Miracolul FITS 30 e pregătit să înceapă! Se pun în vânzare biletele pentru cel mai mare festival de teatru din România.

Home Cultură Miracolul FITS 30 e pregătit să înceapă! Se pun în vânzare biletele pentru cel mai mare festival de teatru din România.
Miracolul FITS 30 e pregătit să înceapă! Se pun în vânzare biletele pentru cel mai mare festival de teatru din România.

Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 25 aprilie 2023, cele mai importante repere din programul ediției din acest an a acestui eveniment cultural de anvergură, pentru care, începând de miercuri, 26 aprilie, se pun în vânzare biletele.

Președintele FITS a făcut o scurtă prezentare a Festivalului, de la început și până la această a 30-a ediție, cu temele fiecărui an, după care a trecut în revistă structurile asociate care au îmbogățit, peste ani, oferta pe care FITS o face spectatorilor:

  • 1994 – Programul de voluntariat
  • 1996 – Spectacolele lectură
  • 1996 – Secțiunea Întâlnirea școlilor și academiilor de teatru
  • 1997 – Departamentul de Artă Teatrală ULBS
  • 1997 – Bursa de Spectacole
  • 2000 – Școala de management cultural
  • 2000 – Liceul Onisifor Ghibu  – filiera vocaţională este desăvârşită prin profilul Teatru
  • 2004 – Teatrul Radu Stanca din Sibiu devine Teatru Național
  • 2007 – Capitala Culturală Europeană
  • 2010 – Zidul lui Perjovschi – Ziarul Orizontal, care a reprezentat baza de pornire pentru PAV
  • 2013 – Aleea Celebrităților
  • 2015 – Platforma internațională de cercetare doctorală în artele spectacolului și management cultural; prima Platformă Internațională de prezentare a doctoratelor din România
  • 2016 – Fabrica de Cultură
  • 2017 – Întâlnirea școlilor și academiilor de teatru (1996) devine Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural
  • 2018 – Therme Forum
  • 2020 – Scena Digitală
  • 2022 – Platforma de Arte Vizuale
  • 2022 – Moștenirea – Festivalul Statuilor Vivante

Tema din acest an – MIRACOL – reflectă importanța FITS în transformarea comunității, a orașului, a Festivalului însuși și a faptului că, într-un prezent gestionat de alte interese, un festival de artele spectacolului dintr-un mic oraș a ajuns la ediția cu numărul 30 și fixează, an de an, agenda comunității culturale mondiale. #ParteDinMiracol este astfel o realitate pentru toți cei atinși de FITS – artiști, public, organizatori, parteneri, comunitate și, desigur, mass-media.

Două noi secțiuni vin să completeze oferta FITS pentru public în 2023: Sezonul sibian, și Secțiunea ”George Banu”. De altfel, întreaga ediție din acest an este dedicată memoriei marelui om de teatru și prieten al Festivalului.

Iată câteva dintre cele mai importante spectacole prezente la FITS30:

* Măsura imposibilului, spectacol scris și regizat de Tiago Rodrigues, actualul director artistic al Festivalului de la Avignon (23 și 24 iunie)

* Miracolul flamenco – EstévezPaños y Compañía – un spectacol care îi aduce pe scenă pe cei mai buni dansatori de flamenco, pe ritmuri care înflăcărează sângele și imaginația! Ministerul Culturii din Spania a acordat acestei trupe Premiul Național al Dansului (23 și 24 iunie)

* Apă, ce bucurie! – Trupa Circus Baobab din Guinea prezintă cel mai antrenant spectacol de circ contemporan la FITS pe 24 și 25 iunie.

* Simfonie și lumină cu Revolution Orchestra din Israel ne plimbă de la Chopin la Radiohead într-un spectacol cu care îmbină muzica de orchestră, mișcarea de scenă și proiecțiile video (26 iunie)

* Paznicul sufletului – Far From The Norm | Botis Seva (UK) – un  spectacol cu hip-hop și dans, premiat, apreciat, aplaudat, de neratat! 28 și 29 iunie

* Ultima cină – Milo Rau / NTGent – un spectacol eveniment și experiment, un mix între real și virtual, între ce se află în fața ochilor și ce e ascuns, însă totuși la vedere (29 și 30 iunie)

* Diptic: Vise din camera pierdută, spectacol al belgienilor de la Peeping Tom aduce pe scenă dans contemporan într-o manieră nevăzută până acum. Realitate, vis, fantezie (1 și 2 iulie)

Un aspect important pe care Constantin Chiriac l-a menționat este că prețul biletelor rămâne neschimbat față de ediția anterioară, în ciuda inflației, dublării și, pe alocuri, chiar a triplării unora dintre costuri, și că o mare parte dintre evenimente au acces liber sau un preț redus, de 30 de lei. Se păstrează, de asemenea, reducerile pentru anumite categorii vulnerabile. Biletele vor putea fi achiziționate atât online, cât și fizic, de la Agenția de bilete aflată în Sibiu, pe strada Nicolae Bălcescu 17.

De asemenea, începând de astăzi, publicul interesat de cel mai mare eveniment de teatru din România și al doilea cel mai important festival de teatru din Europa, FITS 2023, poate deja să consulte programul Festivalului pe zile și categorii, pe platforma on-line dedicată evenimentului, accesâns situl web: www.sibfest.ro într-o manieră de navigare nouă, mai prietenoasă, pentru a stabili ce spectacole dorește să vadă începând cu 23 iunie și până pe 2 iulie 2023.