie, Corpul imposibil”, curatoriată de directoarea artistică a Fundației Art Encounters, Diana Marincu, sunt prezentate exponate dintr-o colecție amplă de desene alături de câteva picturi ale artistului. Artistul continuă aici subiectele inspirate de perioada pandemică și izolarea în spațiul domestic, când singura legătură cu „lumea” avea loc prin dispozitivele digitale. Aceste noi teme au de-a face cu relația complicată pe care omul și-a formulat-o cu tehnologia de azi, cu social media, cu propriul corp și cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice și prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei.